Cenap Doğru ve Papara ile Alternatif Ödeme Çözümleri Hakkındaki Görüşleri - Oniki

Cenap Doğru ve Papara ile Alternatif Ödeme Çözümleri Hakkındaki Görüşleri

Cenap Doğru ve Papara ile Alternatif Ödeme Çözümleri Hakkındaki Görüşleri

İçindekiler

Yapay zeka destekli yeni nesil etkinlik deneyimi Oniki’nin İstanbul’da gerçekleşen ilk etkinliği E-Ticaret ve E-İhracat Konferansı’nda Papara Partner&COO Cenap Doğru da konuşmacılar arasında yer aldı.  Papara’nın yenilikçi hizmetlerini aktaran Cenap Doğru, ödeme yöntemlerinin öneminden ve alternatif ödeme çözümlerinden bahsetti:

Cenap Doğru Papara ile Alternatif Ödeme Çözümleri Hakkında Görüşlerini Anlatıyor

Papara, ödeme hizmeti sunan bir finansal teknoloji şirketi. Yaptığımız iş ödemelerle ilgili. Ödeme yöntemleri muhtemelen tahsilatlarınızı yaparken çok haşır neşir olduğunuzda genellikle çok zorlandığınız işlerden bir tanesi. Çünkü bunun birçok ayağı var. Hem müşteri deneyimi hem işin maliyeti hem herkesi kapsamak gibi uçlara dokunuyor. Dolayısıyla ödeme yöntemi çok kritik. Aslında ödeme, alışverişin en stresli anlarından bir tanesi. Ödeme yaparken cebinizden para çıkacağı için en hassas ve sinirli anlarınızdan biri olabilir o an. Hiçbir aksaklığı kabul etmiyorsunuz, her şeyin çok yolunda gitmesi gerekiyor. Dolayısıyla işletme olarak ödeme alıyorsanız işinizi şansa bırakmamanız lazım. Kullanıcıyı en hassas anında da sinirlendirmemeniz lazım. Bu fiziksel ödemede online ödemelerde böyle. 

Peki geleneksel ödeme yöntemleri neler? Bunların bir çoğunu zaten ödeme yöntemi olarak kullanıyorsunuz. Ya da sadece bunları bir ödeme yöntemi olarak düşünüyorsunuz. Tabi ki Türkiye mevcut bankacılık altyapısının gücü sayesinde büyük bir plastik marketi. Kredi kartı, banka kartı burada çok önemli metotlardan bir tanesi. Birçok anlamda da Avrupa’nın ilk iki sırasında yer aldık. Burası çok iyi ama her şeyi kapsıyor mu?  Kapsamıyor. Kapsıyor olsaydı Papara diye bir şey olmazdı ve bizim 13 milyon müşterimiz de olmazdı. Havale/ EFT gibi yöntemlerle de hangi hızla kargolama aşamasına geçiriyoruz alışverişi bu önemli bir soru işareti. Bölgesel ve yöresel olarak değişebilmekle birlikte bunun birçok alternatifi var.

Oniki Sponsorluk

SPONSORLU

Mobil ödeme, direct debit, alışveriş kredisi, kripto para gibi alternatifler var. Alternatif ödeme metotları (APM) dünyada en hızlı yükselen ödeme yöntemi. Klasik metotlar artık pay kaybediyor. Kullanıcı alternatif metotlarla ödeme yapıyor ve burada dijital cüzdanlar önemli bir araç. Özellikle belli bir yaş grubunu kapsaması açısından mobil ödeme bir dönem çok yukarıdaydı ama şu an da iyi durumda. Bazı ülkelerde teknolojik altyapı nedeniyle çok daha yukarıda. Direct debit, Orta Avrupa’da banka hesabından ödeme. Alışveriş kredisi şu aralar çok yaygınlaşıyor. Kripto parayı da buraya yazdım ama Türkiye’de bu yasak.

Ödeme hizmeti alan ve ödeme yapan kullanıcılar için tercih sebebi olmasının nedeni nedir? Bunlardan biri, klasik döngülerin dışına çıkmanız. Bazı kurallar var, Kredi kartı kuralları onlarca yıl önce yazılmış kurallar, update edilse bile değişmesi çok kolay değil. Satış, iade gibi birtakım işleyişler var ve bunları bozmak mümkün değil. Örneğin bir parayı iade ettiğinizde bu paranın anında iade olması mümkün değil. Dolayısıyla alışverişi yapıyorsunuz ama iade yapmaya çalıştığınızda bir kullanıcı bunu dakikalarca günlerce bekliyor. Tek entegrasyonlu çoklu ödeme ile birçok alternatif metoda erişiyorsunuz ve düşük komisyon oranı var. Kapalı devre bir sisteme geçiyorsunuz çünkü ve birtakım networklerden çıkıyorsunuz.

Kullanıcılar banka bağımsız olması sebebiyle tercih ediyor. 7/24 banka araçlarından bağımsız olarak para yatırabilmeleri, pürüzsüz bir ödeme deneyimi sağlaması nedeniyle tercih ediyorlar. Burada sıra dışı deneyimler yaratabiliyorsunuz. Bir cüzdanda farklı ödeme yöntemleri saklanabiliyor, dolayısıyla siz bunları saklamakla uğraşmıyorsunuz ve bunun maliyetine katlanmıyorsunuz. Son olarak da aslında en önemli noktası da burası;  kullanıcı daha basit, daha eğlenceli bir deneyim yaşamak istiyor. Siz onu klasik akışın dışına çıkarıp daha değişik bir deneyim yaşatabiliyorsunuz ona. Dolayısıyla ona bir özgürlük veriyorsunuz.

Özellikle Z jenerasyonu bu konuda çok hassas. Nereden biliyoruz bunu? Bu jenerasyondan ciddi anlamda müşterimiz var. Dolayısıyla ne istediklerini  çok iyi biliyoruz. Burada bahsettiğim metotların aslında nasıl değiştiğini gösteriyor. Dijital ve mobil cüzdanların 2025 itibarıyle %23 paya ulaşacağı söyleniyor. Kredi kartının düştüğünü görüyoruz. Bankacılık dışı kanalların artışının bunda etkisi var. Biz her ne kadar bir ön ödemeli kart veriyor da olsak, hala birçok kullanıcının kart almadan işlemlere devam etmeyi tercih ettiğini görüyoruz, bunu birçok nedeni var. Banka transferlerinin düştüğünü, kredili ürünlerin artacağı ve payının %5’e çıkacağı ve diğer metotların azaldığını görüyoruz. 

Biz ne yapıyoruz? Biz bir alternatif ödeme metodu olarak karşınızda yer alıyoruz. Paparayı daha genç yaş grubunun kullandığını ya da bireysel amaçlarla Papara üzerinden ödeme yapmak için hesap açıyorsunuz. Biz 2016 yılında kurulduk. Çok basit bir probleme çözüm getirmek için kurulduk aslında; 7/24 para transferi için. 2016 yılında 7/24 para transferi mümkün değildi. Sizin A bankasında bir başkasının B bankasında hesabı varsa bugünkü fast gibi bir sistem yoktu. Fast’ın da belli limitasyonları var ve saniyeleri içerisinde hala para geçmiyor. Biz para transferini A bankasından B bankasına saniyeler içerisinde yapmak üzere kurulduk. Bunu yaparken bireysel kullanıcı tarafında bireysel deneyimi arttırmak üzerine çalıştık.

Bir takım kuralları iyileştirmek üzerine yola çıktık ve bireysel tarafta bir değer yarattık. Tabii ki bu bireysel tarafta yarattığımız ürünler bizi ister istemez 13 milyona gelen kullanıcı sayısıyla kurumsal tarafta da bir takım ürünleri hayata geçirmeye itti. Dolayısıyla benim burada bahsedeceğim şeyler Papara’nın bireysel kullanıcılarından faydalanarak nasıl bir alternatif ödeme metodu olarak faydalanabilirsiniz ve bundan ticaretinize nasıl katkı sağlayabilirsiniz noktasında.

Kartlı kullanıcılar pazar payını yansıması olarak bakarsanız Papara  şu anda ödemeli kart pazar payı %51, yani bütün diğerlerinin toplamının tamamından daha fazla bir pazar payına sahibiz burada. Ama bu haliyle bile birçok kullanıcının kartının olmadığını söyleyebilirim. Neler var? Gift Card, birine A markasında bir hediye göndermek için tercih edebileceğiniz bir seçenek. Peki biz bunu kurumsal tarafta nasıl kullanıyoruz? Dijital tarafta Pazarlama aktivasyonu harcamalarınızda kullanabilirsiniz. Anlık para dağıtma işlemlerinizi de Papara ile sağlayabilirsiniz.

Oniki Sponsorluk

SPONSORLU

Şirket kartı noktasında da ticari bir karta ihtiyacınız olduğunda ve bunun için kredi limitiniz olmadığında şirket kartı ile şirket harcamalarınızı yapabilirsiniz. Bunu sanal kart olarak da alabildiğiniz için binlerce şirket sanal kartı alabilmeniz mümkün özellikle IT departmanların çok ihtiyacı oluyor buna. Son olarak Papara Check out ürününü anlatacağım. Bu bahsettiğim alternatif ödeme metodu. Burada tek bir butonla birçok ödeme metodunu kapsayabileceğiniz bir yöntem. Bunun size faydası havale ya da kapıda ödeme gibi bir takım ürünleriniz için kullanıcının yaptığı ödemeleri görüntülemek, paranın nereden geldiğini hangi işlem için geldiğini bulmak için yapılan entegrasyon sürecine ihtiyacınızın kalmaması. Papara’da her şey anlık, satış ya da iade aldığınızda işletme hesabınıza anında yansıyor ve siz bu bilgiyi anında görüyorsunuz. 

Her işin anlık gerçekleştiği bir dünyada, bunu bir takım kurallarla yapmanıza gerek yok. Kullanıcının hiç bankası yoksa bile bunu bir ATM’den yatırıp dijital hale çevirebilir Papara ile. Dolayısıyla tek bir entegrasyonla başka hiçbir alternatif entegrasyona ihtiyaç duymaksızın mevcut ödeme metodu olarak Papara’yı kullanabilirsiniz.

Cenap Doğru’nun Oniki Konferans Konuşması

.

Oniki Sponsorluk

SPONSORLU

Heyecan verici etkinlikleri kaçırmayın!

Sınırlı katılıma sahip etkinlik duyurularından ve güncel gelişmelerden haberdar olmak için hemen bültenimize abone olun.

mobile-header-alani

Sponsorluk Teklifi

Teklif detayları e-posta adresinize gönderilecektir.

Error: Contact form not found.

Error: Contact form not found.