Ciro Nedir? Kâr Mıdır? Nasıl Hesaplanır? - Oniki

Ciro Nedir? Kâr Mıdır? Nasıl Hesaplanır?

Ciro Nedir? Nasıl Hesaplanır?

İçindekiler

Ciro Nedir konusu, muhasebe işlemleri ve işletme noktalarında sıklıkla araştırılmaktadır. Ciro, ticari işletmelerde yükseltilirse markanın büyüme ve gelişmesi de doğru orantılı olarak artmaktadır. Dolayısıyla, işletmeler büyüme ve gelişmeyi sağlayabilmek için bu terim üzerine çalışmalar yürütür. Ancak kâr ile ciro terimlerinin arasında farklılıklar olduğu gibi ciro doğru anlaşılmadan hesaplaması da yapılamamaktadır.

Ciro Nedir Kısaca?

Ciro kısaca şirketin belirlediği zaman dilimi içerisinde tüm kazanç tablosunun gösterildiği ticari bir terime denir. Kazanç tablosu içerisine şirket kazancını görmek ve performansı ölçebilmek için gider ve maliyet kalemleri de eklenir. Belirli bir zaman dilimine ait kazanç kalemleri ve gider kalemleri olmadan ciro oluşmaz ve hesabı yapılamaz.

Ayrıca, bir şirketin performansa dönük verilerinin oluşması için belirli bir zaman da ihtiyaç bulunmaktadır. Bazı şirketler, gider gelir dengesini kurabilmek için saatlik cirosu hesabı da yapmaktadır ancak şirketin bilinirliği ve kazanç oranı artırılmadan sürenin kısa tutulması önerilmez.

Oniki Sponsorluk

SPONSORLU

Çünkü, şirket kazancının oluşmasından sonra performans takibi yapılabildiği gibi cironun türüne göre de izlenmesi gereken birtakım adımlar bulunur.

Ekonomide Ciro Türleri Nelerdir?

Küçük, orta ve büyük segmentteki işletmeler, cirolarını hesaplamak için türlerine göre ayrım ve çalışma yürütmektedir. Büyük segmentte yer alan bir işletme, küçük veya orta ölçekli bir çalışma yaparsa, büyüme oranı nispeten düşük kalacaktır. Bunu karşılık küçük veya orta ölçekli bir işletme de daha büyük adım atmak için cirolarını kısa vadeli hesaplamak isteyebilir. Ancak, her segmente uygun bir kazanç sistemi bulunmaktadır.

Ekonomi içerisinde performans takibine göre ciro türleri nelerdir?

  • Günlük ciro: Küçük işletmeler tarafından günlük maaş veren firmalar kullanır.
  • Haftalık ciro: Haftalık maaş ödeyen küçük işletmeler tarafından tercih edilir.
  • Aylık ciro: Şirketleşmiş orta veya büyük ölçekli işletmeler tarafından kullanılır.
  • Yıllık ciro: Büyük ölçekli şirketlerin yıllık performans ölçütünde tercih edilir.

Safi hasılat ve gayrisafi hasılat içerisinde kazanç hesaplaması yapılabilmesi için öncelikle şirketin türüne ve performans takibine göre ciro türü tercih etmesi gereklidir.

Ciro Nasıl Hesaplanır?

Bir şirketin belirli bir zaman dilimi içerisinde gider kalemleri de dahil edilerek oluşturulan cirolar, şirketin boyutuna göre hesaplanır. Cirolar, şirket segmentine göre 4 farklı şekilde veri havuzuna aktarılır. Veri havuzundaki performans amacıyla kullanılacak veriler, işletmenin satış miktarı ve ürünün birim satış fiyatının çarpılmasında kullanılır.

Ciro hesaplaması, Safi hasılat yöntemi ile Gayri safi hasılat yöntemi ile işletmenin toplam satış miktarı ve ürünün birim satış fiyatının çarpılmasıyla yapılır. İşlemlerde işletmenin gider kalemleri çıkarılmaz. Böylece işletmenin belirli dönemde elde ettiği tam ciro miktarı ortaya çıkartılır. İşletmenin finansal sağlığını izlemek, performansını değerlendirmek ve gelirini anlamak için önemlidir.

Ciro ve Kar Arasındaki Fark Nedir?

İşletmelerin ya da şirketlerin sürdürülebilir bir şekilde başarılı olabilmesi için ciro miktarının, harcamaları aşması gerekmektedir. Bu nedenle, işletmelerin elde ettikleri gelir, ödedikleri masraflar ve vergilerden fazla olmalıdır ki kâr elde edebilsinler. İşte bu yüzden ciro yönetimi, her işletme için kritik bir öneme sahiptir.

Oniki Sponsorluk

SPONSORLU

Ciro, işletmenin gelirini temsil eder ve bu gelir, işletmenin faaliyetlerini yürütebilmesi, çalışanlarını maaşlandırabilmesi ve büyüyebilmesi için gereklidir. Ancak ciro miktarı tek başına yeterli değildir. Önemli olan, ciro miktarının, işletmenin karşılaması gereken masraflar ve ödenmesi gereken vergileri karşılayacak kadar olmasıdır.

Eğer ciro miktarı, masraflar ve vergileri karşılamıyorsa, işletme zarar eder. Bu nedenle işletme sahipleri ve yöneticileri, hem ciro artışını hedeflemeli hem de masrafları etkili bir şekilde yönetmelidir. Yönetim tarafında kar marjı devreye girer ve kar marjı, toplam cironun, masraflar ve vergiler düşüldükten sonra kalan kısmını ifade eder. Bu kısım, işletmenin gerçek kârını temsil eder.

Oniki Sponsorluk

SPONSORLU

Heyecan verici etkinlikleri kaçırmayın!

Sınırlı katılıma sahip etkinlik duyurularından ve güncel gelişmelerden haberdar olmak için hemen bültenimize abone olun.

mobile-header-alani

Sponsorluk Teklifi

Teklif detayları e-posta adresinize gönderilecektir.

Error: Contact form not found.

Error: Contact form not found.