Metaverse dünyada gündem yaratmaya devam ediyor. Her sektörde kendisini göstermeye başlayan metaverse e-ticaret ekosisteminin de ayrılmaz bir parçası haline dönüşmeye başladı. Sektörün tüm aktörleri metaverse evrenine nasıl hazırlanmalı? Gelin hep birlikte inceleyelim.
Dünya özellikle 2020 yılından itibaren pandemi gerçeğiyle yüzleşti. Bu süreç birçok krizin yaşanmasına neden olurken aynı zamanda kimi sektörler için kırılma anına dönüştü. Dijitalleşme kavramı firmalar için büyük bir artı değer olarak bilinirken, pandemi süreciyle beraber kavram iyiden iyiye zorunluluk halini aldı. Perakende sektörü içindeki birçok firma dijital dönüşüm süreçlerini tamamladı.
Ancak teknoloji dünyasında yaşanan gelişmeler yakın gelecekte dijital dönüşümün de tek başına yeterli olmayacağına dair sinyaller veriyor. E-ticaret son yıllarda kendisine Pazaryerleri, sosyal medya platformları ve web siteleri üzerinde varlık gösterse de, sektör için yeni bir barınma alanı daha oluşmaya çoktan başladı. İşte karşınızda e ticaretin yeni sahnesi metaverse…
Blockchain teknolojisi özellikle pandemi ile birlikte tüm dünyada hızlı bir şekilde gelişti. E-ticaret de kendisini yeni bir kabuğa sokarak metaverse içinde kendisine yer bulmaya başladı. Metaverse sunduğu bazı kolaylıklar nedeniyle e-ticaret sektörü ile içi içe geçme konusunda büyük bir potansiyele sahip. Örneğin e-ticaret her ne kadar kullanıcılara oldukça hızlı ve erişilebilen bir pazar sunsa da, ürünün geleneksel alışveriş standartlarında somut bir şekilde denenmesi açısından fırsat vermemektedir. Kimi kullanıcılar için ürünün önce denenmek istemesi gibi isteklerin son bulacağı bir evren olarak metaverse karşımıza çıkıyor.
Artırılmış Gerçeklik (AR) ve sanal gerçeklik (VR) kavramları geleneksel alışveriş ile e-ticaretin hıza dayalı alışveriş sisteminin birleşmesini sağlayan iki önemli faktör olarak ön plana çıkıyor. Bu nedenle metaverse bazlı uygulamalar e-ticaret sektörünün vazgeçilmezleri arasına girmeye başladı. E-ticaret sektöründe özellikle iade oranlarının yüksek olması metaverse teknolojisinin kullanımını firmalar için daha çok teşvik edici hale getiriyor. Daha önce dijitalleşme süreçlerini tamamlayıp başarıya ulaşan ya da bu konuda geride kalarak başarısız olan firmaların hikayeleri bu sefer metaverse üzerinden yazılmaya başlanacak gibi görünüyor. Kavram olarak hayatımıza yeni girmesine rağmen metaverse sektörün bazı aktörleri tarafından çoktan bir zorunluluk olarak algılanmaya başladı bile.
Metaverse E-Ticaret Sektörü İçin Nasıl Avantajlar Sağlayacak?
Metaverse şimdiden birçok yönüyle hayatımızın içinde yer almaya ve alanını büyütmeye başladı. Daha önce bahsettiğimiz AR ve VR teknolojileri sayesinde özellikle online alışverişi daha zor olan ürünlerin gerek üzerinizde, gerekse de evinizde nasıl göründüğüne dair sanal bir görüntü imkanı sunmakta. Örneğin ev dekorasyon ürünleri almak isteyen müşteriler öncelikle metaverse dünyasında bu ürünün ev içinde nasıl bir görünüme sahip olduğunu deneyimlemekte ve bunu canlı ve anlık olarak yaşayarak paylaşıp metaverse evreninde görüş dahi alabilmekte.
Tüm bunların yanında metaverse ürün kataloglarının dahi sanal bir dükkan haline gelerek kullanıcılar tarafından denenmesine olanak sağlamakta. Çevrimiçi dünya ile çevrimdışı dünyanın birbirine bağlanmasını sağlayan söz konusu teknolojiler sayesinde markalar, yer ve zaman ayırt etmeksizin ürünlerini satma olanağı buluyor. Ayrıca e-ticaret dünyasının klişeleri arasında yer alan puanlama ve yorum almanın da ötesine geçilmekte, bizzat müşteri ile iletişim kurarak geleneksel mağaza ortamının avantajlı noktaları da elde edilmekte. Aynı olanaklar müşteri kanadında da geçerli. Müşteriler hem marka ile hem de birbirleriyle canlı bir şekilde iletişime geçme olanağına sahip. Görünen o ki, metaverse yakın geleceğin vazgeçilmez unsuru olma yolunda emin adımlarla ilerleyişini sürdürecek.
E-Ticaret İşletmeleri Metaverse Evrenine Girerken Neler Yapmalı?
E-ticaret ve metaverse arasındaki ilişki göz ardı edilemez bir hal aldı. E-ticaret işletmelerinin metaverse evrenine girerken yapmaları gereken bir takım şeyler var. Gelin kısaca onları inceleyelim.
-
Hedeflerinizi Belirleyin
Çağı yakalamaktan çok çağa doğru şekilde ayak uydurmak daha önemli. Bu nedenle hedef müşteri kitlenizin metaverse evreninde ne kadar ve neye yönelik zaman harcadığını gözlemlemekte fayda olacaktır. Sizin ürünlerinizden faydalanan kitlenin metaverse’e geçip geçmediklerinin ya da ne zaman bu dünyaya adapte olacaklarının önemi oldukça büyük. Bu noktada genç müşteri kitlesine sahip firmalar daha şanslı durumda. Tüm bunları göz önünde bulundurarak hedef kitlenizi ve ürünlerinizi belirleyebilirsiniz.
-
Metaverse Evreninde Nasıl Göründüğünüz Önemli
Ekibinizden metaverse evreninde markanın görünümü hakkında destek istemenizde fayda var. Bu nedenle bazı çalışmalar yapılmalı ve son noktada görünümünüze karar vermelisiniz. Bu konuda ekibinizin bakış açısı da oldukça önemli olacak. Yeni iş alanları çoktan oluşmaya başladı bile! Özellikle ajanslar ve büyük şirketler metaverse üzerindeki trendleri ve tüm gelişmeleri dikkatle izliyorlar. Bu konudaki profesyonellere metaverse’teki potansiyel hakkında başvurmak oldukça işinize yarayacaktır. Markanızın metaverse’e giriş süreci bu sayede oldukça hızlanacaktır.
-
Yeni Dünyalar Keşfediyorsunuz, Dengeli Olmakta Fayda Var
Metaverse evreni içinde yer alıyorsanız bütün alanların risk ve ödül içerdiği gerçeğine hazır olmanız gerekiyor. Tamamen öngörülemez bir dünyanın içine giriş yapıyorsunuz, kesin standartları olan bir yapı olduğuna dair garanti yok. Bu nedenle hazırlıklar çok iyi bir şekilde yapılmalı. Tüm söz konusu belirsizlik ve risklere rağmen pandemi sürecinde riski göze alan bizler için aslında tanıdık bir hisle karşı karşıya kalmak da mümkün. En iyi sonuca ulaşmak için başarısız olabilecek hamlelerin var olabileceğini bilmek ve bu duruma da hazır olmak gerekiyor. Önemli olan trende uymak için metaverse evreninde yer almak değil, iyi bir hazırlık ve doğru bir zaman/strateji uyumuyla metaverse’te yer almak olacak.