Virman İşlemi (Wire Transfer), bankacılık, ekonomi ve finans sektöründe kullanıcı vadesiz hesabındaki tutarı başka bir vadesiz hesaba transfer etmeye veya aktarmaya denir. Virman yapılabilmesi için transfer gerçekleşecek her iki hesap vadesiz olmalı, aynı bankada şubesinde barınmalı veya alıcı ve gönderici aynı kişi olmalıdır. Transfer işlemi sırasında bir hesaptan başka bir hesaba tek bir işlem üzerinden para yatırma veya çekme işlemleri yapılır.
Havale ve EFT ile aynı işlemleri gören Virman hakkında daha fazla bilgi almak için okumaya devam edin.
Virman Nedir?
Virman, bankacılık sektöründe iki vadesiz hesap arasında aynı hesap sahibinin veya farklı kişi olarak aynı şubede hesabı bulunan bireylerin havale ve ETF işlemleriyle benzer olarak para aktarma veya para çekme işlemlerini yapmasına denir. Diğer para transferlerin aksine Virman içerisinde alıcı ve gönderici hesabın vadesiz olması ön şarttır.
Virman transfer yapabilmek için vadesiz hesabı olan alıcı ve gönderici, aynı şubeyle çalışması gereklidir. Farklı şubelerde yer alan vadesiz hesaplar üzerinde transfer işlemleri yapılamamaktadır. Hesap sahibinin farklı bankalarda bulunan vadesiz hesapları içerisinde de virman transferi sağlanamamaktadır.
Ayrıca, kendi hesapları arasında Virman yapmak isteyen kullanıcı, alıcı ve gönderici hesap olmak üzere iki farklı vadesiz hesabının olması da gereklidir. Virman yöntemiyle sadece alıcı ve gönderici farklı bankalarda olmadığı gibi aynı bankada kullanıcı adına açılmış vadesiz hesap olmalıdır.
Virman Ne Demek?
Bankacılık literatüründe Virman, aynı bankada alıcı ve gönderici hesap olmak üzere iki farklı vadesiz hesabı arasında çeşitli sebeplerle dijital veya fiziksel varlık transferi işlemi demektir. Harcama kontrolü, gelir-gider dengesi ve maaş hesabından vadesiz diğer hesabına para aktarılması gibi çeşitli amaçlarla tercih edilir.
Elektronik fon transfer yöntemi olan Virman transferler, alıcı ve gönderen olarak iki farklı vadesiz hesap arasında para çekme veya yatırma işlemine gerek duymadan tek bir işlemle transfer işlemlerini tamamlayabilir. Mesai saatleri içerisinde yapılan transferler, gün içerisinde hızlı bir şekilde hesaplar arasında geçişini tamamlar ancak iki hesabında vadesiz açıldığına dikkat etmek gereklidir.
İki vadesiz hesap arasında virman yapmak için birtakım şartların bilinmesi ve uyulması gereklidir.
Virman Nasıl Yapılır?
Vadesiz hesaplar arasında elektronik fon transferi olan Virman, banka şubelerinden virman talimatı, banka hesap kartıyla ATM işlemleri ve mobil bankacılık talimatı ile mesai saatleri içerisinde yapılır. Virman transfer yapmak için mesai saatlerine dikkat etmek ve hafta sonu veya tatil gibi özel günlerde aktarım talimatı vermemek gereklidir.
Mesai dışı, hafta sonu veya tatil günlerinde verilen virman talimatları, hesaptan aktarım yapılmak istenilen miktarı karşılamazsa iptal edilir. 1 vadeli 1 vadesiz hesap arasında yapılan virmanlar ise genellikle transfer öncesinde uyarıyla reddedilir. Bazı durumlarda transfer gerçekleşir ancak diğer hesaba düşmeden tekrar aynı hesaba iade edilir. Bununla birlikte, alıcı hesap ve gönderici hesap ile elektronik bankacılık veya mobil bankacılık uygulamaları üzerinden hızlı bir şekilde aktarım yapılabilmektedir.
Virman İşlemi Ne Kadar Sürer?
Virman işlemi, mesai saatleri içerisinde doğru bir şekilde iki vadeli hesap arasında aktarım talimatı verildiyse işlem günü kadar sürer. Hafta sonu veya tatil günleri gibi özel dönemlerde yapılmayan virman transferleri, 1 iş günü içerisinde transfer işlemlerini tamamlamaktadır. Ancak, bankanın yoğunluğu ve maaş günlerine denk gelmesi nedeniyle 1 ila 3 iş günü sürdüğü görülmüştür.
Hesaplar arası virman, bankacılık sektöründe şubeden veya mobil bankacılıktan yapıldığında işlemin yapıldığı gün içerisinde 1 saatte tamamlanır. Aktarımı yapılması için talimat verilen kıymetli madenler ve senetlerde işlemler 1 ila 3 gün sürer. Süreç içerisinde vadesiz hesapta aktarım yapılacak miktardan daha az varlık bulundurulmaması gereklidir. Aksi takdirde, transfer talimatının sonuçlanması uzun süreceği için yeniden talimat vererek daha uzun beklemek gerekebilir.
Hesaplar Arası Virman Nedir?
Hesaplar arası virman, alıcı ve gönderici hesabın aynı kişi tarafından aynı şubede açılan vadesiz hesaplar arasında yapılan elektronik fon transferine denir. İki hesap arasında para aktarma veya çekme işleminin yapılabilmesi için hesapların vadesiz olması ve aynı kişiye ait olması gereklidir. Ayrıca, farklı bankadan bankaya virman yapılamadığı gibi hesap sahibinin de aynı kişi olması şarttır.
Hesaplar arası virman;
- Vadesiz açılan alıcı ve gönderici hesaplar arasında transfer,
- Aynı kullanıcının şubedeki diğer hesabına varlık aktarmasına,
- Borç ödemesi veya nakit akış yönetimi amacıyla kullanılan dijital bir transfer yönetimine denir.
Virman kullanmak, kişinin pek çok ihtiyacıyla birlikte daha tasarruflu ve hızlı bir şekilde aktarımın gerçekleşmesine yardımcı olur. Bazı durumlarda para aktarma oldukça gereklidir.
Hangi Durumlarda Virman Yapılır
İki farklı vadesiz hesap arasında virman yani transfer ve aktarım yapman isteyen kullanıcı, para transferi, ödeme nakit akış yönetimi, havale ücreti ve hızlı para aktarımı nedenlerinden dolayı Virman yapar. Havale ve EFT transfer yöntemleriyle karıştırılan ve benzer yanları olan Virman, bankadaki iki vadesiz hesap arasında aynı kullanıcı tarafından kullanılır. Dolayısıyla, diğer transfer işlemlerinden farklı olarak yoğunluk daha az olur.
Ayrıca, hafta sonu ve özel günlere denk gelmediği sürece iki vadesiz hesap arasında transfer işlemleri aynı gün sonuçlanmaktadır. Çünkü hızlı para transferi sunar. Bu nedenle virman sıklıkla tercih edilen bir bankacılık terimi olarak karşımıza çıkar.