İsa Korkmaz ve Lojistik Çözümleriyle E-İhracat Maliyetleri Hakkında Görüşleri - Oniki

İsa Korkmaz ve Lojistik Çözümleriyle E-İhracat Maliyetleri Hakkında Görüşleri

İsa Korkmaz ve Lojistik Çözümleriyle E-İhracat Maliyetleri

İçindekiler

Yapay zeka destekli yeni nesil etkinlik deneyimi Oniki’nin İstanbul’da gerçekleşen ilk etkinliği E-Ticaret ve E-İhracat Konferansı’nda Navlungo CEO&Co-Founder İsa Korkmaz da konuşmacılar arasında yer aldı.  Navlungo olarak yurtdışına ticaret yapan firmaların en optimum seçeneklerle ürün gönderimi ve depolama yapmalarına çözüm ürettiklerini söyleyen İsa Korkmaz, Türkiye’de e-ihracatın gelişiminde önemli rol oynamaktan mutluluk duyduklarını dile getirdi.

İsa Korkmaz Lojistik Çözümleriyle E-İhracat Maliyetlerini Düşürmeyi Anlatıyor

Biz Navlungo olarak yurt dışına ürün satan girişimciler ya da firmaların ürünlerini en optimum şekilde nasıl göndereceğini, nasıl depolayacağı hizmetini veren opsiyonda bizzat kendimizin üstlendiği bir yapıyız, bir start-up firmasıyız. Yeni turla beraber 2 milyon dolara yakın yatırım almış tek start-up firması da biziz. Özellikle e-ihracat lojistiğine, pazar yeri lojistiğine odaklanmış tek start-up firmasıyız. Bendeniz yıllarca Koç Holding’e bağlı Ford Otosan’da lojistik departmanında yönetici olacak çalıştım. Üç arkadaşla beraber pandemiden birkaç ay önce Navlungo’yu kurduk. Temel motivasyonumuz bir problemi çözmekti. O problem de şuydu:

Siz satışı istişare ettiniz, belli bir noktaya getirdiniz ama lojistik fiyatı almanız lazım. Lojistik fiyatı bugün Türkiye’de birine mail atmadan alınamayacak bir mevzu. Hatta üç tane mail atın, dördüncüde satın almıyorsunuz diye o lojistik firması size bir daha teklif vermez. Çünkü fiyatlama zor, ama sizin de hızlıca fiyat almanız gerek. Müşterilerinizle sürekli pazarlık halindesiniz bir de lojistik firmalarını bekliyorsunuz. Hatta hızlı lojistik fiyatından ziyade beğendiğiniz anda ürünü satın alıp belli bir kitleye bu işi yaptırmak istiyorsunuz. Lojistik Türkiye’de farklı 10 bin firma tarafından verilen hizmet.

Oniki Sponsorluk

SPONSORLU

Bunların hangi birini seçeceksiniz? Şöyle bir örnek vereyim, yaklaşık 50 kişilik bir KOBİ’nin dünyanın 15 ülkesine sattığını düşünürsek olabildiğince iyi maliyetli bir lojistik satın alma yapmak için yaklaşık 300 firma ile görüşüp bunlardan 16’lık bir kokteyl kurması lazım. Hangi ülkeye hangi firmanın taşıyacağını, kara/ hava/ deniz yolu ile mi göndermenin daha makul olduğunu belirlemek için uzman personel bulundurmanız gerekir. İşte biz kullandığımız yazılımlarla bu problemleri ortadan kaldırıyoruz. Sizlere lojistik fiyatı öneriyoruz, satın alıyorsunuz. Satın aldıktan sonra teklifler listeleniyor. Terms and conditions’ları görüyorsunuz yasak olan nedir diye; hatta e-ihracata odaklandığımız için Amerika’ya gıda gönderirken hangi evrakların olması gerektiği ya da İtalya’ya markalı ürün gönderememe durumunun nasıl alternatifleri olabileceği gibi konularda müşteri odaklı çalışmaktayız.

Bizim algoritmalarımız size bu işi nasıl yöneteceğinizi anlatıyor. Navlungo, 100 kişi ile beraber operasyon artı teknoloji ekibiyle bu boşluğu doldurmayı hedefleyen bir Türk start-up’ı. Yakın zamanda İngiltere’de ve Amerika’da şubelerimizi açtık. Şimdi Dubai’de şube açıyoruz. Artık ticaret için fuarlarda müşteri peşinde dolaşmak biraz israf, Ziya Bey burada bile bir israf görmüş ve şuradaki zamanı size kazandırmaya çalışıyor. Siz buradan Almanya Hamburg’a gidip müşteri bulacaksınız ve ona mektup/ zarf göndereceksiniz gibi bir durum biraz zor. Bizim zamana ihtiyacımız var, zaman bizler için değerli. Çin’in başarılı olduğu konu e-ihracattı, yani orada arka plandaki kahraman e-ihracattı.

E-ihracat ne? Tıpkı Türkiye’nin içerisinde ihracat yapıyor gibi kargoların basit olduğu ve ilişkilerin basit olduğu ve en  önemlisi pazar yerlerinin üstlendiği bir ticaret şekli. Ticaret artık Amazon, eBay, Walmart, Türkiye’de Trendyol, Hepsiburada gibi pazar yerlerinde dönüyor ve siz buralarda değilseniz ticaretten uzaklaşmış olacaksınız. Şimdi bu pazar yerlerinin her birinin kendine has kuralları var. Biz size diyoruz ki, ürünü sattığınız pazar yeri neresiyse bunların tamamını Navlungo’ya bağlayın. Bağladıktan sonra sipariş geldiğinde, biz sizin adınıza bunu nasıl göndereceğinize karar verelim. Hatta tuşa bas, Türkiye’nin neresinde olursan ol gelip kapından alıp gönderelim. Piyasanın da ortalamasının altında fiyat verelim, üstelik bütün sorumluluk da bizde olsun. Yani ürünün başına bir şey geldiğinde onun sorumlusu olalım.

Geçen sene e-ihracat yapan iki müşteriden biri Navlungo’yu kullandı, fiyat aldı, gönderdi. Sitemiz aylık ortalama 200 bin trafik aldı. Türkiye’de e-ihracata ne kadar büyük talep olduğunun canlı kanlı şahidiyiz. İnsanlarda, olması gerektiği gibi dolarla ve euro ile para kazanma gündemi hakim. Dolayısıyla burada bir derdiniz olduğunda bizi kullanabilirsiniz. Şimdi biz bunu iki sene de böyle yaptık; A noktasından B noktasına taşımayı optimize hale getirdik. Geçen sene, hatta bu senenin başında da Türkiye’nin depolarla firmaların ihtiyaçlarını eşleştiren bir lojistik start-up firması vardı, Parkpalet. O da şunu yapıyordu. Sizin diyelim ki Amerika’da ya da İtalya’da bir depoya ihtiyacınız var. Bütün buralarda ürün bulundurup lojistik maliyetlerini düşürmek istiyorsunuz. Bu metadoloji bunu başarıyordu, maliyetleri düşürüyordu. Sebebi tek tek göndermek yerine yarım konteyner gönderiyorsunuz, depolarda tutuyorsunuz.

O depo hangi ülkede ise, örneğin Polonya’daysa oradaki Amazon’da satıyorsunuz. Sırası geldiğinde ya oradan bir sipariş geldiğinde Parkpalet depoları bu pazar yerleriyle entegre olduğu için senin adına Polonya’nın Aras Kargo’sunu kullanarak sevk ediyor. Böylelikle senin Türkiye’den Polonya’ya parça başı 10 euro’ya gönderebileceği bu rakamı Polonya’daki bu modeli kullanarak 5-6 euro’ya kadar düşürebiliyor. Bu vesileyle birçok firmanın lojistik maliyetlerini baya düşürdüğümüzü söyleyebilirim. Bunun dışında yine alternatif yollar arıyoruz, ekibimizin %15’i endüstri mühendisi. Bu işin mühendisliğini yapmaya çalışıyoruz. Uçaklar son dönemde aşırı zamlanınca Amerika’daki Amazon depolarına her hafta konteyner kaldırmaya başladık Türkiye’den. Bu bağlamda da Türkiye’nin Amazon satıcılarının yüzlerce ton ürününü Amazon depolarına teslim etmenin bir yandan manevi hazzı var, para da kazanıyoruz tabi. Biz böyle bir start-up’ız, işiniz olduğunda kullanabilirsiniz.

İsa Korkmaz’ın Oniki Konferans Konuşması

Oniki Sponsorluk

SPONSORLU

Oniki Sponsorluk

SPONSORLU

Heyecan verici etkinlikleri kaçırmayın!

Sınırlı katılıma sahip etkinlik duyurularından ve güncel gelişmelerden haberdar olmak için hemen bültenimize abone olun.

mobile-header-alani

Sponsorluk Teklifi

Teklif detayları e-posta adresinize gönderilecektir.

Error: Contact form not found.

Error: Contact form not found.