Yapay zeka destekli yeni nesil etkinlik deneyimi Oniki’nin İstanbul’da gerçekleşen ilk etkinliği E-Ticaret ve E-İhracat Konferansı’nda Exporgin COO Mehmet Erdemi de konuşmacılar arasında yer aldı. E-ticarette planlama ve araştırmanın önemine değinen Mehmet Erdemi, e-ticarette başarıyı yakalamak isteyenlere tavsiyelerde bulundu.
Mehmet Erdemi E-Ticarette Planlama ve Araştırma Hakkında Konuşuyor
E-ticaret ve e-ihracat yapmak çok zor bir iş. Bu işi yapabilmeniz için birçok çözüm ve olanak var ama genelde başarı hikayeleri yazmış işletmelerin çoğu bildiğiniz markalar değil. Türkiye’de birçok AVM markası, perakendede güçlüyüz diyen markalar değil e-ticaret ve e-ihracatta başarı kazanmış markalar. SefaMerve’yi duyan var mı aranızda? Ben kurucu ortaklarındanım ve 12 sene önce kurulmuş bir marka. Türkiye’de birçok yılların markası varken şu an 100’ün üzerinde ülkeye online satış yapan Türkiye’nin en büyük değerlerinden birini çıkardık biz. Bunu yaparken de büyük zorluklarla karşılaştık. Biz birçok perakende markası ile oturup konuştuğumuzda bize e-ihracat yapmak istediklerini söylüyorlardı.
İsim vermeyeyim, Türkiye’nin en büyük porselen markalarından bir tanesiyle toplantı yaptık, onlar da e-ihracat yapmak istediklerini söylediler. Nasıl yapacaksınız dediğimizde “bir konteyner malı ABD’ye gönderelim, orada depolayalım zaten biz çok büyüğüz bunu satarız” dediler. 1000 çeşit ürünleri var, araştırma yaptığımızda gördük ki aslında onların ürünleri Amerika pazarı için hiç uygun değil. Birkaç yüz parçalı yemek takımları Amerika’da yaşayan küçük ailelere uygun değildi. Porselen dediğinizde çoğu mikrodalgada kırılacak ürün çoğu. Amerika’da mikrodalga fırın çok sık kullanılır. O yüzden kırılacak ürünleri de eledik. Düz beyaz desensiz ürünler için de Çin’in çok büyük bir üretimi olduğunu gördük. Bu tür katma değersiz ürünlerde Çin ile mücadele edebilecek fiyatları yok. O bin çeşit üründen toplasanız 30 tane ürün çıkartabildik Amerika pazarına girebilecekleri. Siz Amerika pazarına girmek istiyorsanız, bu 30 ürün dışında yaptığınız yatırımların tamamı çöpe gidecek, bunu kabul ediyor musunuz diye sorduğumuzda “biz hiç böyle düşünmemiştik” diye bir yanıt aldık. Bu hikayeyi e-ticaret ve e-ihracatın sanıldığı kadar kolay olmadığını söylemek için anlatıyorum.
Konvansiyonel ticarete göre baktığınız zaman kolay. Aynı eforda çok daha fazla para kazanma, çok daha fazla iş yapma ve çok daha fazla pazara ulaşma ihtimaliniz var. Ama körü körüne , “bizim ürünlerimiz Amerika’da, Avrupa’da satar” düşüncesi ile girebileceğiniz bir hikaye yok ortada. Sonra işin dijital pazarlama ve lojistik tarafı var, o ürünün pazara uyup uymadığı hikayesi var. Bunlar göz önüne alınmadığında e-ihracat yapılmaz diye bir söylem çıkıyor ortaya. Bunu etrafınızda duymuşsunuzdur mutlaka. Bunların çoğu plansız, herhangi bir strateji oluşturulmadan, araştırma yapılmadan, maliyetleri düzgün hesap etmeden yapılan girişimlerden oluşuyor. Bizim bu sonuçlarla karşılaşmamak için ön araştırma yapmak gerekiyor ürünler ve pazar uygunluğu için. Bunların araştırmasını yapmadan çıkartacağımız yatırımların %99’unun çöp olacağını söylemeliyim. Bunu hangi deneyimle söylüyorum? Benim meslekte 20. yılım, 7 binin üzerinde e-ticaret sitesi kurduk. SefaMerve gibi mikro ihracat yapan bir kurumun ortaklarındanım. Biz bunların bir çoğunu deneyimledik, bizim düştüğümüz hatalara ve yaşadığımız sıkıntılara düşmeyin. Etrafınızda işi bilen kişilerden danışmanlık almaya çalışın. Bizim en sevmediğimiz şey, birilerinden danışmanlık almak. Fakat burada danışmanlık almanız doğru bir strateji izlemeniz için çok önemli, çöpe gidecek paraların birçoğunu çöpe gitmeden kurtarmış oluyorsunuz. Bunu doğru bir şekilde yaptığınızda -Türkiye’de kendi e-ticaret sitesini kurarak genişletmiş birçok başarı hikayesi var global pazaryerleri üzerinden satış yapan- siz de iyi bir oyuncu olabilirsiniz.