Tarık Tombul - PayTR Sunumu - Oniki

Tarık Tombul – PayTR Sunumu

Tarık Tombul - PayTR Sunumu

İçindekiler

Tarık Tombul PayTR Hakkında Konuşuyor

Sunucu: Sayın Tarık Tombul alkışlarımızla geliyor.Hoş geldiniz Tarık Bey.

TARIK TOMBUL – PayTR / CEO: Merhaba hoş bulduk.

Oniki Sponsorluk

SPONSORLU

Sunucu: Teşekkürler.

TARIK TOMBUL – PayTR / CEO: Hoş geldiniz. Yemek öncesi çok fazla sıkmayacağım on iki dakika içerisinde dilim döndüğünce finansal teknoloji ve ödeme sistemleriyle ilgili bilgiler veriyor olacağım.

Son zamanların en çok konuşulan sektörlerinden bir tanesi finansal teknoloji… Biz bu finansal teknoloji kısmının ödeme çözümleri kısmında yer alıyoruz. Finansal teknoloji dediğiniz zaman da aslında teknolojiyi kullanarak finansı daha hızlı, daha çevik, daha güvenilir hale getirmeyi söyleyebiliriz. Bunun değişik kategorilerde adlandırmaları da var. Biz finans sektörünü konuşuyoruz ama sağlık sektörü için HealthDeck, sigorta sektörü için Insurtech gibi uygulamalar var. Amaç şu aslında; Fintech’lerin yapmış olduğu şey yapıcılık, yıkıcılık. Yani hantal giden, yanlış giden bazı şeyleri dijitalleştirerek hem tüketiciler için hem işletmeler için daha iyi bir hale getiriyor olmak.

Peki, PayTr bunun neresinde kısmını anlatalım size. PayTr 2009 yılında kurulmuş bir ödeme kuruluşu. Baktığınız zaman 13 yıllık sektörde faaliyet gösteriyor. 2016 yılında ilk lisansları çıktığında Merkez Bankası’ndan -ki o dönem BDDK bu lisansları veriyordu- ödeme kuruluşu lisansı almış bir ödeme kuruluşu.

Ne yapıyor? Yapmış olduğu şey şu; bugün herhangi bir işletmenin sanal pos ihtiyacı noktasında, ihtiyacı olan bankaların tüm poslarını tek bir API vasıtasıyla işletmelere sunuyor.

Nedir bu API dediğimiz kısım? Bugün herhangi bir ürün satıyor iseniz bir web sitesinde, bir uygulamada Türkiye’deki loyalty markası yani taksit ve ödül puan kullanımının gereği minimum 9 bankaya gitmek zorundasınız. World’dür, Maximum’dur, Bonus’tur… Ödeme kuruluşları tek bir API ile size bütün bankaların poslarını sunuyor. Dolayısıyla tek bir entegrasyonla, tek bir API ile, tek bir mutabakat dosyasıyla, tek bir komisyon oranıyla sizin hayatınızı kolaylaştırıyor.

Tabii bunu yaparken bir de sizleri içeri alırken çok kısa sürede alıyor. Yani eskiden –ben eski bir bankacıyım bu arada- bankalardan pos alma süreçleri 1 hafta ile 15 gün arasında sürüyordu. Şimdi ödeme kuruluşları bu sektöre girdikten sonra PayTr için konuşursak 2 saatte pos alabiliyorsunuz. Ve ödemenizi de almaya başladıktan sonra paranızı da yarın alıyorsunuz. Dolayısıyla finansal teknoloji ve ödeme kuruluşları tarafı bu…

Oniki Sponsorluk

SPONSORLU

PayTr 2009 yılında kuruldu demiştik. İzmir merkezli bir şirketiz, bu anlamda tekiz. 74 tane lisanslı ödeme kuruluşu içerisinde İstanbul’da olmayan ve hatta İzmir’de olan tek kuruluşuz. Dinamik ve çevik bir yapımız var. 142 kişiyle bu yılı kapatıyor olacağız. Geçtiğimiz yıllarda 6 milyar TL’lik bir hacim yapmıştık. Bu yılki hedefimiz 13 milyardı. Geçmiş ay yapmış olduğumuz revize bir bütçeyle 14.6 milyar TL’lik bir hacme ulaşıyor olacağız. Şu anki işyeri sayımız da 80 bin civarı. Yani 80 bin adet işletmeye PayTr ödeme çözümü sunuyor.

İzmirliyiz dedik ama finansın merkezi de İstanbul, dolayısıyla 2018’den beri de İstanbul’da bir ofisimiz var. Genel müdürlük İzmir’de olmakla beraber İstanbul’da da çalışanlarımızla müşterilerimize hizmet sunuyoruz.

Neler sunuyoruz? En kuvvetli olduğumuz kısım, kuvvetli kasamız sanal pos… İşletmelerin sanal posla ilgili ihtiyaçlarını 2009 yılından beri çözmüş durumdayız. Bunun yanında pandemiyle beraber daha çok konuşmaya başladığımız bir linkle ödeme çözümümüz var. Belki burada olanlar hatırlayabilirler. Mailorder diye bir yöntem var. Aslında sigortacıların, turizmdeki işletmelerin seyahat acentelerinin kullanmış olduğu bir yöntem. Ne yapıyor? Sizin kredi kart bilgilerinizi alıyor, bir forma yazıyor ve tahsilat zamanında o tahsilatı yapıyor. Bu biraz eskide kalmış bir teknoloji.

PayTr, Fintech vizyonuyla bunu pandemi döneminde özellikle biraz daha parlattı ve versiyon2 diye tabir etmiş olduğumuz link API ile daha kuvvetli bir hale getirdi. Ne yaptı? Tahsilatın yapılması istenen kişiye, tüketiciye bir linkle, ister manuel bir link oluşturun isterseniz de api vasıtasıyla otomatik olarak sitenizdeki erp ile beslenecek şekilde otomatik bir link oluşturup, kişinin, karşıdaki tüketicinin masrafına SMS’le ya da mail yöntemiyle bir ödeme linki gönderiyorsunuz. Ödeme linkine de tüketiciler kart bilgilerini kendileri giriyorlar ve ödemeyi tamamlıyorlar. Orada işlem bir artık mail order işlemi değil, elektronik ticaret işlemi… Ve orada da üç boyutlu güvenlik sistemi yani 3D secular ödeme alınabiliyor.

Dolayısıyla bu anlamda iki şeyi; linkle ödemeyle PayTr çözmüş durumda. 1: Kart bilgilerinin güvenliği yani mail order formuna yazılan o kart bilgilerinin güvenliği artık daha güvenli bir hale gelmiş oldu. 2: Ödemenin güvenliği… Tüketici ödemeyi yaparken normal alışveriş işleminde olduğu gibi kart şifresini girerek tamamlıyor. Dolayısıyla bu da işletmeler için daha güvenli bir alan sağlıyor.

Pazar yeri çözümü… Pazar yerlerinin tüm sektördeki geldiği noktayı herhalde hepimiz biliyoruz. PayTr’ın 2009 yılından beri pazar yeriyle ilgili bir çözümü var. Ne yapıyor farklı olarak derseniz pazar yeri çözümümüzü, alışılagelmiş pazar yeri ürünlerinin yanında ödeme esnasında değil de dağıtım esnasında sizi özgürleştiriyor. Yani siz ödeme anında 100 liralık bir işlemde 2 lirası PayTr komisyonu, 98 liranın 8 lirası pazar yerinin hak edişi, 90 lirası has satıcının hak edişi şeklinde kalıplara sığmıyorsunuz. Ne yapıyorsunuz? 98 liranın hangi tarihte, kime, ne kadar ödenmesi gerektiğine dair özgür bir anlayışla pazar yerinizi yönetebiliyorsunuz.

Havale/EFT ürünümüz… Şu an Türkiye’ye baktığımız zaman kart ağırlıklı bir ülke. Türkiye’deki transaction’ların %95’i kredi kartı, banka kartı ya da debit kart üzerinden, pre-paid kart üzerinden gerçekleşiyor. Ama %5’lik bir kesim de hala havale ve eft ile ödeme alıyor. Dolayısıyla PayTr’ın 2009 yılından beri sunmuş olduğu ürünlerden bir tanesi de havale/eft ile ödeme alma… 7 gün 24 saat siz herhangi bir müşterinizden ödeme alırken havale/eft ile de ödeme almasını sağlayabilirsiniz.

NeoPos… Bugün belki en çok değinmek istediğim konu… Bizler dijitalleşmenin hayatı kolaylaştırma vizyonuna, gücüne inanıyoruz. İnnovasyonun da sonsuzluğuna inanıyoruz. Bir fintech olarak bunu rahat rahat her yerde söylüyorum. NeoPos ne yapar? Mastercard, Vısa gibi kuruluşların “tap to phone” diye adlandırmış olduğu soft pos teknolojisi. Yani Android tabanlı cep telefonları ya da tabletleri pos cihazına döndüren bir teknoloji. NFC alt yapısıyla kartı siz android tabanlı bir cihaza yaklaştırdığınızda ödemeyi mevcuttaki pos dünyasında gibi temassız olarak alabiliyorsunuz.

Farkı nedir derseniz, kâğıt yok. Otomatik olarak üretilen dekont ya da e-fatura, e-arşiv gibi belgeler e-mail ya da SMS’le tüketiciye gönderilebiliyor. Bu cihazları ortadan kaldırabilecek bir algortima gibi adlandırılıyor ama değil. Aslında her işletmenin ve her tüketicinin davranışları farklı farklı… Yeni neslin hem işletmeler hem tüketiciler tarafında kabul gördüğü bir teknoloji ki Türkiye de burada bu anlamda öncü ülkelerden bir tanesidir diyebilirim.

NeoPos uygulamasını Türkiye’de ilk olarak, ödeme kuruluşu olarak PayTr lanse etti. Bir yıldır biz bu ürünümüzü sunuyoruz. Ve önümüzdeki yıllarda daha çok konuşulacağına inanıyoruz. Tabii ki bu ürünün verisyon2, versiyon3 modellerinde de yine hayatı kolaylaştıracak finansal teknolojiye yakışan gelişmeleri de yürütüyor olacağız.

Nasıl çalışıyor kısmımızın devamı için bir videomuz var burada.

Müşteri deneyimi açısından oldukça hızlı ve kabul gören bir teknoloji ama benim en çok sevdiğim kısmı karbon ayak izinin sıfır olması… Tamamen dijital, kâğıt ortadan kalkmış, gelecek için de dizayn edilen en beğenerek anlattığım ürünümüz diyebilirim.

Peki, mobil pos nedir, derseniz… Aslında NeoPos’un yapamadığı kısımları yapan bir teknoloji. Yine PayTr uygulaması üzerinden, az önceki linkle ödemede olduğu gibi kart bilgilerini sizin girdiğiniz bir teknoloji. Dolayısıyla eğer temassız özelliği olan bir kart yoksa gelen müşteride, orada bir backup olarak kartın son kullanım tarihi ve güvenlik kodunu siz pos cihazınıza yani cep telefonunuza tuşlayarak ödeme alabiliyorsunuz. Bu da mobil POS olarak adlandırdığımız bir yöntemimiz.

Peki PayTr kart neler sunuyor? Pazarda nasıl farklılaşıyor, derseniz… Abonelik yöntemi, yani her ay siz düzenli olarak bir müşterinizden ödeme almak istiyorsanız abonelik yöntemi tam size göre. Burada yine özgürsünüz. Hangi tarihte, ne kadar tutar alacağınızı abonelik yöntemiyle yapabilirsiniz. Burada teknoloji şöyle çalışıyor; kart saklama ürünüyle çalışıyor.

Yani siz Tarık’ın ilk işleminde, Tarık’ın kartıyla yapılan ilk işlemde Tarık’ın onayını alarak, yasal izinlerini alarak Tarık’ın kart bilgilerini saklıyorsunuz güvenli bir şekilde. Ve bir sonraki ayda ödeme yapmak istediğinizde Tarık’ın kredi kartından ya da debit kartından o tarihte yapmak istediğiniz ödeme otomatik olarak çekiliyor. Bunu Türkiye’de şu anda, en büyük müşterilerimizden bir tanesi Exxen. Exxen’i herhalde hepimiz biliyoruz. Exxen kurulduğu günden beri bu modelimizi kullanıyor.

Peki neler gelecek yakın zamanda derseniz; biz şunu çok net bir şekilde görüyoruz ve geliştirmeye çalışıyoruz, tüketicilerin cebinde bugün kart var, havale/eft ödeme var. Ama yeni nesil de oradan gümbür gümbür geliyor. Yeni nesil nasıl ödeme yapmak istiyor? İnsanların elinden düşürmediği bir telefon var ve bir mobil operatör var. Dolayısıyla PayTr’ın bu yılın sonunda, belki önümüzdeki yılın başında sunacağı bir diğer ödeme yöntemi de mobil ödeme… Yani tüketiciler isterlerse Turkcell faturalarıyla, Türk Telekom faturalarıyla, Vodafone faturalarıyla ödeme yapabilecekler.

Bir diğer noktamız; biz sanalı ve dijitali seviyoruz, tüketicileri seviyoruz. O yüzden de sanal pos tarafında kuvvetliyiz demiştik ama alışveriş dünyasında eksik olan bir kısım da fiziki pos dünyası… Geleneksek modelle ödeme almak isteyen işletmelerle ödeme yapmak isteyen tüketicilere çözümümüz fiziki pos. Yani bugün perakende de görmüş olduğunuz o fiziki mağazalardaki 9 tane fiziki posu da tek bir posa çevirecek Android tabanlı bir pos olabilir ya da bir ÖKC’li pos olabilir. İçerisinde PayTr’ın olduğu, PayTr’ın hizmet sunduğu 9 tane bankanın olduğu, yine puanlarla ödemenin yapılabildiği, taksim yapılabildiği fiziki bir pos dünyası önümüzdeki yıl bizi bekliyor. Buradaki yazılım da bitmek üzere… 2023’ün başlarında fiziki posu da sunuyor olacağız.

Tabii biz olayın hep ticari tarafında, B2B tarafında ödeme alan kişilere hizmet sunan bir yapıdayız. Ama alışverişin bir de diğer kısmı var, o da tüketiciler kısmı. Cüzdan çözümleriyle hem tüketicilere hem de işletmelerin “as a service vallet” olarak çözümlerine 2023 yılı içerisinde sunuyor olacağız.

Buradaki diğer avantajlarımızın çok hızlıca üzerinden geçeyim. Zamanımız dolmak üzere. Smart switch; otomatik olarak siz bir bankanın posunda isim yapmak isterken –PayTr olarak düşünelim bunu- kullanılan kart A bankasının kartı ama o bankanın posunda problem var. Otomatik olarak o tüketicinin kartını farklı bir bankaya, yine bir PayTr bankasına yönlendirerek ödemenin alınmasını sağlıyoruz. Yani conversion’ı arttıran bir yapımız var.

Smart catch kısmı –havale/eft’de 7/24 yapılan bir algoritma var demiştik- gelen paranın kimden geldiğini, para gitmiyorsa nerede takıldığını görüp otomatik olarak tamamlayan bir yapı…

Smart secure; işlemin tabii secure ile yapılmasına gerek yok eğer tüketici 3D secure diye tabir etmiş olduğunuz yöntemle güvenli bir tüketiciyse onu direkt 3D secure’e yönlendirip onayı alıp dolayısıyla conversion’ı arttıran bir yapı.

Returner, iade sisteminde zaman zaman iadeleri yapıyorsunuz ama tüketiciye ulaşmıyor, oradaki hatalarda biz bunları anlık olarak görüp bankasıyla görüşerek, manuel müdahale ederek iadelerin daha hızlı çözülmesini sağlıyoruz.

7/24 hizmet sunan bir yapımız var. Unisupport bunu destekliyor. Kart saklama ünümüzden az önce bahsetmiştim. Diğer kart çözümleri gibi PayTr’ın kart hesaplama çözümlerini de işletmelere sunuyoruz.

Dövizle ödeme almamız var, cüzdanlarla ödeme alma sağlıyoruz. Ödeme sayfamız ortak ödeme sayfasından çok yenilikçi teknolojilerle conversion arttırıcı özelliklerde geliştirmelerimiz var.

Fraud kısmı, işletmelerin yapmış oldukları işlemlerin güvenliğini sağlamak açısından Fraud isimli anti… çözümümüzle dolandırıcılığı da işlem esnasında yakalayıp sizlerin zarar görmesini engelliyoruz. Fraud kısmıyla ilgili son bir bilgi verip kapatayım. %99,7’lik bir Fraud yakalama başarımız var. Muntazam bir oran, dolayısıyla bu da en kuvvetli olduğumuz kısımlardan bir tanesidir. 4 milyon TL aylık fraudu önlüyoruz. PayTr kullanan 80 bin işletmede aylık yapılan 4 milyon TL tutarındaki dolandırıcılığı daha işlem esnasında yaklayıp önlüyoruz. Bunların da adetsel karşılığı, 3 bin tane diyebiliriz.

Çözüm ortaklarımızı burada hızlıca göstermiş oldum… Sunmadığımız bir kart şeması ya da bir çözüm ortağı yok. Hepsine entegreyiz. Yine aynı şekilde ödeme şekillerinde, entegrasyonlarında Shopify’dan tutun da Wix’e kadar her bir çözüm ortağıyla da entegre durumdayız.

Bunlar da işbirliği yapmış olduğumuz şirketler…

Zamanı biraz çaldım iki dakika… O yüzden kusuruma bakmayın, umarım faydalı bir sunum olmuştur. Teşekkür ederim dinlediğiniz için.

Sunucu: Teşekkürler Tarık Bey, sağ olun.

Oniki Sponsorluk

SPONSORLU

Heyecan verici etkinlikleri kaçırmayın!

Sınırlı katılıma sahip etkinlik duyurularından ve güncel gelişmelerden haberdar olmak için hemen bültenimize abone olun.

mobile-header-alani

Sponsorluk Teklifi

Teklif detayları e-posta adresinize gönderilecektir.

Error: Contact form not found.

Error: Contact form not found.