Bireysel Emeklilik Sistemi (BES), çalışanların emekliliklerine yatırım yapmasıdır. Çalıştıkları süre içerisinde birikim yaparak emeklilik gelirlerine ek olarak gelir sağlamalarına yarar. Sistem içerisinde birikimler, bireyim risk toleransına göre fonlara aktarılır. 10 yıl boyunca herhangi bir fonda ve sistemde kalarak 56 yaşını dolduranlar, emekliliğe hak kazanır.
BES Nedir Nasıl İşler?
Kısaca BES, emeklilik döneminde kamunun ödeyeceği gelire ek gelir elde edilmesini sağlayan sistemdir ve fonlar üzerinden işler. Meslek hayatınız boyunca düzenli olarak katkıda bulunduğunuzda, emeklilik döneminizdeki yaşam standartlarınızı sürdürebilirsiniz. Bireysel Emeklilik Sistemi’nde yatırdığınız katkı payları, uzman portföy yöneticileri tarafından yönetilen emeklilik yatırım fonlarında artar.
Birikimleriniz, her katkı payının etkisiyle kar topu gibi büyür. Ancak sistem, hem emeklilik yatırım fonlarının yapılandırılması hem de kar topu etkisi nedeniyle kısa vadeli yatırımlar için uygun değildir. Yeni dönemde, devlet katkısıyla sistemin avantajları artırılmış durumda. Devlet katkısı sayesinde yatırdığınız her katkı payının %30’u da devlet hesabınıza yatırılmaktadır. Dahası, bu avantajdan faydalanmak için gelir vergisi mükellefi olmanıza da gerek yoktur.
Bireysel Emeklilik Nedir?
Bireylerin emeklilik, gelirlerini destekleyen, Sosyal Güvenlik Sistemi ile birlikte çalışan ve rahat bir emeklilik dönemi için çalışma hayatı boyunca birikim yapılmasına imkan tanıyan özel bir emeklilik düzeni olan Bireysel Emeklilik Sistemi, tamamlayıcı bir gelir kaynağıdır.
Bu sistem sayesinde ikinci bir emeklilik fırsatı elde edebilir ve emeklilik yıllarınızda da aktif çalışma döneminizdeki yaşam standartlarınızı sürdürebilirsiniz. Bireysel Emeklilik Sistemi, emeklilik döneminizde kullanabileceğiniz bireysel tasarruflarınız için avantajlı ve çeşitli seçenekler sunar. Tasarruflarınız, tercihlerinize bağlı olarak seçtiğiniz planlar ve fonlar doğrultusunda yönlendirilir ve bu fonlar uzmanlar tarafından yönetilir.
BES Kesintisi Ne Kadar?
BES kesintisi, SGK tavan ücretinin yüzde üçüdür. SGK tarafından alınan tavan ücretinin yüzde üçü, otomatik katılım olarak bireyden kesilir. Aylık alınan maaşın tutarı, kesinti üzerinde etkili değildir. Sabit olarak yüzde üç BES kesintisi yapılır.
BES Devlet Katkısı Ne Kadar?
Bireysel Emeklilik Sistemi’nde, birikimleriniz hemen başlangıçtan itibaren devlet katkısıyla değer kazanmaya başlar. Yatırdığınız her 300 TL için %30’una denk gelen devlet katkısı, size ekstra 90 TL kazandırır. Düzenli veya toplu ödemelerle yatırdığınız tüm katkı payları, devlet katkısıyla birlikte sürekli olarak büyümeye devam eder.
Daha fazla katkı payı yatırarak maksimum devlet katkısını elde edebilir ve yıl için belirlenen 42.160,50 TL’ye kadar olan üst sınırda destek alabilirsiniz. Üstelik ödediğiniz tüm katkı payları ve aldığınız devlet katkıları, emeklilik yatırım fonlarıyla değerlendirilir, böylece istediğiniz emeklilik için daha da fazla birikim yapabilirsiniz.
Aylık yapılan ödemelerin miktarı arttıkça, BES devlet katkısı da doğru orantılı olarak artırmaktadır. Ancak bir yıl içerisinde ödenen toplam BES devlet katkısı brüt asgari ücret tutarının yüzde 30’unu geçemez yani maksimum 36.028,8 TL alınabilir.
BES Devlet Katkısı Hakediş Süreleri
56 yaşınıza ve BES’teki 10 yıllık sürenizi tamamlayarak yalnızca devlet katkısının tamamını alabilirsiniz. Aksi takdirde, BES’ten ayrıldığınızda, devlet katkısında kaldığınız süreye bağlı olarak kesinti uygulanır. Buna göre hakediş süreleri de işlemeye başlar ve süreye göre alınacak devlet katkısı da artar.
BES devlet katkısı için hakediş süreleri.
- BES’te 3 yıl kalıp ayrılanlar devlet katkısı alamaz.
- BES’te 3 yılın sonunda devlet katkı payının yüzde 15’i,
- BES’te 6 yılın sonunda devlet katkı payının yüzde 35’i,
- BES’te 10 yılın sonunda devlet katkı payının yüzde 60’ı alınabilir.
- Emeklilik hakkı kazanıldığında ise devlet katkı payının tamamı alınır.
Bireysel Emeklilik Sistemi’nden (BES) devlet katkısından yalnızca Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ve Mavi Kart sahipleri faydalanabilir. Bu dışında, devlet katkısından yararlanabilmek için ek bir şart aranmaz. Ayrıca, eşinizin veya çocuğunuzun BES hesabı açmasına olanak sağlayabilir, isterseniz onların adına katkı payı ödeyebilir ve böylelikle onların da devlet katkısı avantajıyla birikim yapmalarına ve geleceklerini güvence altına almalarına yardımcı olabilirsiniz.
BES Devlet Katkısı Ne Zaman Yatar?
Bireysel Emeklilik Sistemi‘ne katkı payı ödeyen her birey, bu ödemelerinin ardından devlet katkısı alma hakkına sahiptir. Ödemeyi takip eden üç ay içinde, ilgili bireyin emeklilik hesabına, ödenen katkı payının belirli bir yüzdesi oranında devlet tarafından katkı yapılır.
Devlet katkısının zamanında hesaba yatırılması, sistemin güvenilirliği ve katılımcıların finansal geleceklerini planlama konusundaki güvenini artırır. Böylece bireyler, düzenli olarak yaptıkları katkılarla emekliliklerini daha iyi bir şekilde planlayabilirler.