Selçuk Otluoğlu Bee Advise Hakkında Konuşuyor
Sunucu: Alkışlarınızla Selçuk Otluoğlu… Hoş geldiniz Selçuk Bey.
Selçuk Otluoğlu – Bee Advise/ Director Of Business Development: Merhabalar.
Sunucu: Teşekkürler.
Selçuk Otluoğlu – Bee Advise/ Director Of Business Development: Öncelikle herkese merhabalar. Ben, Bee Advise Danışmanlık Kurucu Ortağı ve İş Geliştirme Direktörü Selçuk Otluoğlu.
Sizlere çok kısaca firmamızdan bahsedecek olursak; Bee Advise Ar-Ge, ihracat, girişim ve yazılım sektöründe firmalara danışmanlık hizmeti vermektedir. Burada en önemli sunduğumuz değer önerisi ise firmaların gerçekleştirdiği faaliyetlerde maliyet düşüreceği enstrümanların, yani devlet desteklerinin efektif bir şekilde kullanımı.
Bugün size firmaların e-ihracat sektöründe e-ihracatta, ihracatta karşılaştığı en büyük zorluklardan ve bu zorlukları nasıl aşacağından bahsedeceğim. Burada firmalarımız üç ana zorlukla karşılaşıyor ve onlarla mücadele ediyor. Bunlardan birisi “müşteriye erişim”, diğeri “yüksek lojistik maliyetleri” ve bir diğeri “fiyat rekabeti”.
E-ihracatın, firmalara sunduğu en önemli avantajı müşteriye erişim, doğrudan erişim, erişimin kolaylaşması. Ancak müşteriye erişmenin bazı maliyetleri var. E-ihracatta satış gerçekleştirmek için reklamın önemini bu salonda bulunanlara anlatmama gerek yok. Ancak artan reklam maliyetleriyle nasıl mücadele edecekleri konusunda birkaç bilgi vereceğim. Ticaret Bakanlığı tarafından son açıklanan desteklere göre artık dijital pazar yerlerinde gerçekleştirdiğiniz tanıtımlar, desteğe esas kabul ediliyor. Burada firmalarımız yılda 7,5 milyon liraya kadar, %70’e varan destek oranıyla gerçekleştirdikleri reklam harcamalarını geri alabilecekler.
Lojistik maliyetler… Gün boyu zaten etkinliğimizin sponsorluğunda da yer alan firmalarımız var. Bir sürü sunum da gerçekleştirildi. E-ticarette teslimat süresi çok önemli ve fulfillment hizmetleri bu noktada firmalara çok büyük avantajlar sağlıyor. Ticaret Bakanlığı tarafından onaylı hizmet sağlayıcılardan aldığınız fulfillment sipariş karşılama hizmetleri de artık desteğe esas kabul ediliyor. Ve burada da firmalarımız yılda 7,5 milyon liraya kadar %70 oranında destek alabiliyor.
Buraya kadar bilmediğimiz hiçbir şey anlatmadık. Sadece yeni destekler, bunlar.
Fiyat rekabeti… Burada size yeni bir destek anlatmayacağım. Sadece ve sadece firmaların kendi işlemleri içerisinde proseslerinde herhangi bir değişiklik yapmadan, destekleri efektif bir şekilde kullandıklarında kârlılıklarını nasıl arttırdıklarını anlatacağım.
Örnek bir firmamız olsun, 10 milyon lira ciromuz olsun ve sadece kampanyalı satış gerçekleştirelim. Firmamızın organik hiçbir satışı yok. Reklam veriyor ve satış yapıyor. Firmamız %10 kârlılıkla hizmet satsın, ürünlerini satsın. Firmamızın satışlarının içerisindeki maliyetlerinden %10’luk kısım sipariş karşılama, fulfillment desteği olsun. Burada %10 dememizin sebebi şu; Ticaret Bakanlığı fulfillment sipariş karşılama hizmetine destek olacakken bu değere dikkat ediyor. Bu değerden daha fazla olmasını beklemiyor toplam maliyetin içerisinde fulfillmentın. Reklama da 2 milyon lira harcasın yani toplam satışlarının %20’si kadarını harcasın, kampanyalı satışların.
Burada %20’sini seçmemizin sebebi de yine Ticaret Bakanlığı burada desteği hesaplarken %20’lik kısma dikkat edeceğini söylüyor. Firmamız herhangi bir destek almadığında %10 kârlılıkla ticaret yaparken 10 milyonluk satışından 1 milyon lira kâr elde edebiliyor. Bu firma, sadece ve sadece destek mevzuatlarına uygun bir şekilde planlı ve sistemli ticaret yaparsa, bandında bir değişiklik yapmadan, proseslerini değiştirmeden, ekstra bir iş gücüne para harcamadan yılda 2.1 milyon lira teşvik alabilir. Bu bizim firmamız özelinde, örnek firmamız özelinde… Ancak firmaların yılda alabilecekleri destekler 15 milyon liraya kadar çıkabiliyor, bu iki gider kalemi için.
Firmamız var, hiçbir değişiklik yapmadık, tüm süreçlerimiz aynı ancak maliyetlerimizi düşürdük. Bu düşüş bizde neye sebep oldu? Kârlılığımızı %210 oranında arttırdık. Sektörde bir sürü danışman var, danışmanlar var, finansal danışmanlık hizmeti sunan firmalar var, bilirkişileri var… Ve bu bilirkişiler kârlılığı %5, %10 arttırabilmek için çok büyük çabalar sarf ediyorlar, çok büyük mesailer harcanıyor.
Firma hiçbir değişiklik yapmıyor; ekstra mesai yok, iş gücü yok –bu bizim için çok önemli – … Ama firmanın kârlılığı %210 artıyor. %10 kârlılıkla hizmet satan, ürün satan, ticaret gerçekleştiren bir firma bir anda %31 kârlılığa ulaşabiliyor. Buradan sonrasında o 2.1 milyon lirayı yani artan kârlılığınızı ister reklama harcayın, herhangi bir sorun yok, daha üst sıralara çıkın, daha çok satış gerçekleştirin… İster stoğunuzu arttırın ister başka bir yatırım için kullanın…
Daha sonrasında diğer devlet desteklerinden çok kısaca bahsedeceğim size. Yurt dışı marka tescil desteği, fuar desteği, tanıtım desteği, pazara giriş projesi desteği, pazar araştırması desteği, birim kira desteği ve pazara giriş belgesi desteği…
Sunumu çok kısa tutacağım, kusura bakmayın. Ancak ilgili desteklerle alakalı istediğiniz zaman bizlere ulaşabilir ve soru sorabilirsiniz. Dinlediğiniz için çok teşekkür ederim.