Sanem Kefeli Tezveren - fiCommerce Sunumu - Oniki

Sanem Kefeli Tezveren – fiCommerce Sunumu

Sanem Kefeli Tezveren - fiCommerce Sunumu

İçindekiler

Sanem Kefeli Tezveren fiCommerce Hakkında Konuşuyor

Sunucu: fiCommerce/ Business Development Director sayın Sanem Kefeli Tezveren alkışlarımızla geliyor…

Hoş geldiniz Sanem Hanım.

Oniki Sponsorluk

SPONSORLU

SANEM KEFELİ TEZVEREN- fiCommerce/ Business Development Director: Teşekkür ederim.

Herkese merhabalar. Artık biraz yorulmaya başladığımız bir saatte sizlerle birlikteyiz. Ben de bugün biraz sektörümüzden ve global e-ticaretten sizlere kısaca bahsetmek istiyorum kısıtlı zamanın içinde

Öncelikli olarak Türkiye pazarıyla başlamak istiyorum, gitmek istediğimiz yeri göstermek adına. Tabii ki buradaki birçok şeyi, e-ticareti yakından takip eden bu salondaki birçok kişi biliyor rakamları ama burada önemli olan bazı rakamların altını çizmekte fayda görüyorum. Bunlardan bir tanesi, 2020-2021 yılları arasında e-ticaret işlem hacmi olarak baktığımızda daha doğrusu pazar büyüklüğü anlamında baktığımızda %70’e yakın büyüdü. Hepimizin malumu, pandeminin bunda büyük etkisi oldu. Ama önümüzdeki dönem itibariyle büyüme beklentisi, önümüzdeki yıllarda geçmiş yıllarda olduğu gibi %35’ler seviyesinde kalacak. Böyle bir beklenti var.

Yine çok önemli bir parametre olarak 2019 yılında 70 binlerde olan online’daki satıcı sayıları tam 7 kat arttı ve 500 binlere dayandı. Bu aslında bize şunu gösteriyor, biz kısıtlı olarak büyümeye devam edecek bir e-ticaret pazarında, lokalde pasta payımız git gide küçülüyor. Çünkü bir enflasyon gerçeğiyle karşı karşıyayız. Tüketiciler olarak bizlerin alım gücü günden güne düşüyor. Önümüzde bir seçim dönemi var, belirsizlik ortamı var.

Peki biz bu kriz ortamını nasıl kendimiz için fırsata çevirebiliriz? Zaten bugün de konularımızdan bir tanesi. E-ticarette, e-ihracatta bunu yapabiliriz, Türkiye pazarında onlineda tecrübe ettiğimiz deneyimleri yurt dışı pazarlarına taşıyabiliriz. Şimdi, e-ihracatın payı mevcutta %1.3 toplam ihracat içinde, devlet politikalarıyla beraber 2030’a kadar bu rakamın %10 olması bekleniyor. Dolayısıyla burada aslında rüzgâr bizim arkamızda diyebiliriz.

Şimdi peki hangi pazarlardan başlamalıyız? Dünyada çok büyük bir e-ticaret pazarı var. Türkiye’nin neredeyse 250 katı büyüklüğünde belki daha da fazlası… Ama ben burada biraz yakın coğrafyadan bahsetmek istiyorum sizlere. Bunun nedenlerini daha sonra anlatacağım. İngiltere’yi de dâhil edecek olursak Avrupa ve İngiltere Türkiye’nin tam 65 katı büyüklüğünde bir e-ticaret pazarı bize vaad ediyor. Burada tam 297 milyon tane online tüketici var. Bu çok büyük bir rakam. Ve bu o kadar doymuş bir pazar ki ne istediğini gerçekten bilen tüketicilerle karşı karşıya olduğumuz bir pazar. Ve bu onlinedan alışveriş yapan kişilerin %73’ü de yurt dışında, kendi ülkesi dışındaki bir ülkeden alışveriş yapıyor, bu alışkanlığa sahipler.

Burada tabii ki başrolü Çin oynuyor, en çok Çin’den alışveriş yapılıyor. Ama burada bilinçli, yurt dışı pazar yerlerinden alışveriş yapmaya alışmış bir tüketici grubuyla karşı karşıyayız. Dolayısıyla Avrupa pazarı bizim için fırsatlar barındıran bir pazar. En çok tercih edilen kategorilere baktığımız zaman ise -tabii burada ben kitap gibi, hizmet gibi bunları ayrıştırdım, buradaki seyirci grubuna biraz daha hitap etsin diye- giyim, ayakkabı, ev, elektronik ve kozmetik ürünleri burada peşi sıra görüyoruz.

Oniki Sponsorluk

SPONSORLU

Peki büyük bir fırsat var dedik. Avrupa’da nasıl bir beklenti var, önümüzdeki dönem için hepimizin malumu Rusya-Ukrayna savaşıyla beraber enerji tarafında ciddi sıkıntılar bekleniyor. Bu sıkıntıların üretimi etkilemesi bekleniyor. Avrupalı tüketiciler de bizim yıllardır tecrübe ettiğimiz enflasyon gerçeğiyle de tanıştılar. Ve Türkiye’deki pazarın daralmasını nasıl bekliyorsak önümüzdeki dönem için, Avrupa’daki pazarın da bu anlamda daralmasını bekliyoruz.

Şimdi diyeceksiniz ki “Sanem hep kötü şeylerden bahsettin.” ama buradaki sıkıntılar riskler bizim için, Türk markaları için çok ciddi bir fırsat barındırıyor, buna inanıyorum. Nedenine gelince bizim toplam ihracatımızın %54’ü Avrupa’ya ve Avrupa’nın ithalatına baktığımız zaman Türkiye’nin aldığı pay sadece %1,5. Burada pazar daralmasına rağmen çok ciddi anlamda Türkiye’nin payını arttırmasıyla ilgili bir potansiyel söz konusu. Avrupalı tüketici önümüzdeki dönem daha kaliteli ürünü bilinçli bir tüketici olarak daha uygun fiyatlara almayı arzu edecek.

Bu anlamda Türk markaları çok kaliteli ürünleri, aslında Avrupalı tüketicinin beklentisinde olan ürünleri de daha ucuz maliyetlerle üretebilme kabiliyetine sahip. Yanı sıra son dönemde hepimizin malumu, konuşulan devlet politikaları ve devlet teşvikleri söz konusu. Hem ihracatla ilgili hem e-ihracatla ilgili. Tüm bu rüzgârları arkamıza alarak artık yeni fırsatlara yelken açma vakti geldi.

Peki nereden başlamalıyız? Pazar yerleri muhakkak ki başlamak için çok doğru adresler. Bu arkada görmüş olduğunuz çalışma bizim grup şirketlerimizden birinin yaptığı bir çalışma, Almanya’da. Çok fazla pazar yeri var. Bu pazar yerlerinden bazıları Türkiye’deki bir stoktan satış yapmanıza izin verirken bir kısmı sizin lokal olarak Avrupa’da şirket kurmanızı ya da orada envanterinizi sunmanızı istiyor. Zallando gibi, Otto gibi… Pazar yerleri pazarlama harcamaları açısından da başlamak için doğru platformlar çünkü siz direkt yüksek trafikli bir satış platformuna dâhil oluyorsunuz.

Ama Pazar yerlerinde başlamanın da şöyle bir dezavantajı var, eğer siz doğru ve sürdürülebilir operasyon kurgusuyla bu işe başlamıyorsanız o zaman iyi bir şey yapmaya çalışırken tam tersi, markalarımızla alakalı kötü bir algı yaratabiliriz. Bu nedenle de aslında sizin çok güvenilir partnerlere ihtiyacınız var. fiCommerce olarak biz de tam bu ihtiyaçtan hareketle kurulduk. Dört tane ana hizmet alanımız var.

Bunlardan ilki, artık pazar yerlerinde belli bir büyüklüğe geldiniz, ölçeklendiniz veya markanızı kendi e-ticaret sitelerinizde temsil etmek istiyorsunuz, satış faaliyetlerinizi burada gerçekleştirmek istiyorsunuz. Biz Shopify ya da Magento alt yapısını kullanarak sizlerin e-ticaret sitelerini tasarlayabiliyoruz yurt içi ve yurt dışı pazarları için.

Bunun yanı sıra az önce bahsettiğim aslında çok kompleks gibi görünen her birinin ayrı dinamikleri, ayrı KPI’ları olan pazar yerlerindeki mağazalarınızın açılışından itibaren size destek oluyoruz ve buradaki mağazalarınızı sizler adına talep etmeniz halinde yönetebiliyoruz. Bütün panel yönetimi, ürün listelemeleri, kampanya yönetimleri, mutabakatlar dâhil…

Lojistik hizmetler bizim işimizin tam kalbinde. Çünkü biz bu işi çok uzun zamandır Türkiye’de aslında Arvato Lojistik olarak deneyimliyoruz. Biz kardeş şirketiz Arvato Lojistik ile. Dolayısıyla bu anlamda biz sizin ürünlerinizi hem Türkiye’deki hem Avrupa’daki depolarımıza alıyoruz, bunları stokluyoruz. Ve pazar yerlerinden ya da sizin kendi online platformunuzdan siparişler geldiği anda bu siparişleri pazar yerinin KPI’larına uygun ve müşteri beklentilerine uygun olarak nihai tüketicilere gönderiyoruz. Yine iadelerde de aynı şey geçerli, crossborder ya da lokal olarak siparişi karşılama hizmeti alıyorsanız eğer biz sizin iadelerinizin tamamıyla ilgili tüm süreçleri sizler adına yönetiyoruz.

Gün sonunda da hepimiz bu işi aslında nihai tüketicinin mutlu olması için yapıyoruz. Müşteri deneyimi son derece önemli e-ticaret dünyasında… Yurt dışına gittiğinizde bu daha da önemli, bilinçli tüketiciyle karşı karşıya olduğunuz için. Müşterilerinizden mutlaka satışın başladığı ilk dakika itibariyle sorular alıyorsunuz. Bu siparişle ilgili sorular olabilir, ürünle ilgili sorular olabilir.

Biz yine faaliyet gösterdiğiniz pazarın dinamiklerine uygun olarak farklı dillerde size müşteri hizmetleri desteği sunabiliyoruz. Aslında tek elden uçtan uca bütün servisleri sunmuş oluyoruz sizler için. Bunun şöyle bir avantajı var, değer önerimiz şu: siz eğer değişik pazarlarda ürünlerinizle ilgili satışlarınızı denemek istiyorsanız bizim aslında son derece esnek maliyet modelimizle bunu deneyebiliyorsunuz. Bir kere sisteme girdiğiniz anda bugün Almanya’da, yarın İngiltere’de başlayabilirsiniz çok hızla. Hızla bunu test edebilirsiniz, bu imkânı sağlıyoruz.

Şu anda 135 Pazar yeriyle entegreyiz, 36 kargo şirketi ve 14 de lojistik merkeziyle entegreyiz. Daha fazlasını da konuşmak üzere buralardayız zaten.

Görüşmek üzere, çok teşekkürler dinlediğiniz için.

Sunucu: Teşekkürler Sanem Hanım, ağzınıza sağlık.

Oniki Sponsorluk

SPONSORLU

Heyecan verici etkinlikleri kaçırmayın!

Sınırlı katılıma sahip etkinlik duyurularından ve güncel gelişmelerden haberdar olmak için hemen bültenimize abone olun.

mobile-header-alani

Sponsorluk Teklifi

Teklif detayları e-posta adresinize gönderilecektir.

Error: Contact form not found.

Error: Contact form not found.