Emrah Pamuk Digital Exchange Hakkında Konuşuyor
Sunucu: Digital Exchange / Ceo&Founder sayın Emrah Pamuk geliyor…
Hoş geldiniz.
EMRAH PAMUK – DigitalExchhange / CO-Founder&Ceo: Hoş bulduk, nasılsınız?
Sunucu: Teşekkürler, siz?
EMRAH PAMUK – DigitalExchhange / CO-Founder&Ceo: Sağ olun…
Herkese merhaba, Emrah benim adım. Bugün ben size biraz dijital pazarlamadaki süreçlerden bahsetmek istiyorum. Hatta sunumun başlığını da şöyle hazırladım: “Dijital Pazarlamada İşinizi Nasıl Büyütürsünüz?” aslında ana konumuz bu. Burada ilk etapta ben size biraz dijital varlık analizlerinden bahsetmek istiyorum. Özellikle markaların hem Türkiye’de hem globalde ihracat ya da e-ihracat yaptığı dönemlerde ve pazarlarda en büyük eksikliğin genellikle dijital varlık analizlerinde olduğunu görüyoruz.
Bu aslında şu demek; ilk etapta dijital pazarlama süreçlerine başlamadan önce mutlaka ve mutlaka markanızın ihtiyacı ve elinizde olan varlıkların bir değerlendirilmesi gerekiyor. Bunları genellikle sosyal medya, web sitesi, SEO ya da o pazardaki hedef kitlenize nasıl ulaşacağınızla ilgili aslında pazarlama stratejisi gibi düşünebilirsiniz. Dolayısıyla burada dijital varlık analizinin oldukça büyük önemi var.
Bunu yapmadığımız zaman genellikle şöyle sonuçlarla karşılaşabiliyoruz; “ O pazarda iş yaptık ama istediğimiz verimi alamadık.”. Aslında verimi alamamasının sebebi, genellikle o pazarla ilgili, ilişkili; o pazara hazır olmamanızdan kaynaklanabiliyor. Devamında mutlaka ve mutlaka her pazar için bir stratejinizin olması lazım. En çok yapılan yanlışların başında da genellikle Türkiye’deki yaptıkları stratejiyi Avrupa’ya ya da globale uygulamaları geliyor. Bu da yanlış çünkü çalıştığınız pazardaki kitle değişiyor.
Benim de uzmanlık alanım dijital pazarlama. Özellikle bulunduğum coğrafyada mutlak ve mutlak sadece bu ülkenin kendi insanına bakmayın, özellikle pandemi sonrası değişen global dünyada mutlak göçler olduğu için dolayısıyla mutlaka ve mutlaka o pazardaki farklı kitlelere de hitap etmeyi düşünerek çalışmayı devam ettirebilirsiniz ama mutlak bir stratejiniz olmalı…
Biz dijital pazarlamayı kendi içinde üçe ayırıyoruz. Biri, e-ticaret; biri; e-ihracat ve diğeri de Türkiye… Çünkü genellikle yapılan yanlışların başında bu da geliyor. E-ticarette gerçek anlamda performansı, PPC’yi, SEO’yu, – influencer marketing olmuş çağımız ve dünya-… E-ihracatta ise pazar yeri entegrasyonları, pazar yeri, globaldeki influencer marketing, globalde tanınmanız gibi birçok dünya var. Türkiye’de ise zaten kendi ana pazarlarımız olduğu için bu pazarda aslında yapmaya çalışacağımız şey, gerçek anlamda hedef kitlemize ROA ulaşmak için yapacağımız birden fazla aslında dijital pazarlama materyalleri diyebilirim.
Tabii dijital pazarlamaya baktığınızda birden fazla konu var ama ben size bugün üç konuyu işlemek istiyorum. Bunlardan bir tanesi son 5 yıldır çok moda olan influencer marketing süreçleri. Biz dünyada 126 ülkede 45 milyondan fazla influencera erişebiliyoruz. Ve deniz aşırı ülkelerde influencer marketing pazarlaması yapabiliyoruz. Bunu yaparken de kendi içinde bunu 6 ana grupta topluyoruz. İlki market araştırması… Mutlaka çalışacağınız pazarda influencer ve ürün bazında bir pazar araştırması yapmanız lazım. Akabinde pazar araştırması yapıldıktan sonra hangi influencerlar benim için daha doğru ve uygundur, bunları yapmalıyız. Akabinde, influencerların engagementlarına yani analizlerine bakmamız lazım.
Bazen şöyle sorularla karşılaşabiliyorum: “Bizim patron bunu tanıyor. Bu çok iyi bir influencer.”… Asla ve asla. Bu genellikle hüsranla sonuçlanıyor. Mutlak analizlerine bakın. Gerçek anlamda bizim pazarımıza, hizmetimize uygun bir influencer mı onunla deneyimlememiz gerekiyor. Akabinde nasıl bir performans reklamı yapıyorsanız aynı şekilde kampanya takibi ve en sonunda da çıktısı olan raporlamayla süreci devam ettirebiliyoruz.
Bazen de markalar şunu isteyebiliyor: o pazarda, dijital PR adı altında bu işin seeding, yani köpürtme ya da tohumlama dediğimiz aslında işi daha da büyütmek istiyor. Bu zamanda da medyayı kullanabiliyoruz. Content aslında hepimizin ihtiyacı olan ve en çok atlanan konuların başında geliyor. Özellikle pandemi sonrası sadece blog ve portal gibi platformlara içerik yazmaktansa pandemi sonrası bu iş e-ticaret, ürün içeriği, app içeriği ve pazar içeriklerine kadar gitti. Hatta innografik ya da testimonial videolar da aslında bir content üretmektedir ve üretmelidir. Dolayısıyla bunlara da çok önem vermeliyiz.
Ve diğer konu da video marketing yani video marketing süreçleri… Siz de biliyorsunuz, Türkiye’de de globalde de artık dijitalin zaten reklam pastasındaki büyüklüğünü ve mobilin yadsınamaz gerçekliği olduğu için de video buradaki en önemli silahların başında geliyor. Eskiden video branding ürünü gibi tanımlanıyordu ama hayır, asla böyle değil. Aslında sizler de videodan gerçek anlamda performans alabilirsiniz.
Özellikle sunuma bugün bir müşterimizin videosunu, ürününü koyduk. Statik görselle, video arasındaki ROA’in ne kadar birbirinden farklı olduğunu göstermek için. Yani videodan gerçek anlamda ürün satabilirsiniz. Ama burada gerçek video mühendisliği yaparak süreci denetlemeniz lazım. Statik katalog resimlerinin çekimini görüyorsunuz şu an ekranda. Bunları bu şekilde hareketlendirerek Instagram, Tiktok, Snapchat, Youtube, Facebook nereye istiyorsanız… Tamamını burada karşılayabiliriz.
Keza diğer bir örnek… Bu arada bunlar metanın en çok sevdiği ve genellikle de performans anlamında ölçülmüş, değerlendirilmiş konular olduğu için bu tarz videolar gerçek anlamda ilgi çekici ve performansı arttırıcı olarak nitelendirilebiliyor.
Biz ne yapıyoruz? Az önce de zaten hanımefendi bahsetti 17 yıldır dijital sektörün içindeyiz. Yaklaşık 5 yıl önce de Dijital Exchange’i kurduk. Dijital fabrika yaklaşımıyla markalara 360 derece dokunabilen dijital pazarlama teknoloji ajansıyız. Görmüş olduğunuz gibi birçok konuda markalara hizmet veriyoruz. Together social, influencer marketing süreçlerimiz, medyoloji, content süreçlerimiz, ROVI, video, ihracat… Markaların zaten yurt dışındaki tüm süreçlerini kapsıyor. Ve keza accummulate de bizim aslında burada only channel marketing platform dediğimiz markaların online ve offline datalarını birleştirip anlamlandırdığımız süreçler gibi düşünebilirsiniz.
Bizim gerçek anlamda markaların dijital pazarlama ajansı ve ekibi gibi konumlanıp aslında ekipten bir parça gibi süreçleri yönettiğimizi düşünebilirsiniz. Genellikle de yurt dışı ağırlıklı operasyonlarda da birçok markayı farklı sektörde yurt dışında taşıyoruz.
Ben süremi yakalayayım istedim. Yaklaşık 1,5 dakika da kaldı. Teşekkür ederim. Fazla vaktinizi almayayım. Sağ olun, hoşça kalın.