Sanal Mağaza Nedir? Nasıl Açılır? Nasıl Yönetilir? - Oniki

Sanal Mağaza Nedir? Nasıl Açılır? Nasıl Yönetilir?

Sanal Mağaza Nedir Nasıl Açılır

İçindekiler

Sanal Mağaza, dijital yani sanal bir ortamda ürün satmak için fiziksel mağazayı sanal ortama taşımayı sağlayan internet siteleri veya aracı servislerde açılan mağazalara denir. Mevcut fiziksel mağazayı dijital ortama taşıyabilir veya fiziksel bir mağazaya sahip olmadan sanal bir mağaza sahibi olunabilir.

İnternet ortamında satışı ifade eden E-Ticaret kavramıyla birlikte her girişimin kullanıcı tarafına açılan bir kapısı bulunur. Bu kapı, sanal bir ortamda alışveriş yapılmasını sanal bir mağazadır. Fiziksel mağazası bulunanlarla birlikte dijital mecraya bir mağaza açmak isteyen her girişim, markasını sanal bir mağazaya taşıyabilir.

TÜİK verilerine göre Türkiye’de internet kullananların oranı yüzde 85, internet ile ürün veya hizmet siparişi verenlerin oranı ise %46’dır. Bu muazzam sayının karşısında E-Ticaret ve E-İhracat ile ilgilenmemek veya sanal bir mağaza oluşturmamak mümkün mü?

Oniki Sponsorluk

SPONSORLU

E-Mağaza (Sanal Mağaza) Ne Demek?

E-Mağaza (Sanal Mağaza), bir markanın ürün veya hizmetlerini pazarlamak ve tanıtmak amacıyla aracı bir internet sitesi (Trendyol, Hepsiburada, Amazon, eBay ve Çiçeksepeti vb.) veya servislerde oluşturulan internet mağazası demektir. İnternet mağazası, fiziksel bir mağazanın sanal ortamdaki aynası olduğu gibi fiziksel bir mağazası olmayan markanın dijital girişimi de olabilir.

Sadece Online Mağaza Ne Demek noktasında, bir işletmenin fiziksel mağazası olmadan dijital ortamda bir web sitesinde veya serviste oluşturduğu internet mağazası demektir. Sanal ortamda bir mağaza oluşturabilmek için, fiziksel bir mağazaya ihtiyaç yoktur. Ancak, sanal bir mağaza açabilmek için T.C yasaları gereği bir takım şartları taşımak gereklidir.

Sanal Mağaza Nasıl Açılır?

İnternet ortamında bir 7 gün 24 saat açık bir mağaza oluşturmak, günümüzde kodlama bilgisi veya satış bilgisine ihtiyaç duymaz. E-ticaret veya E-ihracat alanıyla ilgilenen her girişimin, sanal ortamda bir mağazası bulunur ve bu mağaza ile müşterilerine ulaşır. İnternet olmadan yaşantının olmadığı bu günlerde, internet mağazası, çoğu fiziksel mağazanın yerini almayı başarmıştır.

Çünkü, çoğu Avrupa ülkesinde fiziksel bir satıştan çok online satışlara ağırlık verilmektedir. İnsanların yaklaşık olarak yüzde 77’si fiziksel bir mağaza gezmekten ziyade, online bir mağazadan ürün veya hizmet sipariş etmeyi tercih etmektedir.

 Dijital bir ortamda online veya sanal mağaza nasıl açılır?

  • Satış yapılacak bir veya birden fazla platforma karar verilir.
  • Örneğin, Hepsiburada Mağaza Açma Rehberi ile pazaryeri şartları kontrol edilir.
  • Üye olma ve mağaza açma şartları yerine getirilir.
  • Hedef kitle analizi yapılır.
  • Hedef kitleye uygun ürünler tedarik edilir.
  • Mağaza oluşturur: mağazaya ürün veya hizmetlerin resimleri, açıklamaları ve fotoğrafları eklenir.

Basitçe sanal bir mağaza yukarıdaki adımlar izlenerek oluşturulabilir ancak her pazaryerinin mağaza açma şartları farklı olduğu unutulmamalıdır.

Sanal Mağaza Açmak için Gerekenler

Sanal bir ortamda mağaza açmak, E-Ticaret sitesinin oluşturulma mantığıyla aynıdır ki E-Ticaret teriminin de bir diğer adı sanal mağazadır. Dolayısıyla E-Ticaret web sitesinin açılması için gerekli görülen şartlar, sanal bir mağaza oluşturulmasında da geçerlidir. Ancak pazaryerleri, T.C yasaları ışığında gerekli belgeleri isterken kendilerine göre farklı evrakları da sistemlerine kabul etmektedir.

Oniki Sponsorluk

SPONSORLU

Sanal veya online mağaza açmak için gerekli belgeler.

  • Vergi levhası alınır.
  • Banka hesabı oluşturulur mevcutsa dosyaya eklenir.
  • Sanal POS kaydı yapılır.
  • E-Ticaret için Şirket Kurmak gereklidir.

Ayrıca, E-Ticaret Nedir içeriğimize göz atarak gerekli olan tüm evrakları öğrenebilir ve kolaylıkla şirket kurabilirsiniz. Bunun yanı sıra, Amazon; eBay Hepsiburada veya Etsy gibi platformlarda mağaza açmanın yanı sıra kendi web sitenizi de online bir mağazaya çevirebilirsiniz. Ancak, satış yapılan bir sayfa, E-Ticaret kavramında değerlendirildiği için gerekli evrakları toplamanız zorunludur.

Sanal Mağaza Açma Maliyeti

İnternet ortamında bir mağazaya sahip olmak, maliyetsizdir ancak internet siteleri veya servislerin mağaza açma abonelik ücretleri olabilir. Örneğin Çiçeksepeti Satıcı Olmak ve Satış Yapmak için abonelik Çiçeksepeti tarafından talep edilmez ve ücret ödenmez. Ancak, Amazonda Satış Yapmak için Seller Central hesabına aylık 99 TL+KDV ücretinin ödenmesi gereklidir.

Çünkü her sanal mağaza oluşturmaya imkan veren pazaryeri veya E-Ticaret platformu, kendi üyelik stratejilerini kendisi belirler. Üye olurken alınan belgeler, işletmenin açıldığı ülkenin yasalarına göre düzenlense de yer sağlayıcı olmasından dolayı üyelik veya abonelik ücretlerinde özgürdür.

Yurtdışı satışlarında da sanal mağaza oluşturmanın yolu aynıdır ancak mağaza açmak için gerekli abonelik ücretleri değişiklik gösterebilir. Dolayısıyla, mağaza oluşturulmak istenen platformun şartları ve gerekli politikaları takip edilerek maliyet hesabı ve listesi çıkarılabilir.

Sanal Mağaza Nasıl Yönetilir?

Sanal dünyada alışveriş imkanı sunan internet siteleri ve hizmetler, genellikle sanal mağaza olarak adlandırılır. Satıcılar, ürünlerinin görsellerini, açıklamalarını ve diğer detayları sanal mağazalarına ekleyerek bu platformlarda sergilerler. Kullanıcılar da bu bilgileri inceleyerek istedikleri ürünü satın alma fırsatına sahiptirler.

Basitçe, sanal bir mağaza nasıl yönetilir?

  • Pazaryerlerinin birinde sanal bir mağaza oluşturulur.
  • Satmak istenilen ürünler hedef kitleye göre belirlenir.
  • Tedarikçi bulunur veya dropshipping yöntemi tercih edilir.
  • Ürünler listelenir.
  • Reklam ve tanıtım kampanyaları yapılır.
  • Networking yöntemi ile sosyal sermaye edinilir.

Ürünlerin ödeme işlemleri, sanal POS gibi yöntemler aracılığıyla sanal ortamda gerçekleştirilebilir. Ancak ödeme seçenekleri yalnızca bununla sınırlı değildir; çeşitli alternatif ödeme yöntemleri de sunulabilir. Aynı şekilde, kargo süreçleri de sanal hizmetler vasıtasıyla adım adım ilerletilebilir. Böylece fiziksel mağazalardaki tüm imkanlar sanal mağazalarda da sunulmuş olur, bu da dijital alışverişi son derece kolay hale getirir.

Oniki Sponsorluk

SPONSORLU

Heyecan verici etkinlikleri kaçırmayın!

Sınırlı katılıma sahip etkinlik duyurularından ve güncel gelişmelerden haberdar olmak için hemen bültenimize abone olun.

mobile-header-alani

Sponsorluk Teklifi

Teklif detayları e-posta adresinize gönderilecektir.

Error: Contact form not found.

Error: Contact form not found.