Temettü Nedir? Nasıl Alınır? Nasıl Hesaplanır? - Oniki

Temettü Nedir? Nasıl Alınır? Nasıl Hesaplanır?

Temettü Nedir?

İçindekiler

Temettü, yatırım piyasasında şirketlerin bilançolarında tespit edilen net kâr kapsamında paydaşlarına veya hissedarlarına dağıtılan kâr payına denir. Şirketlerin genel kurul kararına göre SPK, KAP ve şirket içi duyurularla hissedarlara belirli tarihlerle dağıtılacağı duyurulur. Temettü dağıtılmaya başlandığı tarihten itibaren bankaların mobil uygulamaları ve borsa web sayfalarından belirli sayıda lot alınır.

Temettü Hisseleri Nedir?

Temettü hisseleri, şirketlerin dönem içerisinde elde ettikleri kârı, bilanço açıklamalarıyla duyurduktan sonra genel kurul kararıyla paydaşlarına dönemlik olarak kâr payı vermesine denir. Hissedarların pay alma hakkı olarak da bilinen temettü, ortaklara ödenen temettüler veya bedelsiz sermaye artırımı olarak yeni hisse senedi olarak iki şekilde yapılır.

Kâr yapan şirketlerin ortaklarına kâr dağıttı kâr payı olan temettü, hisseden hisseye verim açısından farklılık gösterir. Ayrıca, şirketlerin duyurduğu her bilanço döneminde de genel kurul kararıyla verilen temettü miktarı değişir. Dolayısıyla temettüler, şirket içerisinde yıllık kâr oranlarına göre hesaplanarak belirli fiyat ve lot sayısı kadar hissedarlara duyurulur.

Oniki Sponsorluk

SPONSORLU

SPK, KAP ve şirket duyurularıyla ilan edilen temettülerin nasıl alınacağı konusunda dikkatli olmak gereklidir.

Temettü Hisseleri Nasıl Alınır?

Bir şirket tarafından temettü olarak kâr payı dağıtımına çıkan hisse, borsaya girmesiyle birlikte 1 ila 3 gün içerisinde bankaların mobil uygulamalarından veya borsaya bağlı aracı kuruluşlar üzerinden alınır. Kâr payı alım işlemleri için hakediş tarihi ve sona eriş tarihleri vardır: bu tarihler şirketler tarafından duyurulmaktadır.

Temettü dağıtılacağı duyurulduktan sonra hisseleri nasıl alınır?

  • Bankalar veya bankaların mobil uygulamalarından alınabilir.
  • Borsaya bağlı aracı kuruluşların sistemlerinden portföyüne eklenebilir.

Temettülerin başka bir şekilde alınması mümkün olmadığı gibi alındığı yerinde güvenilir olmasına dikkat edilmesi gereklidir. En pratik ve en hızlı şekilde temettüler, kullanılan bankanın mobil uygulaması üzerinde yatırım hesabı açılarak alınabilir. Ancak, temettüler her bankada görülmeyebilir ve bu nedenle kullanılan bankanın yatırım portföyüne de bakmak gereklidir.

Temettü Oranı Nasıl Hesaplanır?

Temettü oranı veya temettü verimi, şirket hissesinin son olarak ödediği yıllık temettünün, cari pazar fiyatına endeksi sayesinde ortaya çıkar. Yıllık temettü, cari pazar fiyatına bölünerek bir oran elde edilir ve bu oran hisse pazar fiyatını belirler. Temettü oranı olarak ifade edilen bu rakam, dağıtılan kâr payının dönem bilançosunu takiben açıklanan net kâra bölünmesiyle oluşur.

Temettünün oranı, pay başına temettü denilen bir sistemle kâr payı olarak dağıtılır. Ayrıca kâr payları, temettünün oranına göre belirli sayıda lot olarak sermayedarlara verilir. Şirketler inisiyatif alarak özel temettü dağıtımına gidebilir ve sermaye artırabilmek için 3 ila 6 aylık periyotta nakit ödeme sistemini tercih edebilir.

Ayrıca, şirket ortaklarına yönelik bedelsiz sermaye artırımı kapsamında temettü dağıtımı da yapılabilir. Yeni hissedarlara kapalı temettü dağıtılabilir ve hisselerin alış veya satış fiyatlarında değişikliğe neden olabilir.

Oniki Sponsorluk

SPONSORLU

Temettü Dağıtımı Sonrasında Hisse Fiyatı Ne Olur?

Bir şirket temettü dağıtımı için genel kurul kararı aldıysa ve SPK, KAP veya şirket içi duyurularıyla ilan ettiyse, hisse fiyatlarında artış veya azalış olabilir. Ancak, temettü dağıtımı sonrasında, hisse fiyatlarının alış ve satışlara göre belirli bir oran üzerinden belirlendiği söylenebilir.

Çünkü bir şirketin değeri sürekli değişir ve dolayısıyla şirketin borsadaki hisselerinin fiyatlarında da hareketliliğe neden olur. Hisse başına biçilen temettü fiyatı, hissenin mevcut değerinden de o kadar düşüşe neden olur. Brüt hisse değeri, dağıtılan toplam temettü miktarına doğru orantılı bir şekilde düşer. Dolayısıyla temettü veriminin oranı kadarınca hisse değerinde adet başı düşüşün gerçekleştiği gözlemlenebilir.

Ayrıca, temettü dağıtımından sonra değeri düşen hisseler, arz ve talep dengesi içerisinde yükselişe geçebilir ve yeni alımlar için piyasa katılımcılarına sunulabilir. Yüksek fiyatlardan ulaşılamayan hisseler, temettü dağıtımıyla birlikte değerini düşürebilir ve yeni piyasa katılımcılarının alımıyla birlikte değerini eski seviyesinden yukarılara çekebilir.

Temettü Almak İçin Hisse Ne Zaman Alınmalıdır?

Bir şirketin temettü dağıtacağını öğrenmek için SPK ve KAP takibi yapılması ve şirket içi duyuruların incelenmesi gereklidir. Ayrıca, şirketin bilançosu da takip edilirse, temettü verimi ve oranı da net bir şekilde oraya çıkacaktır.

Temettü almak için hisse;

  • Temettü tarihinden önceki gün kapanışında,
  • Temettünün dağıtıldığı ilk gün veya,
  • Temettü kapanış tarihinden önce alınmalıdır.

Temettünün dağıtılacağı tarihler şirketler tarafından belirlenir ve bazı şartlar belirtilir. Bu şartlara uyulduğu takdirde belirtilen tarihler arasında alınabilir. Temettüyü almak için şirketin hissesini 1 yıl portföyde tutmak veya almak gerekmemekle birlikte hali hazırda hissedarı olmaya da gerek yoktur.

Temettü Nedir Hakkında Sık Sorulan Sorular

Temettü Mantığı Nedir?

Temettü mantığı, şirketlerin yıl içerisinde açıkladıkları bilançolardaki net kârı üzerinden hissedarlarına nakit veya hisse senedi olarak iki farklı şekilde sahip olunan hisse senedi miktarınca dağıttığı kâr payıdır.

Bir Hisse Temettü Verirse Ne Olur?

Bir hisse temettü verirse, hisse senedinin fiyatı, verdiği temettü oranınca değer kaybı yaşar ancak fiyatı düşen hissenin hissedarlar tarafından arz ve talep dengesi içerisinde talep görmesi değerini yeniden artırabilir.

Temettü Verdiği Gün Hisse Düşer Mi?

Bir şirketin hissesi, temettü verdiği gün, verilen temettü oranınca değeri düşer. Ancak bu düşüş kalıcı olmayabilir ve süreç içerisinde yeni hisse alımlarıyla değerini eski seviyesinden yukarıya taşıyabilir.

Temettü Nereye Yatar?

Temettü, piyasa katılımcısının temettü aldığı banka uygulamasındaki yatırım hesabına veya borsanın aracı kuruluşlarındaki hesabına otomatik olarak yatar. Hissedarın temettüyü aldığı platformdaki yatırım hesabı, temettünün doğrudan aktarıldığı ödeme alanıdır.

Oniki Sponsorluk

SPONSORLU

Heyecan verici etkinlikleri kaçırmayın!

Sınırlı katılıma sahip etkinlik duyurularından ve güncel gelişmelerden haberdar olmak için hemen bültenimize abone olun.

mobile-header-alani

Sponsorluk Teklifi

Teklif detayları e-posta adresinize gönderilecektir.

Error: Contact form not found.

Error: Contact form not found.