Dropshipping Hakkında Bilmeniz Gerekenler - Oniki

Dropshipping Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Dropshipping Hakkında Bilmeniz Gerekenler

İçindekiler

Dropshipping, stok tutmadan ürün satışı yapmak için kullanılan bir yöntemdir. Bu yöntemde, satıcının ürünlerin stokunu tutması yerine, ürünleri doğrudan tedarikçi veya üreticiden müşteriye göndermesi söz konusudur. Dolayısıyla, satıcılar ürünleri önceden satın almazlar ve ürünler müşteriye doğrudan gönderilir. Amazon dropshipping ise bu yöntemin Amazon üzerinden yapılmasıdır. Bu yöntemde, satıcılar Amazon üzerinde bir mağaza açarlar ve tedarikçilerden ürünleri doğrudan Amazon müşterilerine gönderirler. Ancak Amazon dropshipping yaparken dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır. Bu konuları da içeriğimizde ele alacağız.

Dropshipping Nedir?

En basit tabiriyle dropshipping, kısaca “stoksuz satış” ya da “stoksuz e-ticaret” olarak ifade edilmektedir. Gittikçe gelişen bir iş modeli haline gelen ve gün geçtikçe daha çok insanın dikkatini üstüne çeken bu faaliyet ile satışı gerçekleştirilen ürünler online olarak tedarikçiden sipariş edilmektedir. Yani ürün, doğrudan olarak tedarikçiden temin edilip direkt müşteriye teslim edilmektedir.

E-ticaretin yeni bir alt dalı olarak sektörde kendine yer bulmaya başlamış olan stoksuz satış modelinde, çeşitli işletmeler ürün stoğu yapmaya gerek duymadan hali hazırda anlaşmalı olduğu markaların ürünlerini satışa koymaktadır.

Oniki Sponsorluk

SPONSORLU

Stoksuz Satış Yapmak İçin Gerekenler

Dropshipping, ürünleri stoklama ve depolama ihtiyacına gerek duyulmadan, tedarikçi kişi sayesinde satıcı ve alıcı arasında bir bağlantı kurarak gerçekleştirilen sağlam bir e-ticaret türü haline gelmiştir. Stoksuz satışa başlamak isteyen, genellikle e-ticaret sektöründe yeni olan ve operasyonel süreçlerin nasıl ilerlediğine dair kapsamlı bir bilgisi olmayan satıcıların, bu faaliyeti yapabilmesi için yerine getirmesi gereken bazı koşullar mevcuttur.

Her şeyden önce, dropshipping yapabilmek için şirket kurmaya gerek var mı sorusunu düşünen kişilere şirket kurma gerekliliğinin ilk madde olduğu bilgisi verilmelidir. Yerine getirilmesi gereken diğer koşullar ise şu şekilde sıralanabilir:

  • Şirket kuruluşu gerçekleştirmek
  • İyi bir tedarikçi seçimi yapmak
  • XML satın almak
  • Hangi alanda faaliyet gösteriyorsa o alana yönelik bir e-ticaret sitesi kurmak
  • Ücret ödemelerinin nasıl olacağını kararlaştırmak, uygulamak ve kargo anlaşmaları sağlamak
  • Ürün pazarlaması gerçekleştirmek

Dropshipping Nasıl Yapılır?

Stoksuz satış yönteminin gittikçe popüler ve tercih edilir bir alan haline gelmesi nedeniyle “Dropshipping nasıl yapılır? sorusu merak edilmeye başlanmıştır. E-ticarete ilk adımlarını atan birçok markanın başvurduğu ticaret yöntemlerinden biri olan bu ticaret türünün nasıl yapıldığını, avantaj ve dezavantajlarını birlikte inceleyeceğiz.

Dropshipping, özel olarak kurulmuş bir e-ticaret sitesi üzerinden ya da hali hazırda bulunan online pazar yeri siteleri aracılığı ile gerçekleştirilebilmektedir. Stoksuz satış gerçekleştirmek için ilk olarak kendinize ait bir e-ticaret sitesi açabilir ya da online bir site üzerinden kendi mağazanızı açarak e-ticarete başlayabilirsiniz.

Bazı kişiler her iki yöntemi de kullanarak e-ticaret gerçekleştirmektedir. Bu ticareti yapmanın en kritik adımı, işinde iyi ve sağlam bir yer edinmiş, güvenilir tedarikçiler ile anlaşma sağlamaktan geçmektedir. Uygun bir tedarikçi ile anlaştıktan sonra kendi kurmuş olduğunuz sitenizi ya da mağazanızı etkinleştirip müşteriler için satışa sunmaya karar verdiğiniz çeşitli ürünleri listelemeye başlayabilirsiniz.

Amazon Dropshipping Nasıl Yapılır?

Amazon dropshipping nedir sorusunun cevabı, satıcıların stoksuz bir şekilde birbirinden farklı tedarikçilerin çeşitli ürünlerini Amazon aracılığıyla sattığı ticaret modeline verilen isimdir. Amazon’un global bir pazar yeri olması ve stoksuz satış sayesinde döviz üzerinden kazanç sağlaması, pek çok kişi için bu ticaret yöntemini çekici hale getirmiştir.

Amazon üzerinden stoksuz satış gerçekleştirmek isteyen kişilerin yapması gereken ilk şey site üzerinde bir mağaza açmaktır. Mağaza açtıktan sonra tedarikçinin ürünlerini sayfanıza yüklemeli ve siparişlerin gelmesini beklemelisiniz. Sipariş geldikten sonra siparişi tedarikçiye ileterek ürün ödemesini gerçekleştirip ürünün müşteri ile buluşmasını sağlayabilirsiniz. Sipariş tamamlandıktan ve kargo, komisyon gibi nedenlerden kaynaklanan bazı kesintiler yapıldıktan sonra paranız hesabınıza yatacaktır. Bu içeriğimizde Amazondan Yurtışına Satış Yapmak için detaylı bilgi edinebilirsiniz.

Oniki Sponsorluk

SPONSORLU

Dropshipping Avantajları ve Dezavantajları

Stoksuz e-ticaret yapmanın pek çok avantajı ve dezavantajı bulunmaktadır. Döviz üzerinden kazanç sağlama fikri birçok kişiye göre sektöre girmek için yeterli bir motivasyon gibi görünse de aynı zamanda stoksuz ticaretle birlikte gelecek olan dezavantajlar da es geçilmemelidir.

Başlıca avantajlar arasında yer alan bazı maddeler:

  • En önemli avantajları arasında tek bir kişi tarafından sürecin online bir şekilde yürütülebilir olması gelmektedir. İnternet ve bilgisayara sahip olan bir kişi, dünyanın neresinde olursa olsun satış gerçekleştirebilir.
  • “Sermayesiz dropshipping yapılır mı?” sorusu, bu konu dahilinde merak edilen sorulardan biridir. Başlangıç aşamasında çoğu e-ticaret ekolü sermaye gerektirir. Ancak stoksuz e-ticaret mevzu bahis olduğunda herhangi bir sermaye birikimine ihtiyaç duyulmaz.
  • Yüklü bir sermaye ile başlanmadığı için zarar riski çok daha azdır.
  • Üretim, paketleme ya da kargolama gibi faaliyetlerden ortaya çıkacak bir masraf bulunmaz.
  • Birden fazla tedarikçi ile aynı anda çalışmak ve böylelikle satış çeşitliliğini arttırmak mümkündür.
  • Farklı tedarikçilerle birlikte çalışıldığı zaman, ürün kataloğu da genişlemekte ve böylece daha geniş bir müşteri kitlesine hitap edilebilmektedir.
  • Satıcı için yalnızca satıştaki ürünler kendi sorumluluğu altında yer almaktadır. Stok maliyetleri gibi konular tedarikçi olan kişilerin alanına girer.
  • Kargo anlaşmaları satıcının gerçekleştireceği durumlardan değildir.

Stoksuz e-ticaret yapmaya başladığınızda meydana gelebilecek olan bazı dezavantajlar ise:

  • Komisyon üzerinden kar elde edildiği için kar oranı zaman zaman düşük olabilmektedir.
  • Ön plana çıkmak ve yüksek oranda karlar elde etmeye başlamak, sabır ve zaman gerektiren bir süreçtir.
  • Rekabet ortamı oldukça yüksek ve hareketlidir. Çünkü stoksuz satış sektörü, serbest bir ortam olmasından dolayı çok daha fazla talep görmekte ve yeni girişimcileri kendine çekmektedir.
  • Rekabet yalnızca stoksuz e-ticaret gerçekleştiren kişilerle değil, e-ticaretin diğer tüm alt dallarında faaliyet gösteren kişiler arasında da geçerlidir.
  • Herkesin ön plana çıkmaya ve müşterileri kendi ürünlerine yöneltmeye çalıştığı bir ortamda rakiplerden sıyrılmanın en kolay yolu ürünlerinizin fiyatını düşürmektir. Ancak bu durum aynı zamanda kar oranında da düşüşe neden olmaktadır.
  • Tedarikçinin stok ve depodaki ürünlerini sürekli olarak inceleyerek gözden geçirmek ve ürün listesi konusunda güncel kalmak gerekmektedir.
  • Ürünle ilgili ortaya çıkacak olan herhangi bir problemde alıcının muhatap olacağı kişi tedarikçi değil, satıcıdır. Tüm işlemlerin online ortamlarda gerçekleştiği göz önüne alındığında iletişim problemlerinin ortaya çıkması olasıdır. Müşteri memnuniyetini yüksek seviyede tutmak hassas bir sürece dönüşebilir.
  • Kargo, ürün paketleme ve gönderim aşamalarında satıcıdan bağımsız olarak ortaya çıkabilecek olan problemlerden asıl olumsuz etkilenecek olan kişi satıcı olmaktadır.

Dropshipping Avantajları ve Dezavantajları

Stoksuz Satış İçin Ürün Seçimi

Ürün seçimini doğru yapmak, hırslı bir rekabet ortamında sizi en kısa sürede ön plana çıkartma şansı bulunan yolların başında gelir. Ürün seçimi yaparken dikkat etmeniz gereken hususların en önemlisi, nadiren ihtiyaç duyulan ürünlerden ziyade kullanıcıların belli aralıklarla satın alacağını bildiğiniz, dolayısıyla kendi kendini yenileyerek satış arttırma potansiyeli yüksek olan ürünlere yönelmektir.

Ancak aynı şekilde, müşterilerin bu ürüne herhangi bir mağazadan kolayca ulaşım sağlamaması da önemli bir noktadır. Çünkü dışarıdaki herhangi bir mağazadan bu ürüne kolaylıkla ulaşabilecek olan bir müşteri, online bir satın alma işlemi gerçekleştirmek ve kargo sürecinin ilerlemesini beklemek yerine fiziksel olarak ürünü satın almayı tercih edecektir. Aynı zamanda müşterilerin dikkatini çeken bir diğer önemli nokta, her zaman uygun fiyat ve kampanyalardır. Kampanyalı, kuponlu ya da avantajlı ürünlere yer vererek ürün kataloğunuzu genişletebilir ve potansiyel müşteri kitlesine daha hızlı bir şekilde ulaşabilirsiniz.

Stoksuz satış için seçebileceğiniz, müşteriler tarafından en çok tercih edilen ürünler arasında;

  • Evcil hayvanlara yönelik beslenme, aksesuar ve oyuncak ürünleri,
  • Çeşitli kırtasiye malzemeleri (özel kalemler, kalemlik, boyalar, ajandalar)
  • Hobi ürünleri (seramik, resim, müzik aletleri)
  • Kişisel bakım malzemeleri (yüz ve saç maskeleri, diş macunları, diş fırçaları, duş losyonları, saç kremleri, tırnak bakım setleri vb) ürünler yer almaktadır.

Dropshipping Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Dropshipping yaparken başarılı olmak ve belli bir süre sonra iyi kazançlar sağlayabilmek için sürece başlamadan önce ve süreç esnasında dikkatli olmanız gereken çeşitli püf noktalar bulunmaktadır.

  • Satışları Yapacağınız E-Ticaret Sitenizi Oluşturun

Online bir pazar yerinde mağaza açmaya ek olarak, kendinize ait bir e-ticaret sitenizin de bulunması size artı sağlayacaktır. Kendi e-ticaret sitenize sahip olmak, özellikle belirli bir sabit müşteri kitlesi kazandıktan sonra pazar yeri sitelerinden yapılan çeşitli komisyon kesintilerini engeller ve kazancınızı ciddi ölçüde arttırır.

Sitenizin tasarımına, yazı biçimlerine, ürün listelemeleri ve açıklamalarına özen göstermeli, titizlikle hareket etmeli ve müşteriyi en uygun sayfayla buluşturmayı amaçlamalısınız. Kapsamlı, donanımlı bir site hazırlayarak kullanıcı deneyimine özen göstermek ve müşteri memnuniyetini yüksek düzeyde tutmak, müşterinin güvenini kazanmak size büyük faydalar sağlayacaktır.

  • Rekabet Ortamı Analizi Yapın

Bu sektörde başarılı olmanıza yardımcı olacak olan bir diğer kritik faktör, rakiplerinizin piyasadaki performanslarını analiz etmekten, stratejik planlarını araştırmaktan, onlarla benzer ya da farklı yanlarınızın tespitini yaparak bu durumu lehinize çevirmeye çalışmaktan geçmektedir.

Sadık bir müşteri kitlesine sahip olabilmek için rakiplerinizden farklılaşan ve insanların sizi tercih etmesine neden olan özelliklere sahip olmalısınız. İyi bir piyasa ve rekabet ortamı analizi, bunu nasıl gerçekleştireceğinize dair size yol gösterecektir.

  • Doğru Tedarikçi Seçimine Özen Gösterin

Tedarikçi seçimi, bu alanındaki faaliyetlerinizin tümü üzerinde etki sağlayacak olan önemli bir noktadır. Müşterilerin karşılaşacağı ve akıllarına takılan her soruda iletişime geçeceği kişi sizsiniz, ancak ürünlerin arkasında tedarikçi yer almaktadır.

Ürünlerin güncel durumu hakkında kesintiye uğramadan bilgi alabileceğiniz, iletişim ve operasyonel süreçleri yönetme becerisi yüksek bir tedarikçi ile çalışmak, bu alanda karşınıza çıkan sorunları en aza indirecektir.

Tedarikçilerin ürünün kalitesine önem veren kesimiyle anlaşma sağladığınıza da emin olmanız gerekmektedir. Kargonun paketlenmesi, yola çıkması, müşteriye ulaştırılması gibi süreçlerde kullanıcıların güvenini zedelemeyen tedarikçileri seçmek, stoksuz satış sektöründeki basamakları hızla tırmanmanıza büyük oranda destek olacaktır.

  • Müşteri Edinmek İçin Planlamalar Hazırlayın

Müşterilerin taleplerini, çeşitli online pazar yeri uygulamalarında en çok aratılan ürünleri, çok satanları, en çok favorilenen ürünleri ve ön plana çıkan kategorileri dikkatle inceleyerek analiz edin ve satış planınıza buna göre bir yön belirleyin. Hedef kitlenizin kimler olduğuna karar vererek ürünlerinizi onların önüne çıkaracak yöntemler üzerinde yoğunlaşmaya özen gösterin.

Dropshipping Tedarikçileri

Yazımızın önceki başlıklarında da bahsettiğimiz gibi stoksuz ticaret sektörüne ilk kez adım attığınız zaman kendi sitenize sahip olmanın yanı sıra online pazar yeri uygulamalarını da kullanmak satışlarınızı arttırmak açısından önemli faydalar sağlamaktadır. Buna ek olarak, mağaza açtığınız online pazar yerlerini birden fazla sayıya çıkarmak da maksimum müşteri kitlesine ulaşmanıza yardımcı olabilir.

Ülkemizdeki stoksuz ticaret sektöründe faaliyet gösteren kişilerin en sık kullandığı sanal pazar yerleri arasında Amazon, eBay, Aliexpress, Trendyol, Hepsiburada, n11 gibi siteler yer almaktadır. Türkiye’de bu hizmeti veren firmalar arasında yer alan bu sanal pazar yerlerinin konuya yaklaşımı birbirinden farklılık gösterebilir.

Mağaza açmadan önce, sitenin stoksuz e-ticarete bakış açısını, davranış kurallarını ve şartlarını ayrıntılı şekilde öğrenerek hareket ettiğinizden emin olmalısınız.

Dropshipping Tedarikçileri

Stoksuz Satış Kargo Süreçleri

Stoksuz satış kargo süreçleri, firmaların bilgi almak istediği ve üstüne araştırmalar yaptığı başlıca konulardan birisi olmaktadır. Kargo süreçleri satıcı tarafından değil, tedarikçi tarafından ilerletilen süreçlerdir ve bu nedenle kargo esnasında herhangi bir problemle karşılaşmamak için işinde kabiliyetli olan bir tedarikçi ile anlaşmak gerekmektedir.

Satıcı, kargo aşamasına dahil olamaz ancak ortaya çıkan her sorunda müşterinin iletişime geçeceği ve durumdan sorumlu tutacağı kişi satıcı olacaktır. Bundan dolayı, kargo aşamasının hassas bir süreç olduğu gözden çıkarılmamalı, sürece aynı dikkat ve titizlikte yaklaşan bir tedarikçi ile birlikte çalışılmasına dikkat edilmelidir.

Tedarikçiler, sipariş verilen ürünü gerekli paketleme ve düzenleme evrelerinden geçirdikten sonra süreci anlaşmalı olduğu kargo şirketine aktararak ürünün kullanıcıya ulaşmasını sağlamaktadır.

Stoksuz satış ticaretinin son yıllarda ön plana çıkmaya başlayan bir alan olmasıyla birlikte, bu sektöre ilgi duyan birçok kişi “Dropshipping nasıl yapılır?” “Türkiye’de dropshipping veren firmalar nelerdir?” gibi soruların cevabını merak etmekte ve araştırmaktadır. Stoksuz satışa dair aklınıza gelebilecek her soruya cevap vermeye çalıştığımız bu yazımızda, bu hizmeti veren firmalar ve tedarikçileri bulma konuları üzerinde de durmaya ve pek çok sorunun cevabına yer vermeye özen gösterdik.

Ülkemizde stoksuz satış yapmanın önünde herhangi bir yasal engel bulunmamaktadır. Mağazanızı açtıktan, tamamlanması gereken yasal prosedürleri yerine getirdikten ve istenilen belgeleri temin ettikten sonra bu işi yapmanız için önünüzde hiçbir engel bulunmaz. Yalnızca stoksuz e-ticaret gerçekleştireceğiniz sanal pazar yeri uygulamalarının stoksuz ticaret hakkındaki kural ve koşullarına uymalı, yasal satış sınırlamaları dışına çıkmamalı ve tedarikçi ile aranızda gerçekleşen anlaşmaya uymanız gereklidir. 

Bu işi yapmanın zararları, aslında stoksuz e-ticaret gerçekleştirmenin beraberinde getirebileceği dezavantajlı durumlar anlamına gelmektedir. Yazımızın önceki bölümlerinde, bu sektöre girmek isteyen bir kişinin önüne çıkabilecek olası dezavantajlı durumlardan bahsetmiştik. Ticaret sektörü, hareketliliğin sürekli olduğu bir alan olduğu için, her türlü durumla karşılaşmanız mümkündür ve bunlara hazırlıklı olmanız gerekmektedir. Ancak püf noktalara dikkat ederek, araştırma ve analiz yeteneğinizi ön plana çıkartarak ortaya çıkabilecek sorunları gerçekleşmeden engelleyebilmeniz de mümkündür.

Bu sektörde kişilerin elde edeceği kazançlar tamamen değişkendir ve ortalama bir sayı verebilmek ne yazık ki mümkün değildir. Çünkü stoksuz satış sonucunda kişinin elde ettiği gelirler, tamamen kişinin bu alandaki emeğine, azmine, satış stratejilerine, seçtiği pazar yerlerine, müşteri kitlesine, tedarikçisiyle arasındaki ilişkiye ve daha pek çok farklı unsura bağlı olmaktadır. Kesin olarak söylenebilecek olan tek şey, sürecin en başındayken çok yüksek hedefleri kısa süre içerisinde gerçekleştirmeye odaklanmak yerine, sistematik ve kararlı bir düzen geliştirerek ilerlemenin size eninde sonunda önemli faydalar sağlayacağıdır.

Stoksuz e-ticaret sektörüne Türkiye içerisinde girmek istiyorsanız, Türkiye bazlı online pazar yeri platformlarından gerçekleştirilen satış ödemeleri direkt olarak satıcının banka hesabına aktarılmaktadır. Eğer bu işi diğer ülkelerdeki müşterileri hedef alarak gerçekleştirmek istiyorsanız, satış ödemelerini aracı olacak bir platform sayesinde elde edebilirsiniz. Sanal pos ödeme yöntemleriyle ödemenizi alabileceğiniz gibi, aracı platform kullanmanız gerektiğinde Skrill, Payoneer, Entercash, ePay, Wise gibi aracı kurumlara başvurarak ödemelerinizi alabilirsiniz.

Oniki Sponsorluk

SPONSORLU

Heyecan verici etkinlikleri kaçırmayın!

Sınırlı katılıma sahip etkinlik duyurularından ve güncel gelişmelerden haberdar olmak için hemen bültenimize abone olun.

mobile-header-alani

Sponsorluk Teklifi

Teklif detayları e-posta adresinize gönderilecektir.

Error: Contact form not found.

Error: Contact form not found.