Yapay zeka destekli yeni nesil etkinlik deneyimi Oniki’nin İstanbul’da gerçekleşen ilk etkinliği E-Ticaret ve E-İhracat Konferansı’nda Alibaba.com Türkiye İş Geliştirme Müdürü Kubilay Gençkan da konuşmacılar arasında yer aldı. Alibaba.com olarak; üreticileri ve ihracata hazır olan KOBİ’leri hedeflediklerini dile getiren Gençkan, Türk ihracatçılarına olan güvenini dile getirdi
Kubilay Gençkan Alibaba.com ile İhracat Hakkındaki Görüşlerini Anlatıyor
Alibaba.com bir grup şirketi aslında. Grubumuzun adı da Alibaba grubu. Grubun ilk şirketi olduğumuz için sitemizle grubumuzun adı aynı. Aslında Türkiye’de birçoğumuz Alibaba’yı daha önce duydu. Çünkü çoğumuza yakın gelen bir marka. Alibaba grubu Çin’de çalışan dünyanın en büyük ekosistemlerinden bir tanesi. Pazarın %60’ını karşılıyor. Yaklaşık 100 milyar dolarlık bir grup şirketiyiz. Türkiye’de üç farklı markayla hizmet veriyoruz. Bunlardan bir tanesi benim de hizmetinde olduğum Alibaba.com. Bir diğeri son kullanıcıya hitap ettiğimiz B2C AliExpress. En sonuncusu da hepimizin bildiği Trendyol şirketi.
Alibaba.com firmalar arasında çalışan bir e-ihracat platformu. Bizde sipariş gelmez, bizde talep gelir. Alibaba.com’a günde 400 bin talep geliyor dünyanın 200 farklı ülkesinden. Platformumuz 16 dilde hizmet veriyor, bunlardan biri de Türkçe. Alibaba.com diğer bildiğiniz bütün e-ticaret sitelerinden farklı olarak, sizlerin kendi sitenizi kurgulamanızı, müşterilerle direkt iletişim kurmanızı ve sonrasında da uzun vadeli bir ticarete dönmenizi sağlar. Yani bizim platformumuzdaki müşteriler sizin müşteriniz. Sizden bir sipariş alıp onu unutmazlar, siz onlarla WhatsApp üzerinden, mail üzerinden ya da sosyal medya üzerinden sınırsızca görüşüp uzun vadeli iş birlikleri kurabilirsiniz.
Alibaba.com çok komplike bir e-ticaret sitesi aslında. Live Stream yapabiliyorsunuz, içeride bir WhatsApp çalışıyor; dolayısıyla müşterinizi arayabiliyorsunuz. Firmanızla ilgili bütün bilgileri sisteme yükleyebiliyorsunuz. Yani aslında firmanızı tanıtıyorsunuz, sadece ürünlerinizi değil. Alibaba.com’un içerisinde firmaların kendi siteleri çalışıyor aslında, biz buna mini site diyoruz. Yani müşterinin sizi bir daha başka bir yerden arayıp ulaşmasına gerek kalmıyor.
Az önce bahsettiğim gibi, 400 bin talep geliyor günde. Örneğin Türk bir mobilya üreticisine Avustralya’dan 20 set çocuk mobilyası talebi geliyor. Talebi gönderenin mail adresi var, yapmanız gereken tek şey isteği gönderene Alibaba.com üzerinden ya da dışarıdan cevap vermeniz. Sizin burada yapmanız gereken sıkı bir takiple müşteriyi sürekli alım yapmaya ikna etmek. Alibaba.com’un Türk satıcılarına -yaklaşık 1500 satıcımız var- en fazla gelen talep açık ara mobilya ürün gtubundan. Bunun ana nedeni tedarik zincirindeki değişiklik. Sizler de biliyorsunuz ki lojistik maliyetleri çok arttı. Bu nedenle Çin’den gidecek bir mobilyayı Avrupa’ya satmak karlı değil. Bu nedenle Türk satıcılar makine, mobilya, gıda gibi ağır ürün kategorisinde çok karlı şekilde talep alıp satış yapıyor. Tabi ki bu ürün kategorileri dışında da satış yapabilirsiniz.
2021 yılında 1500 satıcımıza toplanda 550 bin tane talep geldi. Bu aslında Türk satıcıların Alibaba’da ne kadar popüler olduğunu gösteriyor. Yine en çok talep gönderen ülkelerin başında Amerika geliyor. Bunun hemen takibinde Hindistan, Pakistan, İngiltere, Fransa gibi ülkeler var. Yine bizim satıcılarımızın kolayca ulaşamayacağı Brezilya gibi Latin Amerika ülkeleri de Türkiye’ye en fazla talep gönderen ülkeler arasında.
Alibaba.com’da size gönderilen direkt taleplerin yanında bir de hazır alım talepleri var. Bunlar aslında ihaleye benziyor, günde 21 bin adet hazır alım talebi de Alibaba’nın sayfalarında yer alıyor. Bizim üyelerimizin tamamı bu hazır alım taleplerine ulaşabiliyor. Hazır alım taleplerine kim çıkıyor? Ne alacağını bilenler ve çok yüksek alım yapacak olanlar. Örneğin otel kuracaktır oraya mobilya satın alır; hastane kuracaktır oradaki ihtiyaçları satın alır. Bu şekilde ihalelere sizler de katılabiliyorsunuz.
Bunun yanında Alibaba.com Çin’in %60 e-ticaret pazarını yönetiyor. Birçok e-ticaret sitesi var. Bu aracılıkla biz Çin’e neyin talep gördüğünü, Avrupa’ya neyin satılabildiğini biliyoruz. Bu nedenle Türkiye’deki satıcılarımıza Çin kapısını da açıyoruz. Çin’deki son kullanıcılara ulaşan e-ticaret sitelerimiz ve Alibaba.com’un satıcılarına direkt tedarik ihtimalleri bulunuyor, özellikle gıda kategorisindeki üretici firmalar için.
Alibaba.com tüm bu anlattıklarımın yanında, size ciddi bir sektör bilgisi veriyor. Hangi üründe kim alıcı – kim satıcı; nerede fazla talep var; hangi ülkeler daha fazla satın alım yapıyor gibi bilgilere vakıf oluyorsunuz. Bu ne işinize yarıyor? Her gün kontrol ederseniz, örneğin sizi ürün grubunuza İngiltere talepkar; burada İngiltere’ye özel indirim, İngiltere’ye özel lojistik çözümleri gibi keywordler kullanırsanız daha fazla trafik alıp daha fazla ihracat yaparsınız. Hiçbir şey yapmasanız dahi Alibaba’dan çok önemli bir sektör bilgisi kazanmış oluyorsunuz.
Alibaba’nın sistemi çok transparan. Bu transparan sistemin içerisinde bir yıldız metriğimiz var. Ne kadar çok yıldız kazanırsanız o kadar ön plana çıkıyorsunuz, bunun için para vermenize gerek yok. Bunun için yapmanız gereken Alibaba ile ilgilenmek, Alibaba’nın size söylediği kurallara açıkça uymak, takip etmek. Alibaba’nın yıllık üyelik ücretleri var, satışlardan komisyon almıyoruz. Yıllık ücretimiz minimum 1399 dolar. Bunun haricinde herhangi bir ücret ödemiyorsunuz. Dünyadaki en ucuz Alibaba üyeliği, bunun yanında 15102 TL’ye kadar Ticaret Bakanlığı’ndan bir teşvik yayınlanıyor. Ödemenizi yaptıktan sonra Ticaret Bakanlığı’na başvurarak bu teşviklerden yararlanabiliyorsunuz.
Son olarak yerel partnerlerimizden bahsetmek istiyorum. Şimdi sizler Alibaba.com’a girseniz bile satın alım yapamazsınız. Burası komplike bir e-ticaret sitesi olduğu için yerel partnerlerle çalışır. Beş yerel partnerimiz var, bunlara başvuru yapıp üyelik ücreti ödeyip üyeliğinizi almanız gerekiyor. Bunun da temel amacı Alibaba sistemini tam olarak öğrenebilmeniz. Alibaba’da son söz olarak şunu söylemek isterim; bizler daha çok üreticileri hedefliyoruz. Ya da büyük ihracatçıları- ihracata hazır olan KOBİ’leri istiyoruz. Türkiye’de 1500 satıcımız var, sadece 20’si geçen sene 14 milyon dolar ihracat yaptılar. Alibaba’dan aldığınız her bir sipariş, 5-6 bin dolar arasında değişir. Alibaba’da volümler çok yüksektir, emek ve sabır ister. Biz, Türk ihracatçısına güveniyoruz ve hep birlikte büyüyebileceğimizi düşünüyoruz. Beni dinlediğiniz için teşekkürler, görüşmek üzere.