Bono veya emre muharrer senet, bir şirket veya devlet kurumunun hisse senedi gibi finansman kaynak bulmak için vadesi 1 yıldan kısa olarak çıkarttığı borç senedine denir. Bonoyu satın alan girişimci veya şirket, aldığı kurum ve kuruluştan belirli bir süre boyunca ana parasını ödünç vermesi halinde faiz kazancıyla birlikte gelir alır.
Bono Nedir Çok Kısa?
Bono kısaca devlet, şirket veya bireysel girişimcilerin borç ihtiyaçlarını karşılamak için kullandığı borçlanma aracına denir. Devlet kurumları veya özel kuruluşlar, borca ihtiyaçları olduğunda bankaya başvurmak yerine öncelikle borçlanma araçlarına yönelirler. Proje için finansman ihtiyacını karşılamak için bono ihracına çıkarlar.
Yatırımcılar, bono ihracını satın alarak devlete borç para verir. Borç veren girişimciler, buradan bir kazanç elde etmeye çalışır. 1 yıldan daha kısa süreli vade ile borç veren girişimciler, verdikleri ana parayla birlikte faiz kazancına sahip olur. Bir nevi, verdikleri ana paranın çalışmasını sağlayarak faiz kazancı elde etmeye çalışırlar.
Borçlanma araçlarından bono, 1 yıldan daha kısa süreli olarak verildiği için yıllık faiz oranlarının dikkate alınması gereklidir. Faiz oranları arttıkça, borçlanma aracından elde edilen nominal değer de düşüş olacaktır.
Bono Ne İşe Yarar?
Devlet veya kuruluşlara borç para vermeyi ifade eden Bono, 1 yıldan daha kısa süreli verilen ana paradan, ana parayla birlikte faiz getirisin sağlamaya yarar. 1 yıldan daha kısa süre içerisinde ana paradan nominal değer elde edilir. Faizler arttıkça elde edilen nominal değer düşer çünkü daha fazla getiri elde edebilmek için faizlerin düşmesi gereklidir.
Faiz, getiri olarak düşünülürse, daha düşük getirilerden bono ihraç edilirse, daha fazla kâr elde edilebilir. Faizler arttıkça bono ihraçlarında sunulan fiyatlarında daha düşük olacağı da unutulmamalıdır.
Bono borçlanma aracı olarak ne işe yarar?
- Belirli bir faiz oranından kâr elde edilmesini sağlar.
- Ödeme, ispat ve teminat gibi amaçlarda kullanılabilir.
- Ana paradan nominal değer getirisi sunar.
- Risksiz bir yatarım aracı olarak öne çıkar.
Bono ile Süper Bono Arasındaki Fark Nedir?
Bono ile süper bono arasındaki temel farklar vade süresi, ihraç eden kurumun amaçları ve faiz ödeme yapısında yatmaktadır. İkisi de hükümetlerin finansman ihtiyaçlarını karşılamak için kullandığı borç senetleri türleridir, ancak vade süreleri ve risk seviyeleri farklıdır.
Her iki borçlanma aracı da devlet veya hükümetler tarafından ihraç edilen borç senetleri türleridir ve genellikle kamu borç yönetimi stratejilerinin bir parçası olarak kullanılırlar. Eğer bütçede ciddi bir açık oluşur ve Hazine’nin karşılayamayacağı nakit ihtiyaçları doğarsa süper bono gündeme gelir.
Döviz piyasasında kontrolsüz dalgalanmalar, yerel para birimine olan güvenin kaybolmasına neden olur. Yüksek enflasyonla birikimler erir gibi olağan dışı koşullar ortaya çıkar ve piyasa istikrarını sağlamak için normal şartlardan farklı olarak, oldukça çekici getirilere sahip tahvil satışı düşünülebilir.
Bu şartlar oluştuğunda süper bono olarak ifade edilen devlet borçlanma aracı devreye girer. Ancak bono, herhangi bir projeye finansman kaynağı sağlamak için tercih edilebilir ve olağanüstü ekonomik koşulların oluşması gerekmez.
Bono ve Senet Arasındaki Fark Nedir?
Bono ve senet arasındaki en önemli fark, Bono’da borç veren ana parayla birlikte faiz getirisi sağlarken Senet’de oluşan koşullar borç alan ve vereni borçlu çıkarabilir. Senet’de yatırımcı düzenlemeler ve uygulamalardan etkilenerek kazançsız çıkabilir ve hatta borçlanabilir. Ancak, Bono’da devlet borç aldığını parayı kullanması halinde belirli faiz getirisinden kazanç fırsatı sunar.
Bono ve senet arasındaki belirgin farklar.
- Bono, Türk Ticaret Kanunu’na ve Türk Ceza Kanunu’na göre kıymetli bir evrak ve resmi bir belge olarak kabul edilirken, senet kıymetli bir evrak veya resmi bir belge olarak sınıflandırılmaz. Bono geçerliliğini koruyabilmesi için belli şekil şartlarına uymak zorundadır, ancak senetlerde bu tür bir şekil şartı aranmaz.
- Bono, genellikle para veya maddi haklar gibi alacakların ödenmesi için düzenlenirken, senet ayrıca belirli eylemlerin gerçekleştirilmesi şartını içerebilir.
- Bir bono düzenlendiğinde, borçlu sadece bir taraftır, ancak senetlerde tarafların her ikisi de borçlu olabilirler.
- Senetler, Türk Borçlar Kanunu’na (TBK) tabi iken, bonolar Türk Ticaret Kanunu’ndaki (TTK) hükümlere tabidirler.
Bono ve Tahvil Arasındaki Fark Nedir?
Bono ve Tahvil borçlanma araçları olarak benzerlik gösteren iki borç senedidir. Ancak vade süresi ve nominal değer bakımından keskin çizgilerle ayrılırlar. Her iki borç senedinde de ana parayla birlikte faiz getirisi sağlanır. Devlet veya kuruluşlara borç vererek belirli bir süre sonra nominal değer yani getiri elde edilir.
Borçlanma araçlarından Bono ve Tahvil arasındaki en önemli fark, bono 2 ay ila 1 yıl arasında ihraç edilirken Tahvilde vade süresi 1 yıldan daha uzun olmasıdır. Her iki borç senedinde de borç ihraç süresi bittiğinde belirli faiz oranından ana parayla birlikte faiz getirisi elde edilir. Borçlanma araçlarının her ikisinde de nominal değer yani faiz getirisi, borç isteyen kurum veya kuruluşa göre değişir.
Sabit bir nominal değerin, Bono ve Tahvil borçlanma araçlarında ifade edilmesi çok zordur. Projede gerekli finansman açığına göre kurum veya kuruluşun genel kurul kararına göre ihraç edilir.
Sonuç olarak Bono Nedir? içeriğinde, borçlanma araçlarından bahsederek farklar ortaya koyuldu.