Utku Ayyarkın ve Cem Oğuz'un E-Ticaret'in Kargo Firmalarına Etkileri Hakkındaki Görüşleri - Oniki

Utku Ayyarkın ve Cem Oğuz’un E-Ticaret’in Kargo Firmalarına Etkileri Hakkındaki Görüşleri

Utku Ayyarkın ve Cem Oğuz'un E-Ticaret'in Kargo Firmalarına Etkileri Hakkındaki Görüşleri

İçindekiler

Yapay zeka destekli yeni nesil etkinlik deneyimi Oniki’nin İstanbul’da gerçekleşen ilk etkinliği E-Ticaret ve E-İhracat Konferansı’nda Aras Kargo Genel Müdürü Utku Ayyarkın ve Aras Kargo Operasyon Genel Müdür Yardımcısı Cem Oğuz da konuşmacılar arasında yer aldı.  Yeni dünya düzeninde e-ticaret ve e-ihracat odaklı konuşmasını gerçekleştiren Ayyarkın, KOBİ’leri uluslararası platformlara taşıyabilecek yeni yollar inşa etmeyi hedeflediklerini ve bu nedenle Oniki’de olduklarını dile getirdi:

Utku Ayyarkın KOBİ’leri Uluslararası Platforma Taşımak Hakkındaki Görüşlerini Anlatıyor

Değerli katılımcılar, bugün hep birlikte sınırların ortadan kalktığı yeni dünya düzeninin yeni bir etkinliğiyle bir aradayız. Hepinizin bildiği üzere ülkemizde e-ticaret 2016’dan bugüne bambaşka bir noktaya geldi. Geçtiğimiz yıl Covid19’un etkisiyle %70’in üzerinde bir tırmanışla ülke ticareti içerisinde kendine yeni yer buldu. Ana amaç uluslararası platformlara KOBİ’lerimizi taşıyabileceğimiz yeni yolu dizayn etmek. Bugün de o nedenle Oniki’deyiz. Biz Aras Kargo olarak 40 yıldır tüketiciyle tedarik zincirinin bir köprüsü olmayı kendine ilke edinmiş bir işletmeyiz. Olabildiğince yenilikçi bakış açısında sahip işletmelere destek veriyoruz. Özellikle e-ticaret firmalarının açmış olduğu bu yolda, paydaşlarımızla birlikte bizim KOBİ’lerimiz Türkiye’den uluslararası ihracata ciddi anlamda önem veriyorlar. Belki çok yolun başındayız ama yakın coğrafyayı düşündüğümüzde, 2000 bin kilometrelik bir platformun içerisinde bizlerin çok hızlı bir şekilde e-ticarette dünyaya yeni bir bakış açısı sunacağımızı düşünüyoruz.

Aras Kargo olarak bizler de zamanı daha iyi yönetebilmek için IT altyapımızda çok ciddi değişiklikler yapıyoruz. Benim burada konuşmamı 3 dakikalık zamana sığdırıyor olduğum gibi sizler de bir zamanı yönetiyorsunuz aslında. Baktığımızda herkes bir siparişle başlayan sürecin nihai tüketici için anlamlı bitmesi adına arka tarafta geniş bir iş bütünlüğü yönetiyor. Entegrasyonla başlattığımız süreci otomasyonla destekleyerek saatlik kapasitesi 300 binin üzerine ulaşmış bir altyapı oluşturmuş durumdayız.

Oniki Sponsorluk

SPONSORLU

Benimsediğimiz en önemli işlerden bir tanesi, artık uçtan uca bu deneyimi müşterilerimize yaşatabileceğimiz yeni platformumuz var detaylarını sizlere birazdan sevgili Cem detayları anlatacak. Çünkü müşteri artık elindeki bilgiyi hızlı bir şekilde görmeyi arzu ediyor. Burada bizleri fiziksel olarak katılarak dinleyen arkadaşlarımız olduğu gibi aramızda olmayan ama bu bilgileri önemseyen ve günün sonunda anlamlı bir çıktıya gitmek isteyen 400’ün üzerinde online katılımcı var. Artık yeni dünyanın gelmiş olduğu bu evreyi hep birlikte el ele anlamlı bir yere götürmek istiyoruz.

Türkiye ekonomisinin buna çok ihtiyacı var çünkü üstümüzde bir enflasyonist baskı var. Yine bunun yanında çip krizinden hepimiz etkilenmiş durumdayız. Enerji bizim sırtımızda ikinci ve üçüncü en büyük baskıyı oluşturan maliyet unsurlarından bir tanesi. Ama bizler biliyoruz ki aslında her kriz içinde yeni bir fırsatı barındırır. Covid19 hepimiz için yeni bir fırsat çıkarttı. Bundan 5 yıl evvel e-ticaretin Türkiye’de payının bu kadar yükseleceğini tahmin edemezdik. Umarım sevgili Ziya Bey ve Oniki ekibinin açmış olduğu bu güzel etkinlik, günün sonunda bize yeni bir çözüm önerisi oluşturur. Biz de bunu alıp hızlıca çalışır ve sizlere da hizmet ederiz. Teşekkür ederim, hepiniz hoş geldiniz. Keyifli bir gün olsun.

Utku Ayyarkın’ın Oniki Konferans Konuşması

Cem Oğuz E-Ticaret ve Kargo Firmaları Arasındaki İlişki Hakkındaki Görüşlerini Anlatıyor

Burası böyle değişik dolmuş ilk defa böyle bir sunum ve da yapmak durumunda kaldım ama keyifli. Yenilik her zaman değişikliği ifade ediyor. Dünyamız çok hızlı değişiyor. Bizim de bu değişime adapte olmamız gerekiyor. Aras Kargo olarak da biz zaten kendimize ve bu değişimin sonucunda şöyle bir motto kurdu: “Yeni dünyaya hazırız, biz Araslarız”.

Bu yeni platformda bu vizyonumuzla birlikte olmaktan mutluluk duyuyorum. “Yeni dünyaya hazırız, biz Araslarız” dedik ama bu yeni dünya nedir? Kargoculuk gözüyle baktığımız zaman gelişen trendler, içinde bulunduğumuz gelişmeler nelerdir diye baktığımızda aslında karşımıza çok şaşırtıcı şeyler de çıkmıyor. Daha hızlı ve esnek teslimat seçenekleri, tüm dünyanın üzerinde uzlaşmış olduğu bunlar diyebiliriz. Bunları yapabilmek için farklı yöntemleri konuşuyoruz. E-ticaret başka bir noktaya geldi, Utku Bey de söyledi zaten. 2016’dan sonraki Türkiye’ye baktığımızda artık farklı bir noktadayız diyebiliriz.

E-ticaret yokken kargoculuk başkaydı. E-ticaretin gelmesiyle başka bir noktaya geldi. Kargo firmaları da buna hızlı bir şekilde adapte olmaya çalışıyor. Tüm dünyada bu adaptasyondan bahsediyoruz. Bu adaptasyonu yaparken öncelik bunu daha az maliyetle daha seri bir şekilde yapabilme. Bunu yapabilmek için aslında fiziksel kaldırıldığı, belki de şubelerin bile olmadığı farklı noktalardan teslimatların yapıldığı günlere doğru ilerliyoruz. Peki bunlar nasıl yapılıyor diye baktığımızda, teknoloji her zaman işin başında geliyor. Bugün ne yaparsanız yapın teknoloji bunun vazgeçilmezi. Akıllı teknolojiler gerçek zamanlı takip müşterilerin üzerine odaklandığı kulenin takibi, internetin kullanılması, otonom araçlar olduğunu görüyoruz dünya trendlerine baktığımızda. 

Tabii ki veri artık yeni petroldür diye uzun zamandır konuşuluyor. Veri çok önemli, e-ticaret içerisinde verinin önemi gittikçe artıyor. E-ticaret firmaları zaten çok iyi biliyor ve yönetiyor. Ama kargo firmaları için de konu artık başka bir noktaya gelmiş durumda. Ne maliyet var, hangi müşteriye/ nereye gönderilecek, hangi ile gidecek, nasıl bir yapı kurulmalı, bu esnek seçimler nerede kullanılır/ kullanılmaz gibi sorunların analiz ediyor olmanız lazım. Ne yaparsak yapalım sürdürülebilir olması lazım. Bugün bir kerelik yaptık bitti değil; sürekli yaptığınız yeniliğin devam ediyor olması lazım.

Oniki Sponsorluk

SPONSORLU

Sürdürülebilir bakış açısıyla dünyamızın içerisinde kargo firmalarının yerini alıyor olması lazım, buraya çok ciddi yatırımlar yapılıyor. Sıfır karbon emisyonu ile yatırımlar; bunun için güneş panelleri elektrikli araçlar… Baktığımızda artık herkes bir kaynak olabilir, kaynakları sınırsız bir dünya içerisindeyiz. Belki sınırlı kaynaklarla sınırsız ihtiyaçlar diye düşünüyoruz ekonomiyi böyle adlandırıyoruz ama baktığımızda kaynaklara baktığımızda çok ciddi kaynaklar var. Niye bizim içerisinde oturduğumuz sitenin, mahallenin muhtarı gibi birisi bu dağıtımları yapıyor olmasın?  Biz bunları çok bilmiyorduk baktığımızda şubeli yatırımlar yapıyorduk. Ama şubeleri çıkarttığımızda bütün çiçekçiler ya da kırtasiyeciler bizim şubelerimiz olabilir dedik.  Aras Kargo bu dönüşüm yolculuğunda yerine alması lazım dedik. “Yeni dünyaya hazırız, biz Araslarız” dedik. Hazırız demekle hazır olunmuyor, bu ciddi bir stratejinin bir vizyonun konulması ve bunun üzerine çalışmaların yapılması gereken bir şey.

Aras Kargo da 2016’da e-ticaretteki dönüşümü fark ettikten sonra o noktada yatırımlarını yapmaya başladı. Belki 2019’dan günümüze kadar süregelen Covid-19 bu yatırımların faydasını çok daha hızlı bir şekilde görmemizi sağladı ama  unutmayın ki bu strateji konulmuş ve yatırımlar da ona göre yapılmıştı. Ne yatırımlar yapıldı? Teknolojik yatırımlar yapıldı, ilk etapta bütün sistemler güncellendi. Müşteriye hizmet verecek donanım- yazılım ihtiyaçları tamamlandı. Siz son noktada her zaman hizmeti alarak kuryeleri görüyorsunuz. Ama o kuryelere gönderimin gitmesini sağlayan transfer merkezi var arka tarafta. Bunların yatırımları noktasında bir dönüşümden bahsediyoruz. Kabaca dönüşüm nedir diye baktığımızda e-ticaret öncesinde  17-18 nesil büyük paketlerken, küçük paketlere ve çok daha fazla paketi işleme kapasitesi ve şube yatırımları. Aslında Aras Kargo kendisini e-ticaret içerisinde bir köprü olarak görüyor. Nerede e-ticaret konuşuluyorsa Aras Kargo orada, müşterilerine bu deneyimi yaşatıyor.

Müşteri deneyimi önemli, müşterilerimiz ne bekliyor diye ilk olarak onlara sorduk. Dünya trendleri neyse Türkiye’deki trendlerin de aynı olduğunu görüyoruz. Biz 2020 yılının kasım aralık ayında bir anket çalışması yaptık. Yedi binden fazla kişiye kargodan ne bekliyorsunuz diye sorduk. Onlar da gerçek zamanlı takip etmek istediklerini söylediler. Kapıda ödeme, akşam teslimat, pazar günleri hizmet gibi taleplerden çok daha önce müşteri ben görmek, izlemek, takip etmek istiyorum” dedi. Biz de “o zaman Aras Kargo olarak biz hazırız” dedik. Müşterilerimizin gönderisinin hangi saat diliminde geleceğini, şu an kuryenin kaçıncı durakta olduğunu çok canlı bir şekilde harita üzerinden gösteren bir yapı kurduk. Bunu yapabilmek bir teknolojik altyapı yatırımı gerektiriyor. Tüm süreçlerin operasyonun tasarlanması.

Peki müşteri niye bunu izliyor, niye görmek ister? Kargom nerede sorusu çağrı merkezlerine gelen telefonların %84’ünü oluşturur. Bunu egale etmek için mi yoksa müşteri bunu bildikten sonra iletişimin başladığı bir noktaya mı geçmek istiyor? Müşteri de sesini duyurmak istiyor, yani “siz 15 dakika sonra geleceksiniz ama ben yokum” talebini duyurmak istiyor. Müşterinin bu talebini duyarak bugün 2780 noktaya ArasBurası dedik. Herhangi bir esnafa bırakmamızı istiyorsa oraya bırakıyoruz kargosunu. Müşteri bunun yanı sıra 7/24 hizmet almak istiyor, kendisine 7/24 hizmet veren kargo dolaplarından bunu almak istiyor olabilir. Zaten bugün sayısı 800’e yaklaşan Aras Kargo şubelerini de Aras Burası olarak belirledik. İşte müşteri burada gerçek takip için bunları birleştirmek istiyor.

Çok güzel bir haberi de paylaşmak istiyorum. Biz e-ticaret deyince her zaman deneyim kargo da bunun bir zinciridir, tamamlayıcı unsurudur dediğimizde teslimatla sürecin bittiğini düşünürüz. Aslında bu bir döngüdür, teslimatla bitmez. İade işlemleriyle de kargo süreci devam eder. Dolayısıyla bu ay itibarıyla Aras Kargo Aras Burada noktalarından gönderilerinizi iade yapabiliyor olacaksınız. Dolayısıyla teslimat değil, iade de bu sürecin çok kritik bir noktasını oluşturmaktadır. Biz bu yatırımları 2016’dan itibaren yaparken, arka planda saatlik kapasitemiz 300 binlere geldi. Otomatik ayrıştırıcı paket ayrıştırıcılara yapılan yatırımlarla Aras Kargo bugün 280.000 üzerine bir saatte kargoyu ayrıştırabilmektedir.

E-ticaretin girmesi hayatımızda neler değiştirdi? Kargoculuk B2B üzerine kuruludur Türkiye’de baktığınızda tamamen şube yapısı üzerine ve şubeler bir noktaya gittiğinde birden  fazla gönderiyi bırakan B2B düzeni. 2016’dan başlayan bu dönüşüm artık her kapıya gitmemizi gerektiriyorsa, daha fazla kuryeye ve dağıtım gücünüze ihtiyacınız var. Bu da eskiden mahalle arasındaki bir şubenizde 4 araba varsa bugün 8-10 araba olması anlamına geliyor. Bu da sürdürülebilir yapı içerisinde görüntü kirliliği demek aslında.

Bizim amacımız hizmet etmek, hangi kanaldan hizmet ettiğimiz önemli değil. Dolayısıyla şubelerin konsolide edildiği ve müşterilere doğrudan hizmet verildiği noktalara geçiyoruz. Biz bugünün dünyasına hazırız, yarının dünyasını şekillendirmeye de devam ediyoruz. Bugün trendlere paralel gittiğimizde hızlı esnek teslimatlar istiyoruz deniliyordu, Aras Kargo kısa zamanda çok daha hızlı teslimat seçeneklerini gündeme alacak. Aynı gün teslimat bile bugün yavaş geliyor olabilir müşteriye. Ama Türkiye’nin 780 bin kilometre karesinde her noktada hizmet veren bir firmanın aynı gün teslimata dönüştürülmesi de yeni dünyaya hazırız mesajını beraberinde getiriyor. 

Hemen akabinde hızlı express teslimat diyoruz. Teslimatı aynı gün yapıyorsanız express nedir? Biz yeni dünyaya hazırız dedik, yeni Türkiye demedik, yani bir yerle sınırlandırmadık. Dolayısıyla Aras Kargo olarak e-ticaret ve e-ihracat hizmetlerini Türkiye içinde olduğu gibi Türkiye dışında da hem global partnerlerimizle hem iştiraki bulunduğumuz Avusturya Postanesi’nin desteğiyle hem de doğrudan Türkiye Cumhuriyetler ve Körfez Bölgeleri’ndeki gibi kendi adımızla birebir teslimatlara taşımalara da başlıyor olacağız. Ne yaparsak yapalım, bunun sürekli olması lazım dedik.

Bizim bıraktığımız noktadan çocuklarımız devam edecek. Dolayısıyla Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi’ne imza atan kargo firması temsilcisi olarak burada konuşuyorum. Bunu konuşurken “miş gibi” yapmak değil, gerçekten bir şeye inanarak yapıyor olmanız lazım. Bunun için BTK’ya kadar gidip sunumlarımızı yaptık ve elektronik noktaya geçildiğinde kağıtların da kalkması gerekti. 2013 yılının içerisinde ilk elektrikli arabayı buraya getiren bir kargo firmasının temsilcisi olarak konuşuyorum. Bu sene de Türkiye’de yerli üretim elektrikli araçlarımızın 6 tanesini fiilen aldık. Ciddi anlamda filomuza yatırım yapacağımızı söylüyorum. Sözlerimi burada noktalıyorum, beni dinlediğiniz için teşekkürler.

Cem Oğuz’un Oniki Konferans Konuşması

 

Oniki Sponsorluk

SPONSORLU

Heyecan verici etkinlikleri kaçırmayın!

Sınırlı katılıma sahip etkinlik duyurularından ve güncel gelişmelerden haberdar olmak için hemen bültenimize abone olun.

mobile-header-alani

Sponsorluk Teklifi

Teklif detayları e-posta adresinize gönderilecektir.

Error: Contact form not found.

Error: Contact form not found.