Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV), araç sahipleri tarafından yılda iki kez devlete ödenen vergidir. Kara Yolları Trafik Kanunu kapsamında trafik şubelerine kayıtlı motorlu taşıtlardan alınan, yılda iki kez ödenmesi gereken bir vergi türüdür. Araç satın alındığında bakım masrafları gibi diğer giderlerin yanı sıra yıllık sigorta, kasko, yakıt, arıza ve kaza masraflarına ek olarak ödenir. Motorlu Taşıtlar Vergisi, sadece otomobiller ve motosikletler için değil, aynı zamanda uçak, tekne, helikopter gibi hava ve deniz taşıtları için de ödenmesi gereken bir vergidir.
Araba MTV Ne Demek?
Araba MTV, doğaya saldığı emisyon oranı, aracın yaşı ve koltuk sayısına göre her yıl belirlenen bir vergi olarak taşıt vergisidir. Aracın trafik sicil kaydının başlamasından itibaren ödenmeye başlar ve yılda iki defa ödenir.
Motorlu Taşıtlar Vergisi, aracın kayıtlı olduğu ilin ilgili vergi dairelerine bağlı birimlerde ödenebilir. Ayrıca, ödemeler kamu ve devlet bankaları aracılığıyla, internet bankacılığı ve mobil bankacılık hizmetleri, banka şubeleri ve kredi kartı, nakit veya banka kartıyla da kolaylıkla gerçekleştirilebilir. Kredi kartı ile yapılan ödemelerde taksit seçeneği de banka anlaşmalarına bağlı olarak uygulanabilir.
Motorlu Taşıtlar Vergisi sorgulama işlemini, araç plaka bilgisi, ödeme dönemi ve taksit bilgileriyle e-devlet, internet bankacılığı şubeleri ve Gelir İdaresi Başkanlığı’nın internet sitesi üzerinden hızlı bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz. Motorlu Taşıtlar Vergisi hesaplama işlemi sırasında, araç ruhsatının yanınızda bulundurmanız faydalı olacaktır. Vergi hesaplaması, vergi daireleri, e-devlet sistemi veya internet bankacılığı uygulamaları aracılığıyla otomatik olarak yapılabilmektedir.
MTV Neden Ödenir?
MTV yani Motorlu Taşıtlar Vergisi, her yıl Ocak ve Temmuz aylarında yılda iki defa olmak üzere aracın trafiğe çıkabilmesi için ödenir. Araba kullanım bedeli olarak adlandırılabilen vergi, motor hacmi (cm3), oturma yeri sayısı (minibüs ve otobüs vb), model yılı, istihab haddi (kg) (Kamyonlar için) ve trafiğe çıkış tarihi (yeni araçlar) ödenen tutar değişir.
Motorlu Taşıtlar Vergisi, karayollarının bakımı, onarımı, genel ulaşım altyapısının geliştirilmesi ve trafikle ilgili diğer hizmetlerin finansmanına katkıda bulunmak amacıyla alınmaktadır.
Ayrıca çevresel etkileri azaltma amacıyla araçların yol açtığı çevresel etkilerin azaltılmasına katkı sağlamak da MTV’nin amaçları arasındadır. MTV’nin ödenmesi, araç sahiplerine ve trafiği kullananlara sunulan yol, trafik ve diğer ulaşım hizmetlerinin sürdürülebilirliğini ve gelişimini sağlamak için gereklidir.
MTV Nasıl Ödenir?
Arabalar için MTV ödemesi, E-Devlet veya banka uygulamaları yoluyla ödenir. Borç sorgulama ve ödeme ekranından araç plakası ile borç sorgulanır. Eğer MTV ödemesi çıkıyorsa, ilgili pencereden ödemesi gerçekleştirilir.
En kolay şekilde MTV ödemesi;
- E-Devlet sistemine girip MTV borç sorgulaması,
- Plakanın girilmesi,
- Kart bilgileriyle ödeme ekranına geçilmesiyle ödenir.
MTV ödemek için araç sahibi olmaya gerek yoktur ve plaka ile borç ödenebilir. Gelir İdaresi Başkanlığı web sayfasından da MTV ödemesi kolaylıkla yapılabilir. Günlük olarak kullanılan her bankanın ödemeler kısmında Motorlu Taşıtlar Vergisi alanı bulunur ve buradan da MTV ödemesi gerçekleştirilebilir.
MTV Sorgulama Nasıl Yapılır?
Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) sorgulama işlemi, e-Devlet MTV Sorgulama üzerinden kolayca yapılabilecek bir işlemdir. Bu yöntemle vergi borcunuzu öğrenip, gerekli ödemelerinizi zamanında yaparak işlemlerinizi hızlıca tamamlayabilirsiniz. Banka uygulamasından da MTV sorgulama yapabilir ve plaka ile borç kontrolü yapabilirsiniz.
Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) sorgulama.
- E-Devlet’e giriş yapılır ve hizmetlerden MTV seçilir.
- Araç plakası veya T.C kimlik numarası ile kayıt görüntülenir.
- Araç plakasıyla sorgulandığında borç varsa ekrana gelecektir.
- T.C kimlik numarası ile sorgulandığında üzerinize kayıtlı araçların borçları görünecektir.
- MTV sorgulama ile borcu E-Devletten ödeyebilir veya Vergi Dairelerine gidebilirsiniz.
Borç ödenmediği takdirde, günlük olarak faiz işlemi uygulanmaktadır ve borç olduğu takdirde aracın noterde satışı verilememektedir. Ayrıca arabanın muayene tarihi geldiğinde borç ödenmeden muayeneye alınmadığı da bilinmelidir.