Gökhan Haznedaroğlu - Teqpay Sunumu - Oniki

Gökhan Haznedaroğlu – Teqpay Sunumu

Gökhan Haznedaroğlu - Teqpay Sunumu

İçindekiler

Gökhan Haznedaroğlu Teqpay Hakkında Konuşuyor

Sunucu: Teqpay Founder, sayın Gökhan Haznedaroğlu geliyor alkışlarla…

Hoş geldiniz Gökhan Bey.

Oniki Sponsorluk

SPONSORLU

GÖKHAN HAZNEDAROĞLU- Teqpay/ Founder: Hoş bulduk.

Tamam. Sesim tamam zannediyorsam… Çok hızlıca kendimi tanıtarak başlayayım.

2011 yılından beri, yani aslında 11 yıllık bir süreç içerisinde alternatif ödeme yöntemleri içerisinde çeşitli girişimlerim oldu. İlk olarak, o zamanlar Rusya ve CIS bölgesine en büyük elektronik cüzdanı olan Web Mayenne’in Türkiye’deki kurulumunu gerçekleştirdik. Daha sonrasında, aslında sabah da burada sunumu vardı Jenav’ın, iki diğer ortağımla beraber yani üç ortak paparayı kurduk Türkiye içerisinde, şimdi de aslında şu an anlatacak olduğum kısımla ilgili olan, Teqpay’in de kurucusu konumundayım. Zaten sunumun başlığından da anlaşılacağı gibi konumuz alternatif ödeme yöntemleri olacak.

Nedir alternatif ödeme yöntemleri? Klasik ödeme yöntemlerini hepimiz biliyoruz zaten, çok hakimiz. Genelde bankacılık tarafından sunulan servislerdir. Nedir bunlar? Kredi kartıyla online ya da fiziksel ödeme, bunun dışında direkt nakitle ödeme ya da çek dediğimiz sistemli ödeme. Bunlar bildiğimiz klasik ödeme yöntemleri. Bu yöntemler bankacılık tarafından sunulan ve genelde de sizlerin uyum sağlamasını beklediğimiz yöntemlerdir.

Alternatif ödeme yöntemleriyse bunu biraz daha farklı kılarak daha çok son kullanıcı odaklı olup, son kullanıcıya yönelen, son kullanıcının spesifik ihtiyaçlarını analiz eden, aslında klasik yöntemlerde bulamadıklarını doğru şekilde görüp, doğru şekilde analiz edip, doğru şekilde çözümler sunan ödeme yöntemleridir. Sabah da zaten papara sunumunda aslında biraz aşikar olduğunuzu düşünüyorum, bu yüzden işim biraz daha kolay.

Burada örnek olsun diye birkaç tanesini görüyoruz. Bence salondaki bazı kesim de belki hatta çoğunluk bu isimlere artık aşina diye düşünüyorum. Ki hatta bazılarının da hayatına çoktan girmiştir diye tahmin ediyorum.

Şimdi gördüğünüz gibi zaten Papara 14 milyonun üzerinde kullanıcıya sahip. Paycell 12 milyonun üzerinde kullanıcıya sahip. Bu, şu demek aslında; ciddi anlamda son kullanıcıya “transaction banking” dediğimiz “işlem bankacılığı” alanında ciddi hizmetler veren ödeme yöntemleri haline geldiler. Ki biraz önce aslında sunumun başlığında vardı, acaba beş yıl sonra biz bunlara hala “alternatif ödeme yöntemleri” mi diyeceğiz? Yoksa primary ödeme yöntemleri olup diğer taraflar biraz geri planda mı kalacak?

Oniki Sponsorluk

SPONSORLU

Çünkü bu rakamlara ek olarak şunu da eklemek istiyorum, bugün Papara her gün 15 bin aktif kullanıcı kazanıyor. Bu çok ciddi bir rakam… Paycell’in iki yıl önceki rakamı sadece 5 milyondu. Dolayısıyla geometrik büyüyorlar. Ve bu 5 milyona ondan önceki 4 yılda ulaşmışlardı ama son iki yılda ciddi bir hareket yaparak, aslında geometrik büyüyerek bu rakamlara ulaşmış durumdalar.

Şuradan devam edeceğim aslında konuya; BKM’nin önce 2016 yılında, burada 2021’i vermişiz ama, çok ciddi bir konuya bastığını söyleyebilirim. O da şu; bu ülkenin %45’inin unbanked, underbank ya da undersurved olduğunu söylediler. Bu şu demek, bu kitlenin ya hiç banka hesabı yok ya banka hesabı var ama bir kereye mahsus maaş almak için kullanıyor –undersurved, hiçbir servisten yararlanmıyor- ya da zaten istese de bankacılığı kullanamıyor –underbank kitle. O nedir (underbank kitle) işte 16 yaş ve aşağısı, 16 yaş ve üzeri aile kontrolünde aslında hesap açabiliyor. 16 yaş ve aşağısı ve bunun dışında bankalarla sorun yaşayan kitle. Ve bu rakam %45. Bu %45 çok ciddi bir rakam. 2016’dan 2021’e gelindiğinde tekrar yayımlandı, “Bu beş yılda bankacılık bazı şeyleri değiştirdi, transaction bankingde hamleler yaptı, acaba azalır mı?” dedik, aslında oran aynı kaldı.

Bu da şu demek, 5 yıl da bence bunun için geçerli bir süre, özellikle günümüzde artık teknolojinin bu kadar ilerlediği noktada demek ki bir kitle var ki biz orayı değiştiremiyoruz. Ve hatta iddia ediyorum ben bir sonraki yıl unbanked kitlenin daha fazla olacağını düşünüyorum çünkü insanlar, biraz önce burada listede gördüğünüz kurumlarda ihtiyaçlarının karşılığını daha hızlı görebiliyorlar. Dolayısıyla ciddi bir sorunumuz var aslında. Sorun da şu, e-ticarette ve online platformlarda biz şu an sadece sanal posla ödeme alıyoruz. Bu da şu demek, biz ülkenin %45’ini kullanmak istemiyoruz, dolayısıyla buraya bir çözüm var mı, var.

Çözüm ne? Bahsi geçen bu ödeme yöntemleri bu tarafa, bu alanı görerek, bu alandaki kişiler neden finansal toollarla ilgilenmiyor kısmını iyi analiz ederek aslında ciddi bir kitleyi içeriye aldılar. Şunu net olarak söyleyebilirim, bu bahsettiğimiz %45’lik kitlenin %23’üne ulaştıklarını düşünüyoruz şu anda kendi aralarındaki verilerden dolayı. Şimdi bu sayılar aldatmasın tabii, bunun içerisinde şöyle bir şey var; tekil değil. Papara hesabının Paycell hesabı da var. Paycell hesabının Tosla hesabı da var. Dolayısıyla tekile baktığımızda %23’ünün bittiğini ama bir bu kadar daha aslında gidilecek yol olduğunu görüyoruz.

Ama şunu söyleyebilirim, iş geometrik büyümeye başladığı için artık eskisi gibi on yıllarda falan olmayacak bu iş. Seneye çok daha farklı rakamları konuşuyor olacağız. Dediğim gibi Papara bugün günde 15 bin kullanıcı kazanıyor, bu ciddi bir rakam. Ay içerisinde 450 bin yeni kullanıcı yapar.

Dolayısıyla geriye şu kalıyor, biraz önce de bahsettiğimiz gibi artık bu ödeme yöntemlerini bizim e-ticaret platformlarında görmemiz gerekiyor. Ülkenin %55’iyle hep beraber boğuşuyoruz. Hayır, o zaman pazarı genişletelim. Bu arkadaşları da içeriye alalım. Her birinin çok farklı ödeme senaryoları var. Papara’nın farklı, Tosla’nın farklı, FastPay’in farklı, Bkmexpress’in farklı…

Peki, biz nerede devreye giriyoruz, orayı da söyleyelim. TeqPay olarak biz şunu söyledik: Tamam, bu arkadaşların hepsinin entegre edilmesi gerekiyor sitelere ama her bir entegrasyona, iyimser yaklaşıyorum, iki ay zaman ayırsalar zaten bir tane değil 6-7 tane entegrasyon yapmaları lazım ki bahsettiğimiz %23’e ulaşsınlar. Çünkü sadece Papara’yı entegre etmek, Paycell’i entegre etmek sizi bu %23’e ulaştırmıyor. Dolayısıyla her birini tek tek entegre etmek kısmına girdiklerinde 7 taneden, 2’şer aydan 14 ay bir yılın üzerinde bir zaman bütün IT’nin bir yere çalışmasından bahsediyoruz. Bu hiç mantıklı değil.

Dolayısıyla burada biz devreye girdik. Bunu biz onların adına yaptık, bütün bahsettiğimiz ödeme yöntemleri şu an bir platforma entegre durumda, adına TeqPay dediğiniz… Ve bu platformdan sizin sadece bir uç vererek bir entegrasyonda bahsi geçen tüm ödeme yöntemlerini aslında almanızı sağlıyoruz, şekilde de gördüğünüz gibi.

Burada yine görüyorsunuz “tek entegrasyon”un yanında “tek operasyon” kısmımız da var. Bu da şu demek, tek bir sözleşmeyle, her biriyle tek tek sözleşme imzalamak zorunda değilsiniz, tek bir sözleşmeyle ve tek bir panelden tüm işlemleri yönetebiliyorsunuz. Ve tek bir mutabakat yapıyorsunuz. Her biriyle tek tek arka tarafta mutabakat yapmanıza gerek yok. Biz sizin adınıza bunu gerçekleştiriyoruz ve tek bir mutabakatla direkt olarak sizin banka hesaplarınıza geçiyor oluyoruz.

Şimdi, bir de e-ihracat bloğu var bu işin. Aslında dünyada açık açık söylediğimiz, sunumun başlığındaki konu gerçekleşmiş durumda. Nedir o? Alternatif yöntemleri prime bir ödeme yöntemi oldu orada. Burada gördüğünüz rakamlar gerçektir, rakamlar bu şekilde… Zaten Almanya’da, Hollanda’da ve Çin’de özellikle durumun farkındasınızdır. Bu ülkelere satış yapacaksanız sanal posunuzu yabancı kartlara açıp gittiğiniz takdirde ülkenin ne kadarına hitap ediyorsunuz? Buradaki rakamların geri kalanına hitap ediyorsunuz. Dolayısıyla hiç mantıklı değil.

TeqPay olarak biz, bahsi geçen buradaki bölgelerdeki tüm popüler olan alternatif ödeme yöntemlerinin de içine entegre etmiş durumdayız. Dolayısıyla tek entegrasyonla e-ihracat tarafında da bahsi geçen ödeme yöntemlerini kullanabiliyor olacaksınız. Yurt dışında bir firma açmanıza gerek yok, Türkiye’de bir firmanızın olması yeterli.

Ürünleri açıklayıp sorunumuzu ve çözümümüzü açıkladıktan sonra süreyi de güzel kullandığıma inanıyorum. Teşekkürler beni dinlediğiniz için. Sağ olun…

 

Oniki Sponsorluk

SPONSORLU

Heyecan verici etkinlikleri kaçırmayın!

Sınırlı katılıma sahip etkinlik duyurularından ve güncel gelişmelerden haberdar olmak için hemen bültenimize abone olun.

mobile-header-alani

Sponsorluk Teklifi

Teklif detayları e-posta adresinize gönderilecektir.

Error: Contact form not found.

Error: Contact form not found.