E-Ticaret için Şirket Kurmak noktasında E-ticaret şirketi ve E-Ticaret firması sektöründe şirket kurmak isteyen girişimciler bireysel şirket veya sermaye şirketi kurup ticari faaliyetlerde nasıl bulunacağı konusunu ele alacağız.
E-ticaret için şirket türünün yasal prosedürler açısından önemi yoktur, başka bir deyişle, kurulacak limited, anonim veya sermaye şirketi gibi türler açısından aynı işlevi görmektedir. Hızla büyüyen bir sektör olarak e-ticaret, birçok girişimci için kendi işinin patronu olma fırsatını sunmaktadır.
İş olanağı açısından oldukça zengin olan e-ticaret sektörü, şirket kurma kavramıyla da ilişkilidir. İçeriğimizde E-ticaret içerisinde şirketin gerekliliğini, nasıl kurulacağını ve gerekli belgeleri gibi çeşitli konuları bulacaksınız.
1. E-Ticaret için Şirket Kurmak
E-Ticaret için Şirket Açmak veya şirket kurmak, günümüzde birçok girişimcinin tercih ettiği bir iş modeli olarak dropshipping, stoklu satış, üretici/imalatçı, affiliate marketing olma gibi çeşitli fırsatları da sunar.
Bu bağlamda, E-ticaret şirketi açarak, sınırları aşan bir müşteri tabanına erişim sağlayabilirsiniz. İnternet sayesinde dünya genelindeki potansiyel müşterilere ürün ve hizmetlerinizi sunabilirsiniz. Böylece, küresel pazardaki büyük bir kitleye ulaşma şansınız artar.
Geleneksel fiziksel mağazalara kıyasla e-ticaret işletmesi açmanın maliyetleri genellikle daha düşüktür. Fiziksel mağaza kiraları, dekorasyon maliyetleri ve personel giderleri gibi masraflardan kaçınabilirsiniz. Bunun yanı sıra, stok yönetimi ve lojistik süreçlerinde otomasyon kullanarak iş gücü ve zaman tasarrufu sağlayabilirsiniz.
2. E-Ticaret için Şirket Kurmak Zorunlu Mu?
E-Ticaret için Şirket Kurmak Zorunlu Mu noktasında, Türkiye’nin yasal düzenlemeleri, yerel yasaları ve ticari gerekliliklerine göre ticaretin her türlüsü için şirket kurulması zorunludur. Şirket olmadan ticaret yapılamadığı gibi, kazanılan her meblağın ise faturalandırılması ve ilgili vergilerin ödenmesi de gereklidir.
Bu bağlamda ticaret yapmak isteyen girişimci, şahıs; limited, anonim veya sermaye şirketleri içerisinde bir tanesini tercih ederek şirket kurulumunu gerçekleştirmesi gereklidir. Bir e-ticaret girişimine başlamadan önce, bu konuların titizlikle analiz edilmesi büyük önem taşır. Uzun vadede karşılaşabileceğiniz sorunları önlemek için şirket kurma sürecine yönelik tüm ayrıntıları detaylı bir şekilde araştırmak gerekmektedir.
E-ticarete adım atmak ve e-ticaret için şirket kurmayı düşünen kişiler genellikle küçük adımlarla başlayıp işlerin gidişatına göre şirket kurma kararı verme eğilimindedirler. Bu yaklaşım, mantıklı gibi görünebilir, ancak işlerin kaliteli ve doğru bir şekilde ilerlemesi için doğru bir düşünce değildir. Bu nedenle, e-ticarete giriş yapmak isteyen kişilerin öncelikle bir şirket kurmaları gerekmektedir. Şirket kurmadan e-ticaret yapmak mümkün değildir ve aksine, hukuki ve finansal sorunlarla karşılaşma riski taşır. E-ticaret faaliyetlerinizi yasal olarak gerçekleştirmek ve işinizin sürdürülebilirliğini sağlamak için bir şirket kurmanız önemlidir.
3. E-Ticaret için Şirket Nasıl Kurulur?
E-Ticaret üzerinde faaliyet göstermek için anonim, limited, sermaye veya şahıs şirketi türlerinden herhangi birini açmanız gerektiğini ifade etmiştik. Bu şirket türleri içerisinde hangi şirket türünü tercih ederseniz edin yasal prosedürler açısından farklılık olmamakla birlikte hepsi ile e-ticaret girişiminizi gerçekleştirebilirsiniz.
Bu bağlamda şirket kurmak için İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden başvuru yapılması gerekmektedir. Başvurunun ardından vergi dairesi tarafından yapılan bir yoklama ile şirketin kuruluş süreci tamamlanmaktadır. Limited şirketler için kuruluşun ilk aşaması, şirket ana sözleşmesinin hazırlanmasıdır. Bu süreçte, Ticaret Odası ile iletişim kurularak şirketin ismi belirlenir ve daha sonra şirket genel kurulu ve yönetim kurulu üyeleri atanır ve ana sözleşmede yer alır. Ana sözleşmede aynı zamanda şirketin faaliyet konuları da açıkça belirtilmelidir. Kuruluş bilgileri belirlendikten sonra MERSIS sistemi kullanılarak potansiyel bir vergi numarası ve vergi dairesi bilgileri alınır. Önceden gereken sermaye bloke zorunluluğu, son yapılan değişiklikle kaldırılmıştır. Bu nedenle limited şirketler için yasal olarak gereken minimum sermaye tutarı olan 10.000 TL, şirket hesabına iki yıl içinde aktarılmaktadır.
Bununla birlikte şirket kurma aşamasında şu adımları da göz önünde bulundurmanız gereklidir
- Mali müşavir veya muhasebeci seçimi
- Şirket kurmak için gerekli evrakların toplanması
- Şirket kurma maliyetinin hesaplanması
- Şirket açma başvurusu ve yoklama
4. E-ticaret Şirketi Kurmak için Gerekli Belgeler
E-Ticaret Şirketi Kurmak için Gerekli Belgeler noktasında, hangi sektörde ticari faaliyet gösterilirse gösterilsin işletmelerin fatura kesme ve vergi ödeme zorunluluğu vardır. Gerek fiziksel ticaret gerekse de e-ticaret sektöründe hizmet veren bir işletmeye sahip olun, satış ve gerekli tüm işlemlere devam edebilmek için bir şirkete ihtiyaç duyulmaktadır. Bu bağlamda, gerekli belgelerin toplanması ve ilgili kurumlara teslim edilerek kuruluş aşamasının tamamlanması gereklidir.
İşte E-Ticaret şirketi kurmak için gerekli belgeler şöyledir
- Şirket kuruluş formu
- İmza beyannamesi
- Şirket türünün belgelendirilmesi
- Mali müşavir veya muhasebeci vekaletnamesi
- İkametgah
- Biyometrik vesikalık fotoğraf
- Kira kontratı
- Nüfus cüzdan fotokopisi
Yukarıda yer alan belgeler, şirket kurmak için zorunludur ve bir mali müşavir veya muhasebeci ile anlaştığınız takdirde kendisi tarafından düzenlenebilmektedir. Noterden vekaletname vererek tüm belgeleri, mali müşavire hazırlatabilir ve kuruluş sürecinde herhangi bir yasal düzenlemeyi de atlamamış olabilirsiniz.
5. E-Ticaret için Şirket Kurma Maliyeti
E-Ticaret için kurulması planlanan şirketin, türüne göre maliyeti değişmekle birlikte notere, vergi dairesine ve çalışılan serbest muhasebeciye bazı ödemeler yapılmaktadır. Bu bağlamda E-ticaret için şirket kurmanın standart maliyetleri şöyledir
- Şahıs imza beyannamesi için noter ücreti 275 ila 395 TL’dir.
- Muhasebeci vekâleti için noter ücreti 490 ila 520 TL’dir.
- Serbest muhasebeci mali müşavir iş yeri açılış ücreti 550 ila 900 TL’dir.
Yukarıda yer alan kalemler, bir şirket açmak için ödenmesi gereken miktarları ifade ederken her şirketin kendisine özgü giderleri bulunmaktadır. Bununla birlikte şirket türlerinin de gelir vergisi dilimleri farklı olduğu gibi ödedikleri vergilerde de değişiklik gözlemlenebilmektedir. Şirket kurma maliyetleri, ülkelere, şirket türlerine ve diğer faktörlere bağlı olarak önemli ölçüde değişiklik gösterebilir. Maliyetler, şirketin türüne (anonim şirket, limited şirket, kooperatif vb.), sermaye miktarına, kuruluş sürecine ve hukuki düzenlemelere bağlı olarak farklılık gösterebilir. Ayrıca, belirli bir ülkenin yerel yasaları ve düzenlemeleri de maliyetleri etkileyebilir.
Özetle, E-Ticaret için Şirket Kurmak içeriğimizde, E-ticaret için gerekli noktalara değinilmiştir.