alibaba.com, Alibaba Group tarafından kurulan online ticaret platformudur. Dünya çapındaki ticarete öncülük eden baş firmalar arasında yer alan Alibaba.com, aynı zamanda Çin’de bulunan en büyük pazar yeri portalıdır. Tıpkı Aliexpress gibi Alibaba.com’da Alibaba Group’un alt kollarından biri olarak yer almaktadır. Günümüzde binlerce firma tarafından kullanılan bu e-ticaret platformu, dünyanın birçok yerine erişim sağlar.
B2B (business to business) iş modeliyle çalışan Alibaba, bünyesinde bulundurduğu milyonlarca ürünü 200’den fazla ülkede ikâmet eden binlerce satıcı ve tedarikçiye ulaştırır. Global bir pazar yeri olarak hizmet veren Alibaba 3.5 milyondan fazla satıcıya sahip.
Günden güne büyüyen yapısı ve sitede bulunan 17’den fazla dil seçeneği sayesinde, birçok satıcı ve tedarikçinin başvurduğu ilk pazar sitelerinden biri hâline gelmiştir. Dünya üzerindeki en büyük e-ticaret platformu unvanına sahip bu sitede toptancılar, satıcılar, perakendeci ve tedarikçiler bir araya gelirler. Böylelikle işletmel büyür ve yeni iş birlikleri ortaya çıkar. Aynı zamanda markaların network ağları da gelişir.
Alibaba’da Üyelik Oluşturma
Alibaba’da satıcı olmak isteyen bir satıcının gerçekleştirmesi gereken ilk işlem, işletme adına hesap açmaktır. Üyelik açabilmek için bir şirket profiline sahip olmak gereklidir. Kendi kişisel bilgilerinizi ve şirket bilgilerini sisteme girerek ücretsiz şekilde hesap oluşturabilirsiniz. Ancak Alibaba’da aktif şekilde satış yapabilmek ve sistemin avantajlarından yararlanabilmek için üyelik paketlerinden birini satın almanız gerekir. Alibaba’da hesap oluştururken sisteme girilmesi gereken belgeler;
- Ticari faaliyet belgesi
- İmza sürküleri
- Vergi levhası
- Ticari sicili gazetesi olarak sıralanabilir.
Gerekli belgeleri sisteme girdikten sonra üyelik isteğinizi site onayına gönderebilirsiniz. Kontrollerin sağlanmasının ardından hesabınız onaylanacaktır. Alibaba’da satış yapmak için çeşitli üyelik paketlerinden birini seçerek sitedeki faaliyetinize devam edebilirsiniz.
Üyelik Ücreti Ne Kadar?
Alibaba üyelik ücreti, seçilen kullanıcı paketlerine göre değişebilir. Ücretsiz bir kullanımla da sitede aktif olunabilir ancak ücretsiz üyeliklerde pek çok sınır söz konusudur. Ürün sınırı 50’dir ve ürünler, alım satım kataloğunda ön plana çıkamayarak alt satırlarda kalır. Alibaba’da satış yapmak ve işletmesini büyütmek isteyen kişilerin ücretli üyelik paketlerinden birini seçmesi tavsiye edilir.
Gold üyelik olarak da geçen ücretli üyelikler, işletmelere pek çok avantaj sunan üyelik türüdür. Bu üyelik çeşitleri sayesinde şirketler birçok faydalı kullanım seçeneğinden yararlanabilir. Sisteme yüklenen ürünlerin sekiz kat daha görünür olması, sınırsız ürün yayınlayabilme özgürlüğü, veri ve rapor istatistiklerine erişim bu avantajlardan birkaçıdır. Aynı zamanda reklam bütçesine sahip olma, müşteri hizmetlerinden yararlanabilme ve farklı hesaplar açabilme gibi artıları da söz konusudur.
Gold üyelik, premium üyelik, standart üyelik ve basic üyelik olarak üç alt kategoriye ayrılır. Premium üyeliğin ücreti yıllık 5,999 dolar, standart üyeliğin ücreti ise 2,999 dolar olarak belirlenmiştir. Basic üyeliğin fiyatı ise 1,399 dolardır. İşletmenin sahip olmak istediği avantajlar ve çeşitli özellikleri kullanım sıklığına göre hangi üyelik çeşidinin daha yararlı olacağına karar verilebilir.
Mağaza Açmak
Alibaba’da gerekli üyelik süreci tamamlandıktan satış yapmak için mağaza açılabilir. Öncelikle e-mail adresi ve cep telefonuna gelen bildirimlerin onaylanması gerekir. Sizin tarafınızdaki işlemler bittikten sonra mağaza onayı süreci başlar. Hesabın oluşturulmasının ardından bilgi ve belge kontrolleri gerçekleştirilir. Tüm sürecin sorunsuz şekilde tamamlanmasının ardından, mağazanız Alibaba platformu üzerinde kullanıma açılır.
Nasıl Ürün Eklenir?
Alibaba’da satış yapmak isteyen işletme sahiplerinin aklına takılan sorulardan biri sisteme nasıl ürün yükleneceğidir. Hesabı aktifleştikten sonra şirketin ticari faaliyetinin ne olduğu belirlenmeli, ardından satılmak istenen ürün grubu seçilmelidir. Firmaya en verimli seçenekleri sunacak olan ürün paketi seçildikten sonra, Products seçeneğine tıklayıp New Products kısmına yönelerek mağazaya ürün eklenebilir.
Toplu Ürün Ekleme
Platformda bulunan mağazaya toplu ürün yüklemesi yapılabilir. İşletmenin hizmet vereceği alana yönelik alt kategoriler oluşturulabilir. Firmanın satışını gerçekleştireceği ürün grubu, bu alt kategorilere girerek toplu bir şekilde yüklenebilir. Ücretsiz üyeliklerde en fazla 50 ürünün sisteme yüklenebileceği unutulmamalıdır. Sınırsız ürün ekleyebilmek için, gold üyelik seçeneklerinden biri tercih edilmelidir.
Ürün Görseli Ekleme
Ürün görseli eklemek, bir markanın alım satım oranlarını ciddi düzeyde etkileyen hususlardandır. Ürün görseli eklerken olabildiğince şeffaf olmaya özen göstermeli ve ürünü, alıcıların gözüne olduğu gibi sunmalısınız.
Ürünün her ayrıntısına dikkat çeken, başarılı bir ışık kullanımı ile çekilmiş fotoğraflar müşterilerin ürün hakkında daha fazla fikir edinmesini sağlamaktadır. Bu durum, ürünün satış oranlarını doğrudan etkilemektedir. Bu nedenle uygun şartlar altında çekilmiş bolca fotoğrafı ürün görseli olarak sisteme eklemeyi ihmal etmemelisiniz.
Ürün Başlığı Nasıl Olmalı?
Doğru bir ürün başlığı seçimi, tedarikçiler ve satıcılarla olan ilişkinizi doğrudan etkileyecek olan bir diğer unsurdur. Ürünü en kısa ve öz şekilde tanıtan kelimelerin seçilmesine özen gösterilmelidir. Komplike tanımlamalardan kaçınılması, ürünün daha çabuk göze çarpmasına ve ön plana çıkmasına yardımcı olur.
Ürün Ayrıntıları ve Videoları
Alibaba’da satış yapmak isteyen bir kişi ürünlerini sisteme yüklerken, ayrıntılı ürün açıklamalarına ve kullanım videolarına da yer vermekten kaçınmamalıdır. Ürün hakkındaki detayları belirten ve ince ayrıntılara önem veren bir ürün açıklaması, müşterilerin gözünde olumlu bir izlenim oluşturmaktadır. Böylelikle akılda oluşabilecek pek çok soruya cevap verilebilir. Tüm ayrıntılara değinmeye önem veren ürün açıklamaları ve videoları sayesinde, ürünlerin iade sürecine girme olasılığı da azalır.
Anahtar Kelime Kullanımı
Ürün açıklamalarında yer alacak anahtar kelime kullanımı, ürünün arama motorunda ön plana çıkması adına son derece önemli bir basamaktır. Doğru anahtar kelimelerin kullanımı, ürünün doğru müşteriyle buluşmasını sağlar. Kullanıcıların ilgilendikleri ürünle ilgili en çok arattığı anahtar kelimelerin analizi gerçekleştirilebilir ve bu kelimeler, ürün ilanında kullanılabilir. Böylelikle anahtar kelimeler arama motorunda aratıldığı anda kullanıcıların önüne düşen ürün ilanlarından biri sizin ürününüz olacaktır.
Satış İçin Fiyat Belirleme
Alibaba’da satış yapmak isteyen firmalar, satışa sunacakları ürünleri ürün kataloğuna eklemeden önce ilgili ürünün satış fiyatını belirlemelidir. Satış için fiyat belirlerken pazar yeri analizine başvurmak önem teşkil eder. Ürününüzle rakip firmalara ait olan ve ürününüzle benzer özelliklere sahip, aynı kategorideki ürünlerin ortalama ücretleri hakkında fikir sahibi olmanız gereklidir.
Çünkü belirlenen satış fiyatı benzer ürünlere kıyasla çok fazla ya da çok az olursa, bu durum dezavantaj teşkil edecektir. Ürünün ortalama fiyatının çok altında olması durumunda elde ettiğiniz kar oranı azalacaktır. Aynı şekilde, ilgili ürünün satış fiyatı benzerlerine kıyasla daha yüksek bir seviyede olursa ürünün satılması çok daha zorlaşacaktır.
Kargo ve Gümrük İşlemleri
Kargo ve gümrük işlemleri, Alibaba’da satış yapmak isteyen markaların dikkatle yaklaşması ve takip etmesi gereken konular arasında yer alır. Firmaya bağlı olarak gelen ürünler genelde gümrüğe takılmasa da bazı durumlarda gümrükte problem yaşanılabilir. Gümrükte sorun çıkması durumunda belli bir gümrük ücretinin ödenmesi gerekir. Bu tarz problemlerle karşı karşıya kaldığınızda, sorunu en kısa ve etkili şekilde çözebilmek için iyi bir kargo firması ile anlaşmak şarttır.
Güvenilir kargo firmalarıyla çalışmak, ucuz olan kargo firmalarına kıyasla daha maliyetlidir. Ancak gümrük vergisi ödemek zorunda kalırsanız çok daha yüklü miktarlarla karşılaşabilirsiniz. Bu nedenle alanda iyi ve güvenilir bir kargo firması ile anlaşmak oldukça önemlidir. Kargo firmalarıyla anlaşmadan önce detaylı bir araştırma gerçekleştirmelisiniz. Amaçlarınıza en uygun hizmetleri sunan kargo firmasını bulduğunuzda, süreçler sorunsuz bir şekilde işler.
Toptan Satış Yapmak
Toptan satış yapmak isteyen firmaların en çok kullandığı global çaplı platformların başında Alibaba gelir. Yüzlerce farklı sektörde hizmet veren yüz binlerce markayı birbiriyle buluşturan platformun kullanım sıklığı her geçen gün artıyor ve Alibaba, toptan satışlarda bir numaralı tercih hâline geliyor. Pazar yeri üzerinden firmadan firmaya (B2B) toplu satış işlemi gerçekleştiriyor. Toplu satışlarda ürün adedi oldukça fazla. Bir işletmenin bir diğer işletmeye toptan satış gerçekleştirebilmesi için en az elli, yüz ya da bin sayıda ürün girmesi gereklidir.
Alibaba’da Satış Yapmanın Avantajları ve Dezavantajları
Alibaba’da satış yapmak isteyen firmalar, gerekli üyelik işlemlerini ve ürün girişlerini tamamladıktan sonra satış işlemlerine başlarlar. Alibaba’nın dünyanın her yerine ulaşabilen büyük bir platform olması, markalar açısından büyük bir artıdır. Pazar yerinin şirketlere sağladığı başlıca avantajlar arasında;
- Toptan satış için en güvenilen ve sık kullanılan platformlardan biri olması
- Binlerce farklı markayı birbiriyle buluşturarak işletmelerin müşteri profilini arttırması
- Dünyanın hemen hemen her noktasına erişimi olması
- Gold üyelik fırsatlarıyla firmalara pek çok avantajlı pazarlama seçeneği sunması
- B2B iş modelinin en güvenli şekilde işlediği platformlardan biri haline gelmesi ve müşterilere güven vermesi
- Başarılı kargo firmalarını bünyesinde bulundurması
- Milyonlarca ürünle birlikte sunduğu geniş ürün yelpazesi
- Sektördeki taze girişimciler için iyi fırsatlar oluşturması gibi avantajlar sıralanabilir.
Alibaba bünyesinde satış yapan firmaların sahip olduğu birçok avantaj bulunur. Çeşitli üyelik tipleri ile bu avantajların sayısı da artış gösterebilir. Ancak her platformda olduğu gibi, Alibaba’da satış yapmak isteyen işletmelerin de karşı karşıya kalabileceği bazı dezavantajlı durumlar oluşabilir. Bu durumlar arasında;
- Kat edilen mesafe çok fazla olabileceğinden kargo süreçlerinin yavaş ilerleyebilmesi
- Yüz binlerce farklı firmayı içinde barındırması ve bu nedenle rekabet ortamının oldukça canlı olması örnek olarak verilebilir.
Bu durumlara benzer dezavantajlı olaylarla karşı karşıya kalma olasılığı bulunur. Ancak yine de Alibaba, özellikle yeni girişimciler tarafından sıklıkla tercih edilen bir platformdur. Bunun başlıca nedenleri arasında sitenin globalliği ve güvenilirliği gelir. Aynı zamanda küçük işletmeler de sık sık birbiriyle bağlantı kurarlar.
Satış Stratejisi Oluşturmak
Alibaba’da satış yapmak isteyen şirketler, iyi bir satış stratejisi oluşturmalıdır. Çünkü ürünlerin katalogda ön plana çıkması ve müşterilerin dikkatini çekmesi ancak bu şekilde mümkündür. Rakip markaların analizi yapılmalı ve çeşitli reklam çalışmaları gerçekleştirilmelidir. Firmadan kimsenin haberi olmazsa, alım satım işlemleri de gerçekleşmez. Bu nedenle markanın satış stratejisine önem vermesi gerekir. İlgili kategoride en çok satılan ürünlerin tespit edilmesine ve müşteri memnuniyetine de aynı şekilde önem verilmelidir.
Alibaba’da En Çok Satılan Ürünler
Alibaba’nın bünyesinde milyonlarca ürün bulunur. Dünyanın pek çok farklı yerinden sitede üyelik oluşturan bu firmalar, çeşitli kategorilerde ürün ve hizmet sunar. Kullanım sıklığının çok yoğun olmasından dolayı ürün sayısı da oldukça yüksektir. Alibaba üzerinde en çok satılan ürünleri sıralayacak olursak;
- Giyim, tekstil ve aksesuar ürünleri
- Gıda ve tarım sektörüne ait ürünler
- Elektronik ürünler
- Hediyelik eşyalar
- Çanta ve ayakkabı ürünleri
- Cep telefonu aksesuarları
- Sağlık sektörüne ait medikal ürünler
- Spor malzemeleri
- Mobilya malzemeleri
- Otomobil ekipmanları
- Hobi ürünleri olarak sıralanabilir.
Alibaba’da aktif olarak hizmet veren yüz binlerce marka bulunur. Marka sayısının çokluğuyla paralel olarak artan bir ürün kataloğu mevcuttur. İşletmelerin ihtiyacı ne olursa olsun Alibaba’nın zengin içeriği sayesinde gereksinim duydukları araçlara kısa süre içinde ulaşmaları mümkündür.
Alibaba ve Aliexpress Arasındaki Farklar
Alibaba ve Aliexpress, platformlara aşina olmayan kişiler tarafından karıştırılabilir. Alibaba.com, dünyanın birçok noktasına B2B (şirketten şirkete) iş modeliyle hizmet sunarken, Aliexpress’te B2C (işletmeden müşteriye) iş modeli kullanılır. Alibaba üzerinde firmalar birbirleriyle anlaşırken, Aliexpress’te odak nokta direkt olarak müşterinin kendisidir. Aynı şekilde, Aliexpress üzerinden herhangi bir firmaya yönelik toptan satış gerçekleştirilebilir.
Alibaba’da Satış Yapmak Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Alibaba’da satış yapmak isteyen marka sahiplerinin aklına birçok soru takılıyor. Alibaba üyeliği nasıl oluşturulur, üyelik seçenekleri nelerdir gibi sorulara ek olarak, Alibaba sisteminin diğer ayrıntıları hakkında da merak edilen pek çok soru mevcuttur. Alibaba’nın güvenli bir site olup olmadığı ve ticaret platformunun şirketlerden kestiği komisyon miktarı en çok merak edilen konu başlıkları arasında yer alır.
Alibaba, dünyanın neredeyse her yerine satış gerçekleştiren yüz binlerce firmayı bünyesinde bulunduran devasa bir online ticaret platformudur. Ticaret sitesinin içinde birbirinden farklı pek çok firma bulunur.
Üye olma ve alım satım işlemleri esnasında gerekli kontrolleri sağlayan sistem sayesinde, güvenilirlik problemleri ile karşı karşıya kalınır. Ancak anlaşma sağladığınız satıcının kalitesi, ürün güvenilirliği, kargo sürecinin işleyişi gibi durumların markadan markaya değişkenlik gösterebileceği unutulmamalıdır. Anlaşma sağlanacak olan satıcı, kapsamlı bir şekilde değerlendirilmelidir.
Komisyon ücreti miktarı, Alibaba’da satış yapmak isteyen hemen herkesin merak ettiği bir konudur. Alibaba, sistem üzerinden gerçekleşen her işlem için %2-%5 oranları arasında değişkenlik gösteren bir miktarda komisyon ücreti alır. Aynı zamanda Alibaba’da satış yapmak isteyen Türk firmalarının, Türkiye satış işlemlerinde de olduğu gibi devlete ödemesi gereken vergi bedelleri mevcuttur.
Alibaba’da satış yapmak isteyen kişilerin şirket hesabına sahip olmaları bir zorunluluk. Alibaba sistemi üzerinde bireysel bir hesap açılamaz ve tüm üyelikler, şirket hesabı olarak aktiflik gösterir. Bu nedenle sistem üzerinde şirket kurmadan satış gerçekleştiremez.
Günümüzde internet üzerinden yurt içi ve yurt dışı satışı gerçekleştirmek, on yıl öncesine kıyasla çok daha kolay. Daha fazla müşteriye ulaşmak ve müşteri çeşitliliğini genişletmek isteyen birçok firma, online satış yöntemlerine başvuruyor. Ürünlerini global düzeyde yaymak isteyen markalar, çeşitli online platformlar aracılığı ile satış işlemi gerçekleştirebilir. Yurt dışı satışında en sık kullanılan platformlar, Amazon ve Aliexpress platformlarıdır.
Yurt içi satışlarında ön plana çıkan birçok e-ticaret uygulaması bulunur. Firmaların tek bir platformda işletme üyeliği bulunabileceği gibi aynı anda birkaç farklı uygulamada üyeliği de olabilir. Bu pazar yerlerine örnek olarak yine Amazon, Trendyol, Hepsiburada, n11 gibi uygulamalar verilebilir.
Önceki yazımıza https://oniki.net/hibrit-etkinlik-nedir-ve-nasil-duzenlenir/ linkinden ulaşabilirsiniz.