Latif Balcı'nın Amerika'da Şirket Kurulumu ve Muhasebe Hakkındaki Görüşleri - Oniki

Latif Balcı’nın Amerika’da Şirket Kurulumu ve Muhasebe Hakkındaki Görüşleri

Latif Balcı'nın Amerika'da Şirket Kurulumu ve Muhasebe Hakkındaki Görüşleri

İçindekiler

A’dan Z’ye Amerika’da şirket kurulumu ve muhasebe süreçleriyle ilgili tüm detayları Sky Accounting’in Kurucusu Latif Bağcı’ya sorduk.

Latif Balcı Amerika’da Şirket Kurulumu ve Muhasebe Hakkındaki Görüşlerini Anlatıyor

Sky Accounting kimdir? Ne iş yapar?

Şuradan başlamak istiyorum. Ben Amerika’ya gelip eğitimlerimi tamamladıktan sonra muhasebe üzerine değişik birkaç firmada çalıştıktan sonra kendi özel firmamda müşterilerime hizmet verme kararı aldım ve Sky Accounting’in kurulumunu gerçekleştirdik 2018 yılında. Ardından Sky Accounting’de şöyle bir iş anlayışı oldu; sadece Amerika’da vergi beyanı veren ve muhasebe tutan bir firma olmak yerine gelen müşterilerine A’dan Z’ye dediğimiz muhasebe kayıtları, kişinin şahsi ve şirkete ait vergi beyanları, şahsi financial advise dediğimiz vergi hukuku anlamında bir firmanın ihtiyaç duyacağı tüm muhasebe hizmetlerini tek bir kalemden alabileceği bir şirket kuralım istedik.

Oniki Sponsorluk

SPONSORLU

Daha az firmaya daha kaliteli hizmet verelim anlayışı ile yola çıktık ve şu anda bu anlayış gerçekten yer edindi Amerika’da. Çünkü bizim gibi a’dan z’ye hizmet veren bir firmaya ihtiyaç vardı. İnsanlar aynı işleri farklı firmalara yaptırma istemiyorlar. Vergi hukukundan vergi çözümüne kadar ya da kişinin servet yönetimine kadar tüm işleri tek bir elden hizmet almaya ihtiyacı oluyor herkesin. Bu noktalardan yola çıktık ve şu ana kadar başarılı bir trenddeyiz. Bu şekilde de devam edeceğini ümit ediyorum.

Amerika’da şirket kurmak için nelere ihtiyacımız var? Şahıslara ve firmalara şirket türü önerileriniz nelerdir? Genel bir çerçeveden bakarsak adım atan girişimcilere tavsiyeleriniz nelerdir?

Amerika’da firma kurmayı iki aşamada ele alabiliriz. Birincisi federal hükümetten yani maliye bakanlığından şirket kurulumu. Bunun için hiçbir şeye ihtiyacınız yok. Halihazırda bir şirket kurmuş olmanıza gerek yok. Öncelikle vergi numaranız için buna başvurmanız gerekiyor. Federal hükümete başvururken bir muhasebeci ile çalışmanıza gerek yok. Kendiniz de vergi numarası alabiliyorsunuz ama muhasebe ve avukatla çalışmanız tabi ki çok daha faydalı oluyor.

İşin ikinci yönü de bulunduğunuz eyaletin kayıtları. Bildiğiniz gibi Amerika’da 50 tane eyalet var. Bizim içinde bulunduğumuz eyalet New Jersey eyaleti. Biz şimdi New York eyaletini ele alalım. Eğer burada bir firma kurmak istiyorsanız burada bir adresinizin olmasına ihtiyacınız, böyle bir zorunluluğunuz yok. Ama New York eyaletinde hizmet veren bir avukatlık ve muhasebe firmasıyla çalışmak zorundasınız. Ya da sizin New York eyaletinde bir adrese ihtiyacınız var. Birinci olarak böyle çözelim, ikinci olarak zaten federale başvurduğunuz zaman siz şirketinizin vergi levhasını almış oluyorsunuz. Eyalete başvurduğunuz zaman da şirketinizi kanunen Amerika’da yaptırabilecek bir statüye getirmiş oluyorsunuz. Amerika’da şirket açmayla ilgili bir girişiminiz olmadıysa bizim gibi muhasebe ve avukatlık firmalarıyla  iletişime geçip süreci kısa vadede hızlı bir şirket açılımı gerçekleştirebilirsiniz. 

Ein, Itın gibi evraklar nelerdir? Siz bu evrakları Sky Accounting olarak temin edebiliyor musunuz?

Ein numarası (Employment Identification Number) şirketlere verilen vergi levhası olarak düşünebiliriz. Bir önceki soruda belirttiğim gibi federal hükümetin maliye bakanlığına başvurarak alıyorsunuz. Eğer Amerika’da sosyal güvenlik numaranız varsa süreç çok daha hızlı oluyor. Yoksa da ss4 dediğimiz bir formla başvurup Ein numaranızı alabiliyorsunuz. Bu bankada hesap açarken, Amazon’a girerken kullanacağınız vergi levha numaranızdır.

Itın numarası da Indiviual Tax ID yani vergi numarası anlamına geliyor. Örneğin sizin bir firmanız varsa, Ein numaranızla iş yapıyorsanız bunun bir yükümlülüğü olarak verginizi ödemeniz gerekiyor. Siz bireysel olarak Itın numarası almadan bunu yapmanız mümkün değil. Bu numarayı alarak firmanızdan kazandığınız paranın beyanını yapıyorsunuz. Itın numarasını vergisel olarak TC kimlik numaramızın izdüşümü olarak görebiliriz. 

Oniki Sponsorluk

SPONSORLU

Vergilendirme nasıl? Amerika’da neden şirket kurmalıyız?

Amerika’da neden firma kurmalısınız sorusunun vergisel ve hukuksal yönüne biraz değinmek istiyorum. Hukuksal olarak firma kurduğunuz zaman sizin ve ticaretinizin arasında bir perde olmuş, oluyor en büyük avantajı bu. İkinci konu vergilendirme. Vergi sistemi burada birkaç şekilde ayrılıyor. Bir şahsi vergilendirmeler var, iki corporate şirket vergilendirmeleri var. Tabi vergi sistemleri biraz detaylı konular ama genel olarak şöyle bir başlık altında toplayabiliriz; eğer sizin Amerika kaynaklı bir geliriniz varsa bunun beyan edilmesi gerekiyor, beyan etmek zorundasınız. Artık sizin firma türünüze ve yapınıza ya da firmanız olmadan da şahsi gelir elde edebilirsiniz. Vergi oranları şirketten şirkete, kazanç dilimine göre değişiyor. Genel olarak  kazandığınız paranın net şu kadar vergisi var diyebileceğimiz bir sistem yok Amerika’da. Ama corporate olarak bunların vergi oranı 2022’de sabit %21. Bu federal hükümet alanında vergi oranı. Bir de her eyaletin kendine özgü vergi oranları var, o da ayrı bir konu.

Vergi beyanı yaparken nelere ihtiyacımız var? Vergi beyanı nasıl ve ne zaman yapılır?

Vergi beyanı genelde şirket türünüze göre değişir, partnership ise yılın ilk çeyreğinde 15 Mart’tan önce; şahıs veya corporate ise 15 Nisan’dan önce beyan edilir. Vergi beyanı komplike bir konudur. Bir muhasebeci üzerinden yapmanızı tavsiye ederim. Vergi hukukuna ve vergi kanunlarına hakim bir kurum üzerinden yapmanız çok daha faydalı olacaktır. Vergi beyanı yaparken firmanızın içinde bulunduğu yılda muhasebe kayıtlarını tamamen Amerika’daki muhasebe kaydı tutma yöntemine göre düzenlemeniz gerekir. Gelir ve giderlerinizin net olarak belirtilmesi gerekiyor. Vergi beyanı verecek olanlara son anları beklemeden, daha öncesinde bir muhasebe firması ile görüşerek bunları detaylandırmasını tavsiye ediyorum.

Türkiye’de bir mali müşavirin aylık olarak gelir giderleri tutması gibi hizmetleriniz de var mı? Son olarak Sky Accounting hizmetlerini de detaylandırmak istiyorum bu soru ile.

Sky Accounting olarak bir müşterimizin vergisel anlamda her ihtiyacına cevap verebilecek bir yapıya sahibiz. Türkiye ofisini açmaktaki hedefimiz de bu yöndeydi. Türkiye’den yatırımcılar geliyor buraya ve online satışlar yaparken belirli konularda sorular soruyorlar bizlere. Biz bunların cevaplarını dışarıdan almaktansa Türkiye’de bir ofisimiz olsun ve online portallarda olan satışlara dair soruların cevaplarını profesyonel bir ekiple yönetelim gibi bir isteğimiz vardı. Biz muhasebe firmasından ayrı olarak Türkiye ofisimizde Online portallara dair soruların cevaplarını da müşterilerimize sağlıyoruz.

Aylık gelir gider tablosu gibi hizmetlerimiz de var. Şirketin mali büyüklüğüne, işlem sayısına ve ciro hacmine göre belirli paketlerimiz var. Hizmet sıklıklarımız değişiyor. Aylık ya da yıllık hizmet verdiğimiz müşterilerimiz var. Yani kısaca firmanızın türü, yaptığı iş, ciro hacmi ne olursa olsun bizde muhakkak sizin ihtiyaçlarınızı karşılayacak bir hizmet paketimiz var. Bu şekilde yola çıkmıştık, şu ana kadar başarılı bir trendimiz var.

Oniki Sponsorluk

SPONSORLU

Heyecan verici etkinlikleri kaçırmayın!

Sınırlı katılıma sahip etkinlik duyurularından ve güncel gelişmelerden haberdar olmak için hemen bültenimize abone olun.

mobile-header-alani

Sponsorluk Teklifi

Teklif detayları e-posta adresinize gönderilecektir.

Error: Contact form not found.

Error: Contact form not found.