Amazon Dropshipping Nedir ve Amazon Dropshipping Nedir içeriğimizde, Amazon olarak bilinen dünyanın en büyük e-ticaret ve online alışveriş web sitesinde iş fırsatına bakacağız.
Amazon, kullanıcıların kolayca alışveriş yapabilmesi, geniş ürün seçenekleri sunabilmesi ve müşteri memnuniyetine önem vermesi gibi nedenlerle dünya genelinde popüler bir web sitesidir. Bununla birlikte, bu e-ithalat ve e-ihracat web sitesi, üzerinde dropshipping yapmak, bir satıcı olarak ürünleri stoklamadan ve envanter tutmadan ürünleri doğrudan müşterilere gönderme yöntemidir.
Dünyanın en büyük e-ticaret sitesi olan Amazon içerisinde satıcının bir ürünü müşteri siparişi aldığında, ürünü doğrudan tedarikçiden satın alıp müşteriye göndermesini kapsayan ticaret modeli benimsenmektedir. Peki, bu sistem nedir; nasıl yapılır ve kazançlı mıdır? İçeriğimize geçmeden önce henüz yeterli bilgiye sahip değilseniz Amazon’da satış yapmak içeriğimizi okuyarak süreçlerinize başlayabilirsiniz.
Amazon Dropshipping Nedir?
Amazon Dropshipping, Amazon web sitesi içerisinde stoksuz satış kapsamında üreticinin ürünlerini tüketiciye pazarlayan, ihracat ve ithalat yapmayı sağlayan yasal bir iş modeline denir. Amazonda stoksuz satış için satıcılar ürünleri tedarikçilerden veya toptancılardan alır ve doğrudan web sitesinde listeler. Müşteriler bir ürünü satın aldığında, satıcı ürünü tedarikçiden veya toptancıdan satın alır ve doğrudan müşteriye gönderilmesini sağlar.
Amazonda Dropshipping Yapmak Yasal Mı noktasında, stoksuz satış ticaret modelini benimseyen dropshipping sistemini Amazon gibi büyük e-ticaret web sitelerinde yürütmek için 18 yaşını doldurup şirket açarak yapmak yasaldır.
Bununla birlikte online alışveriş platformu olarak öne çıkan Amazon, çeşitli ürün kategorilerinde geniş bir ürün yelpazesine sahip bir e-ticaret platformudur. Müşteriler, web sitesi üzerinden çevrimiçi alışveriş yapabilir, ürünleri arayabilir ve satın alma işlemlerini gerçekleştirebilir. Bu noktada, stoksuz satış sistemi devreye girerek üretici ile tüketici arasında bir nevi köprü görevi görmektedir. Komisyon veya ürün başı gelir gibi çeşitli yöntemlerle çalışan stoksuz satış yöneticileri, reklam ve pazarlama gibi araçlarla online satışları artırmaktadır.
Stoksuz satış sisteminde, herhangi bir ürünün üretilmesine, depolanmasına ve kargo süreçleriyle uğraşılmasına gerek yoktur. Tedarikçinin bulunmasıyla birlikte geriye kalan tüm prosedürler belirlenmiştir.
Amazon Dropshipping Nasıl Yapılır?
Amazon Dropshipping Nasıl Yapılır noktasında stoksuz e-ticaret olarak bilinen bu sistemde, hesap açmak, tedarikçi bulmak, ürünleri seçmek ve listelemek sayesinde yapılır. Amazon’da satış yapmak için, satıcılar genellikle aracı olarak hareket ederler. Bu, satıcıların ürünlerini Amazon platformunda listelemeleri, müşterilere ulaşmalarını sağlamaları ve siparişleri tedarikçilere iletmeleri anlamına gelir.
Satıcılar, ürünlerini Amazon web sitesinde tanıtırken, müşterilerin dikkatini çekmek için çeşitli pazarlama stratejileri kullanır. Bununla birlikte, otomatik sistemler de kullanılabilir. Örneğin, otomatik envanter yönetimi sistemleri, stok düzeyini izler ve tedarikçilere otomatik siparişler gönderir. Bu, stokta ürün eksikliği yaşanmasını önler ve müşterilere kesintisiz bir alışveriş deneyimi sunulmasını sağlar.
E-ticaret süreçlerinin sorunsuz olarak ilerlemesi için dikkatli planlama ve yönetim gerekmektedir. Satıcılar, müşteri hizmetleri konusunda profesyonel bir yaklaşım benimsemeli, müşteri sorularını yanıtlamalı ve iade veya değişim taleplerini etkili bir şekilde yönetmelidir. Ayrıca, teslimat sürelerini takip etmek, geribildirimleri gözden geçirmek ve sürekli olarak işletme süreçlerini iyileştirmek de önemlidir.
Amazon Dropshipping Kimler Yapabilir konusunda, girişimci bir ruhla e-ticaret ideolojisini kavrayan, 18 yaşını doldurarak şirket açma ehliyetine sahip olan herkes yapabilir.
Stoksuz e-ticaret olarak bilinen Amazon Dropshipping etkili bir şekilde nasıl yapılır?
- Amazon dropshipping hesabı açılır.
- Tedarikçi; ürün kalitesi ve lojistik destek gibi parametreler dikkate alınarak bulunur.
- Ürünler listelenir.
- SEO alt yapısı kurgulanır.
- Amazon listesi oluşturulur.
- Ürünler satışa hazır bir şekilde listelenir.
Yukarıda yer alan maddeleri yerine getirmek için dikkat edilmesi gereken birtakım unsurlar bulunmaktadır. Ayrıca, diğer bir e-ticaret devi olan eBay gibi bir platformda da stoksuz satış yapabilmek için “eBay Dropshipping Nedir” içeriğimize de göz atabilirsiniz.
Amazon Dropshipping İçin Gerekenler Nelerdir?
Amazon gibi bir e-ticaret sitesinde stoksuz satış yapmak için toplantı bulmak ve tedarikçilerle düzenli iletişim kurmak önemlidir. Bu, ürün teslimat sürelerini takip etmek, siparişlerin doğru bir şekilde işleme konulmasını sağlamak ve herhangi bir sorun veya gecikme durumunda hızlıca müdahale etmek için gereklidir. İyi bir tedarikçi ilişkisi, güvenilirlik ve işbirliği açısından önemlidir.
Dolayısıyla, Amazon üzerinde e-ticaret yapmanın en önemli kuralı doğru tedarikçi ve güçlü bir iletişimden geçer. Girişimciler için düşük maliyetle iş kurma ve satış yapma imkanı sunan bu platformda, işletmeler ürünleri stoklamadan, envanter yönetimi yapmadan ve lojistik süreçlerle uğraşmadan doğrudan tedarikçilerden ürünleri müşterilere gönderir. Bu şekilde, satıcılar sadece satış odaklı olarak faaliyet gösterirler. Hâl böyle olunca, girişimcilerin birtakım yapması gereken unsurlar bulunmaktadır.
Amazon e-ticaret web sitesinde dropshipping için gerekenler nelerdir?
- Amazon bireysel satıcı veya işletme hesabı oluşturulur.
- Popüler ürünler araştırılır.
- Tedarikçiler ürüne göre listelenir.
- Liste içerisinden bir tedarikçiye karar verilir.
- Tedarikçinin ürünlerine göre listeleme ve optimizasyon çalışması yürütülür.
- Siparişin yönetilmesi için alt yapı kurgulanır.
- Rekabet analizi yapılır.
- Finansal yönetim sağlanır ve siparişler alınmaya başlanır.
Peki bu sistemde amazon gibi stoksuz satış yapma imkanı sunan web sitesi kazançlı mıdır?
Amazon Dropshipping Yapmak Kazançlı Mı?
Amazon Dropshipping Yapmak Kazançlı Mı konusu, internet üzerinden gelir elde etmek isteyen girişimciler tarafından sıklıkla araştırılmakla birlikte kazanç konusunda soru işareti oluşmaktadır. Üretim yapmadan satışı ifade eden dropshipping hayalleri, gümrük sorunları; tedarikçinin bulunamaması ve kâr oranlarının düşüklüğü nedeniyle başlamadan bitmektedir. Ancak, iyi bir tedarikçinin bulunmasıyla birlikte kazancı oldukça yüksek bir iş modeli olarak öne çıkmaktadır.
Amazon Dropshipping Karlı Mı noktasında, Amazon sistemi içerisinde iyi bir tedarikçi seçimi, kaliteli ürün, güçlü müşteri iletişimi ve optimizasyonlu ürün listeleme ile kârlıdır. Amazon içerisinde her dropshipping yapan kazanç elde edememektedir. Çünkü iyi bir tedarikçi bularak kaliteli ürünü pazarlamak oldukça zor hâle gelmiştir. Bununla birlikte, rekabetin de oldukça yüksek bir noktaya geldiği stoksuz satış iş modelinde, farklı bir anlayışla yola çıkmak gereklidir.
Buna karşılık, Amazon gibi dünyanın en büyük e-ticaret web sitesinde stoksuz satış yapmak kazançlıdır, ancak başarılı olmak için doğru stratejileri uygulamak, rekabeti yönetmek, iyi bir tedarikçi ağı oluşturmak, müşteri memnuniyetine odaklanmak ve operasyonel süreçleri etkili bir şekilde yönetmek gerekmektedir.
Amazon Dropshipping Yapılır Mı?
Amazon’da dropshipping sistemi, girişimci bir ruha sahip; rekabetçi ortamları seven ve farklılık yaratabilme potansiyeli olan bireyler tarafından yapılır. Rekabetin ve alternatifin oldukça fazla olduğu Amazon platformunda zorluklara dayanmak gereklidir. Nitekim, e-ticaret Türkiye’de her geçen gün daha da büyüdüğü gibi dünyanın öne çıkan e-ihracat ve e-ithalat web sitelerini de içerisine almaya başlamıştır.
Amazon Dropshipping için Kaç Para Lazım noktasında, Amazon hesabının türüne değişmekle birlikte standart olarak bireysel satıcı için ürün başına 0.99 dolar, işletme hesabında ise aylık olarak 39.99 dolar para lazım.
Ortalama olarak, Amazon’da dropshipping yaparken stoksuz satış marjı genellikle yüzde 10 ila yüzde 30 arasında değişir. Bu durumda, Amazon, elde ettiğiniz gelirin yaklaşık yüzde 15’ini komisyon olarak alır. Yani, kâr marjınız yüzde 30 civarında ise, Amazon’da bir ürün sattıktan sonra elde ettiğiniz yeni marj yaklaşık yüzde 15 olacaktır. Ancak, Amazon Buy Box’ı kazanmanız durumunda bu marjlar daha yüksek olabilir.
Buna karşılık, Buy Box’ı kazanmak oldukça rekabetçi bir süreçtir ve uzun vadede güvenebileceğiniz bir şey değildir. Amazon’da dropshipping yapmak için başarı, ürün maliyeti, genel giderler, iade oranı ve herhangi bir satış veya ödeme işlem ücreti gibi birçok faktöre bağlıdır. Ürünleriniz için ne kadar ödeme yaptığınızı, işletme giderlerini doğru bir şekilde yönetmeyi, iade oranını minimize etmeyi ve satış veya ödeme işlem ücreti gibi ek masrafları dikkate almanız gerekmektedir. Bu faktörler, dropshipping işinizin karlılığını etkileyen önemli unsurlardır.
Amazon Dropshipping Politikaları
Amazon şirketi, stoksuz satışı kapsayan hem tüketiciyi hem de üreticiyi koruyan bazı politikalar geliştirerek online alışveriş sistemine katkıda bulunmaktadır. Ayrıca, bu politikalara uymak, Amazon’da dropshipping yapmak isteyen işletmeler için önemlidir. Amazon, satıcılarının bu politikalara uymalarını sağlamak için düzenli olarak denetimler yapar ve uygunsuzluk durumunda hesaplarını askıya alabilir veya sonlandırabilir. Bu nedenle, dropshipping işletmeleri, Amazon’un politikalarını iyi anlamalı ve uyum sağlamak için gereken önlemleri almalıdır.
Amazon şirketinin dropshipping politikaları şöyledir
- Güvenilir ve lisanslı ürün satıcıları ile çalışmak
- Amazon satış politikalarına uymak
- Sipariş teslim süresine uymak
- Geri iade koşullarına bağlı kalmak
- Müşteri sorularına hızlı yanıt vermek
Yukarıdaki politikalara uyulduğu takdirde, Amazon hesabı askıya alınmaz veya kapatılmaz. Ancak güncel olarak Amazon hesabının bağlı olduğu ülkenin politikalarının takip edilmesi önerilir.
Sonuç olarak, Amazon Dropshipping Nedir içeriğimizde Amazon’da stoksuz satış sistemi anlatılmıştır.