B2C İş Modeli Nedir?  - Oniki

B2C İş Modeli Nedir? 

B2C İş Modeli Nedir? 

İçindekiler

Tüm dünyada yaygın olarak kullanılan “Business to Consumer” iş modeli, Türkçesiyle “işletmeden tüketiciye” anlamına denk gelir. Şirketlerin, tüketicilerle birebir olarak kurdukları ticari ilişkiyi belirten bir kavramdır. Kişilerin bireysel olarak gerçekleştirdiği tüm alışveriş türleri (online alım, rezervasyonlar, mağazadan satın alım ve benzeri) B2C iş modeli kapsamına girmektedir.

Direkt olarak kendi müşteri kitlesine yönelik satışlar yapan tüm firma ve şirketler, B2C iş modeli kapsamındadır. Günümüzde milyonlarca kişi tarafından kullanılmakta olan çeşitli e-ticaret siteleri, B2C modelini tamamıyla karşılamaktadır. Örneğin, herhangi bir e-ticaret sitesinden satın alınan ve aracı bir kişi olmadan müşteriye ulaşan ürünler, B2C iş modeli çatısında değerlendirilmektedir.

B2C İş Modelinin Özellikleri

Tüketiciye ürün ya da hizmet ulaştırmanın en yaygın yolu olan B2C iş modelinin başlıca özellikleri arasında;

Oniki Sponsorluk

SPONSORLU

  • Süreçlerin hızlı ilerlemesi,
  • Daha düşük bir başlangıç sermayesi gerektirmesi,
  • Ürünlere ulaşım için fiziksel bir mekânın gerekmemesi ve internet olan her yerden ilgili pazar yerine/mağazaya bağlantının sağlanabilmesi,
  • Geniş bir müşteri kitlesine ulaşabilme olanağı,
  • Çeşitli kampanya, kupon ya da hediyeler aracılığı ile daha fazla müşteriyi kendine çekerek büyüyebilme şansı,
  • Kısa bir satış döngüsüne sahip olması gibi özellikler yer almaktadır.

Nasıl Uygulanır?

İnternet ve teknolojinin giderek yaygınlaşmasıyla birlikte, özellikle online ortamda, kendini göstermeye başlayan B2C iş modelinin 2 farklı şekilde uygulanma şekli mevcuttur. Bu uygulama şekilleri şöyledir:

  • Online Pazar Yerleri

B2C modeliyle en sık karşılaştığımız alan olan online pazar yerleri, binlerce markanın yüz binlerce kullanıcı ile buluştuğu ve firmadan tüketiciye yapılan satışın en yüksek seviyede olduğu sanal alışveriş platformlarıdır.

B2C iş modelinin özelliklerini ve işleyiş biçimini en rahat şekilde gözlemleyebileceğimiz alanlar olan birçok online pazar yerinde B2C e-ihracat ve e-ticaret türleri yapılmaktadır. Gerek ülke bazlı gerekse global satışın hedeflendiği bu pazar yerleri, her geçen gün büyümeye devam etmekte ve uygun bir müşteri kitlesi sunarak daha fazla firmayı bünyesine katmaktadır.

Ödeme yöntemi olarak birçok bankayla bağlantılı çalışan sanal pazar yerleri, tedarikçilerden alınan ürünleri, kendilerine ayıracakları bir komisyon payı ile birlikte fiyatlandırarak müşteriye karşı satışı gerçekleştirmektedir. Birçok online alışveriş mağazasında ödeme yöntemi olarak sanal POS sistemi kullanılmaktadır.

  • Sanal Mağazalar

B2C iş modelini uygulamanın bir diğer yolu, ilgili markanın kendi internet sitesini açarak satışlarını bu online platform üzerinden gerçekleştirip ürünü müşteriye ulaştırmasıdır. Üretici olan marka, kendi ürünlerini siteye tek tek geçirerek ürün açıklamalarını, detaylarını, kargo bilgilerini, ödeme yöntemlerini ve süreçte yer alacak olan diğer tüm bilgileri sitenin veri tabanına yüklemektedir.

B2C iş modelini uygulamanın bu yönteminde, üretici olan şirket, kendi ürünlerini fabrika çıkış fiyatıyla satışa sunmaktadır ve herhangi bir online pazar yeri uygulamasının hizmet/komisyon bedeli araya girmemektedir.

Bu nedenle sanal alışveriş platformları yerine kendi sitelerini açarak müşterilerine satış gerçekleştirmek birçok marka için daha mantıklı ve kârlı bir seçenek olarak görünmektedir. Ancak unutulmaması gereken şey, kendi internet sitenizin satışlarının yükselebilmesi için hâlihazırda bir müşteri kitlesine sahip olmak gerektiğidir.

Oniki Sponsorluk

SPONSORLU

Dolayısıyla pazar yerinde kendini belli etmiş ve sadık bir müşteri kitlesi kazanmış olarak büyümeye devam eden firmalar, bir süre sonra kendi siteleri üzerinden satışa ağırlık vermektedir. Henüz ismini duyuramamış olan küçük firmalar ise online alışveriş platformları üzerinden satışlara başlamayı tercih etmektedir.

B2C'nin Avantajları ve Dezavantajları

B2C’nin Avantajları ve Dezavantajları

Günden güne yayılmakta olan ve artık gündelik hayatın her alanında karşımıza reklamları çıkan B2C altyapısının birçok avantajı ve bazı dezavantajları bulunmaktadır.

E-ticaretin yaygınlaşma hızı ile birlikte daha da gelişen B2C iş modelinin başlıca avantajları şu şekildedir:

  • Tüketicilerin ilgili mağazaya gidip ürünü fiziksel olarak satın alma zorunluluğunun ortadan kalkmasıyla birlikte online alışveriş yükselişe geçmiştir. Bu sayede on binlerce kullanıcıya erişim imkânı doğmuştur. Üstelik ülkenin ya da dünyanın her bir noktasına satış gerçekleştirilebilmektedir.
  • Fiziksel süreçlerle gerçekleşen alışverişe kıyasla tüm online süreçler çok daha hızlı bir şekilde ilerlemektedir.
  • B2C iş modelinde, mağazanın açılıp kapandığı ve satışın yalnızca belli bir saat aralığında gerçekleşebileceği bir durum bulunmamaktadır. Bütün müşteriler, günün herhangi bir zaman diliminde sipariş verebilmektedir. Sitenin herhangi bir şekilde kapanmaması, ürünlerin kolayca ve detaylıca incelenmesine de olanak sunmaktadır.
  • Mağaza kirası, elektrik/su/ısınma bedelleri, araçlar, personeller gibi çeşitli masraflar bulunmadığı için işletme veya markalar tarafından çok daha düşük maliyetli ve kârlı bir seçenek olarak görülmektedir.
  • Ürün çeşitliliği çok fazladır ve kullanıcı birkaç sekme değiştirip, uygun filtreleri kullanarak istediği standartlardaki binlerce ürüne birkaç tık sayesinde kolayca ulaşabilmektedir.
  • Markanın e-ticarette başarılı olması ve rakip firmalar arasından sıyrılarak adını duyurması sayesinde global pazar yerine de girerek çok daha geniş bir müşteri kitlesine hitap etme şansı doğmaktadır.

B2C iş modelinin bazı dezavantajları ise şöyle sıralanabilir:

  • Rekabetin fazlalığı, markaların ön plana çıkmasını ve ilgili pazar yerinde kendi adını duyurarak sadık bir müşteri kitlesi kazanmasını zorlaştırmaktadır. Sadece ülke bazlı olduğunda bile hedeflenen kategoride satış yapmakta olan yüzlerce farklı marka mevcuttur. Bu rakiplerden sıyrılmak ve kendi müşteri kitlenizi kazanabilmek adına sabırlı olmanız, faydalı satış stratejileri kullanmanız ve reklam uygulamalarına önem vermeniz gerekmektedir.
  • Online süreçlerde ortaya çıkabilecek olan bazı zorluklar (ödeme, ürün kalitesi, yanlış/eksik ürün gönderimi, B2C kargo problemleri gibi durumlar), müşteri memnuniyetini olumsuz bir yöne doğru çekebilmektedir. Hem marka imajını hem de saygınlığı korumak için ortaya çıkan herhangi bir probleme hızla müdahale etmeniz ve müşteri iletişimini korumaya odaklanarak iyi bir kriz yönetimi süreci yürütmeniz gerekmektedir.

5 Farklı B2C E-Ticaret Sitesi

Dünya genelinde gittikçe yaygınlaşmakta olan ve kullanım sıklığı her geçen gün artan B2C iş modeli, ülkemizde de en sık kullanılan ticaret türlerinden biri olmaktadır. Önde gelen e-ticaret siteleri arasında;

  • Amazon
  • AliExpress
  • Trendyol
  • N11
  • Hepsiburada gibi B2C e-ticaret siteleri yer almaktadır.

Amazon ve AliExpress gibi sanal pazar yeri platformları üzerinden sadece ülke bazlı değil, dünya çapında alım satım sağlanmakta, böylece geniş bir müşteri yelpazesine ulaşılmaktadır. Ayrıca bu tarz uygulamalarda dropshipping süreçleri de yer almaktadır. Trendyol ve Hepsiburada gibi siteler ise ağırlıklı olarak yurt içi firmalarıyla çalışıp ülke bazlı hareket etse de artan güncellemeler ile birlikte bazı ürünlerin yurt dışındaki markalar aracılığı ile getirilme süreçlerine de başlanmıştır.

B2C ve B2B İş Modelleri Arasındaki Farklar

B2B iş modeli, direkt açılımıyla “Business to Business” kavramı, şirketten şirkete doğru gerçekleştirilen alım-satım süreçleri anlamına gelmektedir. Şirketlerin birbirinin faydasını gözettiği bu durumlarda, herhangi bir ürün ya da parça üzerinden alışveriş gerçekleştirilebileceği gibi şirket tarafından satın alınan şey, bir hizmet türü de olabilmektedir.

B2C ve B2B iş modelleri arasındaki başlıca farklar şu şekildedir:

  • B2B (İşletmeden İşletmeye) iş modelinde hedef kitle; başka bir şirket, toptancı, tedarikçi ya da perakendeci iken, B2C pazarlama modelinde ise direkt olarak müşterinin kendisi olmaktadır.
  • B2B alanında alışverişin diğer tarafındaki kişi başka bir şirket olduğu için ilgili ürün ya da hizmeti tekrar satın alma ihtimali, B2C iş modeline göre daha yüksek olmaktadır. Çünkü firmanın ihtiyacı er ya da geç yeniden doğacak ve bu ihtiyacı kapatması gerekecektir.
  • B2B iş modelinde bahsi geçen ürün ya da hizmetin bedeli, şirketler arası pazarlığa tabi tutulabilir, ancak B2C alanında belirlenen fiyat değişmemektedir.

Önceki yazımıza https://oniki.net/tersine-lojistik/ linkinden ulaşabilirsiniz.

Oniki Sponsorluk

SPONSORLU

Heyecan verici etkinlikleri kaçırmayın!

Sınırlı katılıma sahip etkinlik duyurularından ve güncel gelişmelerden haberdar olmak için hemen bültenimize abone olun.

mobile-header-alani

Sponsorluk Teklifi

Teklif detayları e-posta adresinize gönderilecektir.

Error: Contact form not found.

Error: Contact form not found.