E-Ticaret Sitesi Kurma Rehberi - Oniki

E-Ticaret Sitesi Kurma Rehberi

E-Ticaret Sitesi Kurma Rehberi

İçindekiler

E-ticaret, günden güne yaygınlaşmaya devam eden bir sektördür. Akla gelebilecek olan tüm büyük marka ve firmaların kendilerine ait bir e-ticaret sitesi bulunmaktadır. E-ticaret ile satış gerçekleştirebilmek için büyük pazar yeri uygulamaları (Amazon, Aliexpress, Trendyol) kullanılmaktadır.

Ancak marka imajını oluşturmaya başlayan şirketler, bir süre sonra kendi e-ticaret sitelerini de kullanıma açmaktadır. E-ticaret sitesi kurmak, yanında birçok avantajı da beraberinde getirmektedir. Site kurma sürecinin birbirine bağlı olan birçok adımı bulunmaktadır.

E-Ticaret Sitesinin Avantajları

Birçok marka, kendi e-ticaret sitesini kullanıma açarak satın alımları kendi platformları üzerinden gerçekleştirmeyi hedeflemektedir. Çünkü online pazar yeri uygulamaları aracılığıyla gerçekleşen alışverişlerde yapılan çeşitli kesinti ve komisyon bedelleri mevcuttur. Markanın kendi e-ticaret sitesi üzerinden gerçekleştirdiği işlemlerde ise bu tarz durumlar söz konusu değildir. E-ticaret sitesinin avantajları şunlardır:

Oniki Sponsorluk

SPONSORLU

  • Site üzerinde 7/24 alışveriş yapma imkânı
  • Ülkenin/dünyanın her yerine satış gerçekleştirerek çok daha büyük bir müşteri kitlesine hitap edebilmek
  • Fiziksel bir mağaza açmak ile kıyaslandığı zaman çok daha düşük bir başlangıç sermayesiyle açılabilmesi
  • Herhangi bir çalışma saatine bağlı kalmadan günün her saati satışın gerçekleşebilmesi
  • İnternet kullanan herkese ulaşabilme imkânı
  • Ürünlerin markanın istediği miktarda ve şekilde mağazada kendine yer bulabilmesi
  • Satış, ödeme ve kargo gibi süreçlerin hızlı bir şekilde gerçekleşebilmesi
  • Kendi sitesi üzerinden satış yapan bir markanın herhangi bir online e-ticaret platformuna komisyon veya vergi ödememesi
  • Çeşitli dijital pazarlama taktikleri ve reklamlar sayesinde daha fazla insanı siteye çekerek çok daha geniş bir müşteri kitlesine ulaşılması

E-ticaret sitesi kurmanın sunduğu bu avantajlar, site kurmayı marka ve şirketler için çekici bir seçenek hâline getirmektedir.

Hedef Kitle Tespiti

Hedef kitle tespiti, satışı gerçekleştirilmek istenen ürünlerin doğru tüketici kitlesi ile buluşmasını sağlayan adımlardan biridir. Kişilerin e-ticaret sitesini ziyaret etmesine olanak sağlar. Hedef kitle tespitinin doğru bir şekilde gerçekleştirilmesi önemlidir.

Doğru bir hedef kitle analizi için müşteri profilinin demografik özellikleri (yaş, cinsiyet, ilgi alanları, bulundukları konum gibi) incelenmelidir. Aynı zamanda hedeflenen gruba yönelik dijital pazarlama stratejileri geliştirilmelidir. Böylece hedeflenen kitleye uygun olarak tasarlanacak bir site tasarımı ve ürün yerleştirmeleri gibi teknikler sayesinde satışları artırarak kazançlı bir konuma gelmek mümkündür.

Satacağınız Ürüne Karar Verme

Ürün ve hizmet türlerinin fazla olmasından dolayı çeşitli e-ticaret türleri ortaya çıkmaktadır. Satışı gerçekleştirilmek istenen ürünlerin çeşitliliği son derece geniştir. Aynı zamanda spesifik bir ürüne odaklanmak da seçenekler arasında yer almaktadır.

Markaların atması gereken ikinci adım, ilgili ürünlerin satış istatistiklerini incelemektir. Gerekli istatistikler incelendikten sonra marka, gelecekteki planını bu istatistik sonuçlarına göre aksiyon alacak şekilde ayarlayabilir. Markaların dikkat etmesi gereken başlıca istatistik verileri arasında şunlar bulunur:

  • Hangi ürünler daha çok satıyor?
  • En çok satış hangi platformlar üzerinden gerçekleşiyor?
  • Ne gibi kampanyalar ürünün daha fazla ön plana çıkmasına yardımcı oluyor?

Satış istatistiklerine dikkat etmek, ileriye yönelik nasıl adımlar atılması gerektiğini planlama aşamalarına destek verebilmektedir. Çok satan ürünlerin tespiti, alanda hangi yöne ilerlemek gerektiği konusunda markalara fikir verebilmektedir. Çeşitli kampanya ve kuponların kullanımına yer vermek de uzun vadede satışları artırmaya ve müşteri ilgisini toplamaya yardımcı olmaktadır.

E-Ticaret Yöntemi Belirleme

Oniki Sponsorluk

SPONSORLU

E-Ticaret Yöntemi Belirleme

E-ticaret sektörüne girmeyi düşünen küçük işletme ve şirketler için hangi e-ticaret yöntemini kullanarak ürünlerinin satışını gerçekleştireceklerini belirlemek önemlidir. Çok büyük ve global kitlelere hitap edebilen e-ticaret sektörüne giriş yaparken kullanabileceğiniz beş farklı ticaret yöntemi bulunmaktadır. Bu yöntemler:

  • Markaya özel bir e-ticaret sitesi kurmak
  • Dropshipping yapmak
  • Online platformlar aracılığıyla satış gerçekleştirmek (Aliexpress, Amazon)
  • Ülke bazlı pazar yerlerinde hesap açmak ve satışı bu online e-ticaret sitelerinden gerçekleştirmek (Hepsiburada, Trendyol, n11 gibi)
  • Çeşitli sosyal medya uygulamalarına ürünlerinizi yükleyerek hesap açmak (Shopier, Instagram butikleri vb)
  • Kullanımı gittikçe artan ikinci el satış uygulamalarını kullanmak (Dolap, Gardrops, Letgo)

Sıralanan e-ticaret yöntemlerinin her biri, birbirinden farklıdır. Markalar, hangi e-ticaret yöntemini kullanarak devam edeceklerine kendi amaç ve hedefleri doğrultusunda karar vermelidir.

Tedarikçi Bulma

Güvenilir bir tedarikçi bulmak, e-ticaret sitesi kurmak isteyen birçok markanın önem vermesi gereken konulardan biridir. Tedarikçi ararken kapsamlı araştırmalar gerçekleştirilmeli ve ilgili tedarikçilerin daha önce kimlerle çalıştığı araştırılmalıdır. Aynı zamanda araştırılan tedarikçilerin eskiden çalıştıkları marka ve şirketlerin hizmetten ne düzeyde memnun kaldığı da incelenmelidir.

Marka Stratejisi Belirlemek

Marka stratejisi; e-ticaret sektöründe satışı planlanan ürünlerin nasıl ön plana çıkarılacağını, hangi pazarlama tekniklerinin ve reklamlarının kullanılacağını içeren geleceğe yönelik planlardır. Rakip firmaların analizini ve rekabet ortamında yer alan diğer şirketler arasından sıyrılarak ön plana çıkma yöntemlerini de içermektedir. Marka stratejileri, markanın genel büyüme ve gelişme planlarıdır.

Marka stratejisi, markanın tüm hedef ve amaçlarını da kapsamaktadır. Hedeflenen büyüme oranı, kâr ve zarar durumu, potansiyel risklerin öngörüsü, kriz durumlarında nasıl aksiyonlar alınacağı gibi durumların tamamı marka stratejisi çatısı altında toplanmaktadır. Marka stratejisinin ayrıntılı bir şekilde planlanması, markalar için büyük avantajlar sağlamaktadır.

İşletme Türünü Seçmek

E-ticaret sitesi kurmak isteyen bir markanın tamamlaması gereken ilk basamaklardan biri, ne tarz bir işletme türü seçileceğine karar vermektir. Seçilen işletme türüne yönelik yasal işlemler tamamlandıktan sonra e-ticaret sitesi kullanıma açılabilmektedir. E-ticaret sitesi için seçilebilecek olan işletme türleri arasında şunlar bulunur:

  • Şahıs Firması: Şahıs firmasında ticarete karşı hem mali hem de kanuni olarak sorumlu olan kişi, bireyin kendisidir.
  • Limited Şirket (LTD): Bu işletme türünde kişisel ve ticari varlıklar ayrı yerlerde bulunur.
  • Ortaklık Kurma: İlgili marka, e-ticaret sektörüne ortak bir partnerle giriş yapıyorsa işletme türü ortaklık olacaktır. E-ticaret sitesinin kuruluş aşamasında ticaret sektöründe ortak olacak olan kişiyle bir iş ortağı anlaşması imzalanmalıdır.
  • Anonim Şirketi: Hissedarların isimsiz olduğu işletme türüdür.

Markalar, kendi amaçlarına ve gerçekleştirecekleri e-ticaret şekline en uygun işletme biçimini seçmelidir. Bu işletme türlerinin her birinin özellikleri dikkatle okunmalı, incelenmeli ve ona göre aksiyon alınmalıdır.

Marka Tescili

E-ticaret sitesi kurmak için gerekenlerden bir diğeri olan marka tescili, çeşitli markaların kendi marka ismini güvence altına alması anlamına gelmektedir. İlgili ürünlerin veya hizmetlerin hangi markadan çıkarak tüketicilerle buluştuğunu belirlemek ve markanın özgünlüğünün altını çizmek için kullanılmaktadır. Ürün ve hizmetlerin korunabilmesini sağlayan marka tescilinin işletmelere sağladığı birçok fayda bulunmaktadır.

Markaların ismini koruyabilmesi adına marka tesciline sahip olması önemlidir. Bir şirketin marka tescilini yapabilmesi için Türk Patent Enstitüsü’ne başvurması ve enstitünün talep ettiği gerekli evrakları temin etmesi yeterlidir. Herhangi bir sorunun çıkmaması ve sürecin başarıyla tamamlanması durumunda ilgili markanın marka tescili Resmi Marka Bülteni’nde yayınlanmaktadır.

E-Ticaret Platformu Seçimi

E-ticaret platformu seçimi, e-ticaret sitenizin ne gibi özelliklere sahip olmasını ve hangi yöntemleri bünyesinde barındırmasını istediğinize göre şekillenen bir süreçtir. Güncel piyasada çok sayıda e-ticaret platformu bulunmaktadır. Bu platformların her biri, müşterilerin ihtiyaçlarına yönelik hizmet vermektedir. Markanın ihtiyaçları doğrultusunda uygun bir e-ticaret platformunun seçilmesi önemlidir.

Markaların beklentileri ve e-ticaret platformunun sunmasını istediği hizmetlerin özellikleri oldukça farklıdır. Dolayısıyla kapsamlı bir araştırma gerçekleştirerek ihtiyacınıza en uygun yanıtı verecek olan e-ticaret platformunu seçmek son derece önemlidir. E-ticaret platformlarına örnek olarak aşağıdakiler verilebilir:

  • WordPress
  • Ticimax
  • WooCommerce
  • PrestaShop
  • Magento
  • OpenCart

Her platformun kendine has artı ve eksileri mevcuttur. Son bir karara varılmadan önce tüm seçenekler değerlendirilmeli ve özellikler analiz edilmelidir. E-ticaret platformlarında aranan başlıca özellikler arasında şunlar bulunur:

  • Dahili SEO özelliklerine sahip olmaları
  • Özel uzantı ve temaları kullanarak sitenin tasarımını kişiselleştirme imkânı
  • Kullanıcı topluluğundan yardım için faydalanabilmek
  • Çoklu ödeme yöntemi desteği
  • Analitik veriler sayesinde müşteri etkinliklerine dair geri bildirim alabilme
  • Müşteri desteği talepleri oluşturabilme
  • E-ticaret sitesi güvenliğini sağlayabilmesi
  • Çoklu para birimi desteği
  • Müşterilere haber bülteni gönderebilme

Site tasarımlarının alanda uzmanlaşmış olan tasarımcılar tarafından yapılması iyi bir kullanıcı deneyiminin ortaya çıkmasını sağlamaktadır. Doğru bir tasarım sayesinde göz yormayan ve en pratik şekilde ilgili ürüne/hizmete dair bilgilere erişilmesini sağlayan bir dizayn, marka için avantaj oluşturacaktır. Site tasarımında kullanılan başlıca programlar arasında şunlar yer alır:

  • Adobe Dreamweaver
  • Adobe Fireworks
  • Microsoft Frontpage
  • Adobe Flash
  • Adobe Illustrator

Sitenin kurulumunu gerçekleştirmek, amaçlanan site kapsamlı ve geniş olacaksa tahmin edilenden çok daha komplike süreçleri içermektedir. Uygun ve kullanışlı bir domain adı seçme, gerekli altyapı kurulumlarını tamamlama ve siteye hosting hizmeti tanımlama gibi adımlar site kurma basamakları dendiğinde akla ilk gelenlerdir. Site performansının analizi, araştırmaları, arama motoru optimizasyonları (SEO çalışmaları) da sürecin geri kalanını oluşturmaktadır.

Domain Alımı

Domain, markanın dijital adresi ve internette aratılacağı ismidir. Müşteriler, belirlenmiş olan domain başlığını kullanarak telefon, bilgisayar veya tablet gibi araçlar üzerinden sitenin ismini aratacak ve sisteme giriş yapacaktır. Kısaca domain, markanın internetteki ismini oluşturacak olan uzantıdır.

İnsanların ilgisini üstünde toplayacak ama aynı zamanda karmaşıklıktan da uzak olan bir domain seçimi yapılması önemlidir. Ayrıca ismin akılda kalıcı olmasına da dikkat edilmelidir. Müşteri etkileşimini doğrudan etkileyen domain seçimi, e-ticaret sitesi kurmak isteyen markalar için önemli bir basamaktır.

Kapsamlı ve geniş bir araştırma yapmak, en doğru domain seçimini gerçekleştirebilmeye yardımcı olmaktadır. Domain seçerken müşterilerin gözünde güven verici bir imaj oluşturulmasına dikkat edilmelidir. Bu duruma başlıca örnek olarak “.COM.TR” uzantılı domainler gösterilebilir. Bu tarz güvenilir uzantılar, müşterilerin gözünde olumlu bir izlenim bırakmaktadır.

Kullanıcı Odaklı Site Tasarımı

Hedef kitlenize yönelik bir e-ticaret sitesi kurmak, satışların artış göstermesini sağlamak açısından önemli bir noktadır. Doğru ve pratik bir şekilde tasarlanmış olan site dizaynı hem kullanımı kolaylaştıracak hem de göze hoş görünerek müşteriler üzerinde olumlu bir izlenim bırakacaktır. En başarılı site tasarımını ortaya çıkarabilmek için tasarımcılarla işbirliği yapılabilmektedir.

Ürün görüntüleme sistemi zor, ödeme yöntemleri karmaşık ve ürün filtreleme konusunda yetersiz olan bir site tasarımı, kullanımı zorlaştıracaktır. Bundan dolayı da müşteriler tarafından uzun vadede tercih edilme olasılığı düşük olacaktır. Müşterilerin alışverişi tekrar gerçekleştirmesi ve satış sirkülasyonu hedeflendiğinden kullanıcı odaklı bir site tasarımı son derece önemlidir.

Ürün Grubunu Sisteme Yükleme

E-ticaret sitesi kurulurken ürünlerin uygun kategorilere ayrılarak doğru açıklamalarla sisteme yüklenmesi önem teşkil etmektedir. Belli anahtar kelimelerin kullanıcıyı hangi ürünlere yönlendireceği, bir ürünü inceleyen müşteriye hangi ürünlerin öneri kutucuğunda düşeceği gibi durumlara dikkat edilmelidir. Aynı zamanda sitede çok satan ve beğenilen ürün gruplarını görüntüleyebilme özelliği gibi detaylara da dikkat edilmeli, site tasarımı buna yönelik olarak şekillenmelidir.

Ürün Fotoğrafları

E-ticaret sitesi kurmak isteyen bir markanın özenli hareket etmesi gereken bir diğer nokta, ürünlerin fotoğraf çekimidir. Müşterilerin akıllarında herhangi bir soru kalmaması için ürünler iyi ışık alan bir ortamda ve tüm özellikleri incelenebilecek şekilde çekilmelidir. Ortamda herhangi bir dağınıklık veya düzensizlik bulunmamalıdır.

Müşteriyi yanıltan ürün fotoğrafları, iade sürecinin başlamasına ve müşterinin ilgili marka hakkında olumsuz geri dönüşler vererek marka imajını negatif yönde etkilemesine neden olabilmektedir. Bu tarz durumlarla karşılaşmamak adına ürün fotoğrafları şeffaf olmalıdır. Mümkünse fotoğraflar birkaç farklı açıdan çekilmeli ve yakınlaştırma/uzaklaştırma özelliklerine sahip olmalıdır.

Ürün fotoğraflarının çekimini olabilecek en şeffaf şekilde gerçekleştirmek, müşterinin güvenini kazanmaya da yardımcı olur. Fotoğrafta rengi farklı yansıtılmış, bozulmuş veya eksik parçalara sahip ürünler müşteri memnuniyetini etkileyerek güven kaybına neden olacaktır. Dolayısıyla müşteri, bir sonraki alışverişinde aynı markayı tercih etmeyerek satış oranının düşmesine sebebiyet verecektir.

Kargo ve Lojistik Çalışmaları

Kargo ve lojistik çalışmaları, e-ticaret sitesi kurmak isteyen marka ve bireylerin dikkat etmesi gereken en önemli hususlardan biridir. Sıkıntısız bir şekilde ilerleyen kargo, lojistik ve tersine lojistik süreçleri, satış işlemlerinin hızlanmasını sağlamaktadır. Böylece markanın kâr miktarının da hızlı bir şekilde artması desteklenir.

E-ticaret sitesi kurmak istediğinizde sitenin gerekli donanımlara sahip olması ve tasarım süreçlerinin tamamlanmasının ardından halledilmesi gereken ilk aşama, kargo ve lojistik süreçleridir. İyi bir e-ticaret sitesinin stokları güncel tutulmalıdır. Kargo entegrasyonu sorunsuz bir şekilde işlemeli ve ürünlerin herhangi bir problemle karşılaşmadan bulundukları depodan alınması sağlanmalıdır.

Bir kargo firmasıyla anlaşmak, neredeyse tüm e-ticaret sitelerinin başvurduğu bir yöntemdir. Çünkü bir kargo firmasıyla anlaşılmadığı zaman satılan her ürün için yüklü bir kargo ücreti ödenmek zorunda kalınacaktır. Bu durum, uzun dönemde müşterilerin gözünde olumsuz bir imaj oluşturarak ilgili e-ticaret sitesinden tekrar alışveriş yapmalarını engelleyen bir duruma neden olacaktır.

Kargo anlaşması sağlanacak olan şirkete karar verirken şartlar detaylı bir şekilde incelenmeli ve seçenekler dâhilinde olan tüm kargo firmaları değerlendirilmelidir. Hedeflenen bölgelere en hızlı ürün iletimini sağlayacak olan firma, satış sirkülasyonunun da hızlanmasına yardımcı olacaktır. Dolayısıyla markanın amacı, hizmet bölgesi ve satış stratejisiyle en çok ortak noktası bulunan kargo firmasıyla anlaşma sağlanması önemlidir.

Ödeme Yöntemlerine Karar Verme

E-ticaret sitesi kurmak için gerekenlerden bir diğeri olan ödeme yöntemleri, pek çok farklı çeşide sahiptir. Hangi yöntem kullanılıyor olursa olsun süreçlerin hızlı ve sorunsuz bir şekilde işlemesi önemlidir. Kullanılan başlıca ödeme yöntemleri arasında şunlar bulunur:

  • Sanal POS (kredi/banka kartı)
  • Kapıda ödeme
  • Havale veya EFT

Kullanıcılar tarafından en çok tercih edilen, sanal POS yöntemidir. Sanal POS sayesinde müşteriler, ister kredi ister banka kartlarından alışveriş gerçekleştirebilmektedir. Siteden ilk defa alışveriş yapacak olan yeni müşterilerin ise kapıda ödeme yöntemini kullandığına sıkça rastlanmaktadır.

Canlı Destek Araçları

Canlı destek araçlarını kullanmak, müşterilerin aklına takılan soruları cevaplamanın en kısa yoludur. Sorunları en kısa sürede çözüme ulaştırmak açısından oldukça etkili olan bir yöntemdir. Canlı destek araçları ile müşteriyle olan iletişimi geliştirebilmek adına bir müşteri temsilcisini markanız bünyesinde çalıştırabilirsiniz.

Telefonun yanı sıra mesajlaşma üzerinden de canlı destek sağlanabilmektedir. Bazı markaların sitelerinde buna özel bir iletişim kutucuğu bulunmaktadır. Canlı desteği aktif bir şekilde kullanarak binlerce kullanıcıyla iletişime geçebilen büyük firmalar arasından Trendyol, bu duruma örnek verilebilir.

Pazarlama Kampanyaları

Çeşitli pazarlama kampanyalarından yararlanmak, e-ticaret sitesini görünür kılarak hedeflenen müşteri kitlesine en kısa zamanda ulaşmak açısından büyük yarar sağlayacaktır. Pazarlama kampanyaları sayesinde potansiyel müşteri kitlesinin dikkati hızlı bir şekilde marka üzerine çekilebilmektedir. Daha da önemlisi yepyeni bir müşteri kitlesini siteyle tanıştırabilmek mümkün olmaktadır. Firmaların en çok kullandığı pazarlama kampanyaları şunlardır:

  • SEO çalışmaları
  • E-mail yoluyla pazarlama
  • SMS pazarlama
  • Dijital reklamlar ve Google ADS reklamları
  • Sosyal medya üzerinden gerçekleşen reklamlar
  • Çeşitli iş birlikleri (influencer marketing)

Bu pazarlama kampanyaları arasında SEO çalışmaları ve dijital reklamlar ön plana çıkmaktadır. İlgili pazarlama yöntemleri sayesinde birçok yeni müşteriye ulaşabilmek mümkündür. Aynı zamanda influencerlar ile yapılan işbirlikleri de markanın kazancını ve bilinirliğini artırır.

E-Ticaret Satış İstatistikleri

E-ticaret, akla gelebilecek her türlü ürün ve hizmete birkaç tıkla ulaşma imkânı sunması sayesinde yükseliş gösteren bir sektördür. Günden güne büyüyüp gelişmeye devam eden e-ticaret sektörü, bünyesine çok daha fazla marka ve şirketi katarak kullanım sıklığını istikrarlı bir artışa geçirmektedir. E.ticaret.gov sitesinde yayımlanan resmi e-ticaret satış istatistiklerine göre;

  • 2021 yılında 161 milyar TL olan e-ticaret hacmi, 2022 yılında 348 milyar TL’ye ulaşarak %116’lık büyük bir artış göstermiş,
  • 2021 yılında 1,654 milyon adet ürün e-ticaretle satılırken bu sayı 2022’de 2,294 milyon adet ürüne yükselerek %38’lik bir büyüme ortaya çıkarmış,
  • Yurt içi harcamalar 308 milyar TL,
  • Türkiye’nin yurt dışından alımları 24.7 milyar TL,
  • Diğer ülkelerin Türkiye’den alımları ise 15.8 milyar TL olarak belirlenmiştir.

Yukarıda yer alan istatistiklere bakıldığı zaman e-ticaret sektörünün büyük bir gelişme ve büyüme kaydettiği söylenebilir.

E-Ticaret Sitesi Kurma Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Yepyeni bir sektöre adım atarak e-ticaret sitesi kurmak isteyen kişiler, pek çok sorunun cevabını merak eder. “E-ticaret sitesi nasıl işler”, “E-ticaret sitesi kurmak kolay mı?” gibi sorular ilk akla gelenlerdir. Bunlara ek olarak alanda en çok merak edilen konu başlıklarının başında e-ticaret sitelerinin maliyeti ile ilgili olan sorular gelmektedir.

E-Ticaret Sitesi Kurma Maliyeti Ne Kadardır?

E-ticaret sitesi kurmak için gereken maliyet, sitenin bünyesinde barındıracağı birçok farklı özelliğin ve sistemin çeşitlerine göre değişkenlik gösterir. Ucuza mal olacak olan seçenekler bulunduğu gibi kapsamlı özellikler arttıkça aynı şekilde artış gösteren yüksek bütçeli seçenekler de mevcuttur. Bir e-ticaret sitesinin maliyetini belirleyen unsurlar arasında şunlar bulunur:

  • Sitenin sahip olacağı özellikler
  • Kurulum özellikleri
  • Altyapı hizmetleri
  • Sitenin tasarımı ve dizaynı
  • Sitede kullanılan domain
  • Ödeme esnasında işlev görecek olan ödeme altyapılarının çeşitliliği ve farklılıkları

Sıralanan tüm bu maddelerin her birinin fiyat üzerindeki etkisi büyüktür. Her özelliğin geliştirilmiş versiyonları ve daha fazla katkı sağlayacak seçenekleri mevcuttur. Kullanılan yapının kalitesi arttıkça maliyet de aynı oranda artış gösterir.

Ücretsiz E-Ticaret Sitesi Kurulur mu?

Evet, ücretsiz bir şekilde e-ticaret sitesi kurulabilmektedir. Ancak bu sitelerin sahip oldukları özelliklerin çok kısıtlı olduğu, çeşitli pazarlama ve reklam çalışmalarına yer verecek altyapıya sahip olmadığı, ek olarak hiçbir faydalı özellik bulundurmadıkları ve siteye yüklenebilecek ürün sınırında çok düşük bir üst limit olduğu unutulmamalıdır.

Önceki yazımıza https://oniki.net/itibar-yonetimi-hakkinda-bilmeniz-gerekenler/ linkinden ulaşabilirsiniz.

Oniki Sponsorluk

SPONSORLU

Heyecan verici etkinlikleri kaçırmayın!

Sınırlı katılıma sahip etkinlik duyurularından ve güncel gelişmelerden haberdar olmak için hemen bültenimize abone olun.

mobile-header-alani

Sponsorluk Teklifi

Teklif detayları e-posta adresinize gönderilecektir.

Error: Contact form not found.

Error: Contact form not found.